Τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής κρίσης απειλούν τον πλανήτη

09:17 9/9/2012 - Πηγή: Antinews

Η ομάδα των 17 κρατών που χρησιμοποιούν το ευρώ ονομάζεται ευρωζώνη, και δεν είναι παρά μια παιδική χαρά, λόγω των αστείων πολιτικών παιχνιδιών των ηγετών της.

Το ζήτημα όμως δεν είναι για γέλια. Την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες της χαριεντίζονται και μπλοφάρουν, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, απειλώντας τις ζωές και το εισόδημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο οι αμερικανικές αρχές, όσο και τα ΜΜΕ της Κίνας, προειδοποίησαν για το δύσκολο μέλλον, για μια πιθανή ύφεση στην Αμερική

και για τους άσχημους καιρούς που αναμένονται στην Κίνα.

Αν και πρόκειται για την δική τους κηδεία, μια ευρωπαϊκή αποτυχία θα έχει οδυνηρές συνέπειες για όλους τους λαούς. Η αποτυχία των Ευρωπαίων πολιτικών και γραφειοκρατών, η ανευθυνότητά τους, καθώς και οι συνεχείς αλληλοκατηγορίες, δεν απειλούν μόνο την ευρωζώνη, αλλά και την Ευρώπη, η οποία είναι ένας σημαντικός οικονομικός παίκτης στο διεθνές στερέωμα.

Τα ευρωπαϊκά προβλήματα έγινα εμφανή όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε πρόσφατα την Γερμανία και την Γαλλία, ζητώντας μια ανάσα για την οικονομία της χώρας του. Παρά τις χειραψίες και τα χαμόγελα με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα του Σαμαρά, που υποφέρει από ύφεση, ανεργία και την απειλή εξεγέρσεων, θα πάρει την ανάσα που χρειάζεται.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων ερμηνεύτηκε αμφίσημα. Η Financial Times τόνισε τα θετικά, όπως αυτό που είπε η Μέρκελ ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και ότι η χώρα της θα βοηθήσει για αυτό, ενώ η Guardian αναφέρθηκε στην άρνηση της Γαλλίας να δώσει κι άλλη πίστωση χρόνου, ενώ το Bloomberg έγραψε πως ο Ολάντ ζήτησε δεσμεύσεις από τον Σαμαρά, προκειμένου να τον στηρίξει.

Η σύγχυση διογκώθηκε, καθώς αναφορές από το Βερολίνο ήθελαν την Γερμανία να προετοιμάζεται για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.

Παράλληλα, υπήρξε ένα περίεργο ρεπορτάζ από την γερμανική πρωτεύουσα, με πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, ότι μελετάται μια προσωρινή έξοδος της Ελλάδας! Το πώς θα γίνει διαχειρίσιμο το χάος που μια τέτοια λύση συνεπάγεται, δεν διευκρινίστηκε.

Εν τω μεταξύ, στην αβεβαιότητα που υπάρχει, έρχεται να προστεθεί η επικείμενη ετυμηγορία του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου την 12/9, για το αν ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ είναι νόμιμος.  Την ίδια μέρα, η Ολλανδία πάει στις κάλπες. Εκεί, η φιλελεύθερη  κυβέρνηση απειλείται από κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς, που όχι μόνο αντιτίθενται στην λιτότητα, αλλά και στο ευρωπαϊκό όραμα γενικότερα.

Οι υποστηρικτές της Μέρκελ τονίζουν την σταθερότητά της, και όπως λένε είναι ειλικρινής όταν μιλάει για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Όμως, αν και την παρουσιάζουν ως την πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο, η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζει σοβαρές πολιτικές διαφωνίες στη χώρα της, μέσα στην κυβέρνησή της, αλλά και με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, που θέλουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν θέλε

Keywords
Τυχαία Θέματα