Τα ανοικτά μέτωπα με το ΔΝΤ και το χάσμα του 1 δισ. ευρώ

Η τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο κλιμακίων των τριών θεσμών της ΕΕ (σ.σ. δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM) το Σάββατο, θα πρέπει να εγκριθεί πολιτικά από τους υπουργούς Οικονομικών την Πέμπτη, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα επιχειρηθεί να βρεθεί μία λύση για το χρέος και το ΔΝΤ. Και μετά, θα

αρχίσει το "εφαρμοστικό" έργο για την υλοποίησή της, το οποίο κινητοποιεί έναν νέο γύρο εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων με πολύ σύντομο χρονικό ορίζοντα.


Οι θεσμοί, όπως φάνηκε και από τη δήλωσή τους, ζητούν όλα να γίνουν γρήγορα. Επισήμως ο χρόνος τελειώνει στις 21 Ιουνίου όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup.

Ωστόσο, η άτυπη προθεσμία ψήφισης/εφαρμογής των μέτρων θα λήξει πολύ νωρίτερα, περί τις 15 Ιουνίου. Και τούτο διότι θα πρέπει να προλάβουν να "αποτιμήσουν" την εφαρμογή της νέας λίστας με τα "προαπαιτούμενα" που θα πρέπει να γίνουν την "εντός" μνημονίου εποχή (σ.σ. αφού πλέον μία σειρά από δράσεις μεταξύ των 88 προαπαιτούμενων μεταφέρονται για μετά) και να δώσουν το θετικό "report" προς την υπουργική σύνοδο της 21ης Ιουνίου.

Θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να αποδείξει άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ότι "εφαρμόζει", προχωρώντας σε διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως για τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου και των άλλων εφαρμοστικών αποφάσεων. Και τούτο για να δώσει το "σήμα" στις πολιτικές ζυμώσεις που έχουν στο επίκεντρό τους το χρέος και θα συνεχίζονται όλες τις επόμενες ημέρες και μετά την σύνοδο της Πέμπτης.

Συμφωνία "ακορντεόν"

Οι τελικές δεσμεύσεις της Αθήνας δεν έχουν κλειδώσει οριστικά στο ένα τους… σκέλος, σε αυτό του ΔΝΤ. Θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος και για το Ταμείο το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, διαφωνεί σε παραμέτρους του δημοσιονομικού ζητήματος και των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ ναι μεν έχει μειώσει τις απαιτήσεις του (και δεν επιμένει πλέον για εφαρμογή του αφορολογήτου από το 2019), αλλά διατηρεί ένα χάσμα. Γίνεται λόγος για απόκλιση της τάξης του 1 δισ. ευρώ στα πρωτογενή πλεονάσματα η οποία "δυσκολεύει" την εφαρμογή μέρους των αντιμέτρων αν βεβαίως δεν υποχωρήσει αλλά και αν μετάσχει τελικά στο πρόγραμμα επιβάλλοντας και τους δικούς του όρους στην μετα-μνημονιακή εποπτεία.

Από πλευράς θεσμών της ΕΕ η συμφωνία ωστόσο, φέρεται να είναι πλήρης στο δημοσιονομικό πεδίο. Υπάρχει σύγκλιση για τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2019-2022 με την εφαρμογή και των αντιμέτρων. Ο προϋπολογισμός ως νομοσχέδιο θα πρέπει να οδεύσει προς τη Βουλή μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Η SLA του Σαββάτου

Στη κοινή δήλωση των θεσμών της ΕΕ (Επιτροπής, ΕΚΤ και ESM) που ακολούθησε, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από την 21η Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup και επιχειρείται να ληφθεί η συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος αλλά και για την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Αλλά και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος από το πεδίο των συναντήσεων και αναγγέλλοντας την συμφωνία (SLA), έκανε σαφές ότι ακολουθεί ένα δύσκολο έργο και μίλησε για ζητήματα με τεχνικές δυσκολίες. "Πρέπει να τρέξουμε και να είμαστε οργανωμένοι", είπε.

H SLA αφήνει πολλές "ουρές” που θα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και περιλαμβάνουν τα "κενά" στην αξιολόγηση με το ΔΝΤ αλλά και την "εξειδίκευση" της 4ης αξιολόγησης με την ΕΕ. Περιλαμβάνουν και τον επαναϋπολογισμό των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές που θα πρέπει να θεσπιστούν στον ΕΝΦΙΑ (που θα εφαρμοσθεί με βάση τις νέες τιμές από φέτος όπως κατέστη σαφές το Σάββατο), τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της ΔΕΠΑ, τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, στο εργασιακό, στα θέματα πρόνοιας, αλλά και στις παρεμβάσεις στο πεδίο των αγορών και των επαγγελμάτων.

Όσο για τα προαπαιτούμενα που θα μεταφερθούν για την μετά μνημονίου εποχή (αφού ουσιαστικά σπάει στα δύο η 4η αξιολόγηση), η αυστηρότητα με την οποία θα κριθούν θα εξαρτάται από το πόσο ισχυρή θα είναι τελικά αυτή η μεταμνημονιακή εποπτεία, κάτι που ακόμα δεν έχει κριθεί, όπως ανέφερε το Σάββατο ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το θέμα αυτό Θα τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είπε. Και ανάλογα, θα καθοριστεί ο βαθμός ελευθερίας που θα έχει η Ελλάδα στο μέλλον.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα