Συστάσεις στο Eurogroup για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων - Νέες διαβουλεύσεις για το μέρισμα του 2018

Τα μεγάλα ανοιχτά οικονομικά μέτωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών σήμερα και αύριο κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin.

Οι αποκλίσεις στον ιταλικό προϋπολογισμό, η πρόταση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και το σχέδιο για την μελλοντική μορφή του ESM βρίσκονται στο επίκεντρο. Η ατζέντα είναι ιδιαίτερα πυκνή περιλαμβάνοντας επίσης την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, τις αξιολογήσεις άλλων κρατών – μελών, αλλά και

σειρά εκθέσεων για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ που πρέπει να επικυρωθούν.

Κατά συνέπεια, το θέμα Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει λίγη ώρα την Σύνοδο. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αγκάθια παραμένουν στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η χώρα. Επίσης, αναφορικά με το τελικό "κλείσιμο" του φετινού προϋπολογισμού, πηγές των δανειστών φέρεται να ανησυχούν για πιθανή έξαρση της παροχολογίας και να σχεδιάζουν διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες, ούτως ώστε να συγκρατηθεί το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί με τη μορφή έκτακτων μέτρων φέτος.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup, η Ελλάδα θα αποτελέσει το δεύτερο θέμα αναφορικά με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Έχει προαναγγελθεί επικαιροποιημένη παρουσίαση των ανοικτών μετώπων στο πεδίο της Ενισχυμένης Εποπτείας από την Κομισιόν. Ο λόγος για την έκθεση που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο και δείχνει ότι σε πέντε τουλάχιστον πεδία οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Πάντως, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο (αφού η προθεσμία λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου). Οι δανειστές προγραμματίζουν επίσημη κάθοδο το δεύτερο δεκαπενθήμερο, ενώ το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου αποτελεί τον επίσημο επόμενο σταθμό για απολογισμό της κατάστασης.

Σήμερα στο Eurogroup θα τεθεί προς πολιτική έγκριση το πακέτο μέτρων του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 με τη μη μείωση των συντάξεων και τα "αντίμετρα". Αύριο, σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ θα δοθεί επίσης η πολιτική "εντολή" για την εκκίνηση της εις βάθος έρευνας για μακροοικονομικές "ανισορροπίες" στην Ελλάδα μέσα από την διαδικασία που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο στο οποίο πλέον εντάσσεται η Ελλάδα.

Το μέρισμα
Οι επόμενες ημέρες από κυβερνητικής πλευράς είναι "αφιερωμένες" στο μέρισμα των 710 εκατ. ευρώ (που φέρεται να έχει την έγκριση των δανειστών), αλλά και σε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που ζητά η κυβέρνηση ώστε να ξεδιπλωθούν πρόσθετες παροχές που θα εγγραφούν στο 2018. Ο λόγος για κίνηση που έλαβε χώρα και πέρυσι (μετά από κλιμακούμενες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου) και επιχειρείται να ελεγχθεί…

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται τηλεδιασκέψεις και επαφές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών, για να συζητηθεί πιθανό πρόσθετο επίδομα θέρμανσης (σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν υπάρχει ακόμη σχετική απόφαση αλλά αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης), να συγκρατηθούν προσδοκίες για άλλες παροχές και να ελεγχθεί γενικότερα το δημοσιονομικό "κλείσιμο" του 2018.

Εκκρεμούν επίσης οι διαπραγματεύσεις για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη, ενώ οι δανειστές θα ζητήσουν και εξηγήσεις για τις δικαστικές αποφάσεις.

Το επόμενο "ραντεβού" έχει δοθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Invest in Greece Forum που θα γίνει την 10η Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

Κεντρικός Ομιλητής είναι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ομιλητές είναι ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, και ο επικεφαλής για την Ελλάδα της ΕΚΤ, Φραντζέσκο Ντρούντι.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα