Τα δύο πακέτα που θα σταλούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα κρίνουν συντάξεις - αντίμετρα

Ο προϋπολογισμός με την ελληνική θέση να μην περικοπούν οι συντάξεις αλλά και να εφαρμοσθούν τα αντίμετρα της ΔΕΘ είναι το ένα "πακέτο" που πρέπει να στείλει την Δευτέρα το ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες. Υπάρχει όμως και ένα 2ο "πακέτο" το οποίο περιμένουν διακαώς οι κοινοτικές υπηρεσίες και είναι πιο σημαντικό: η τεκμηρίωση των

ελληνικών θέσεων.

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παράσχει την Δευτέρα, μαζί με τον Προϋπολογισμό– όπως είχε δεσμευθεί από τις δια ζώσης επαφές με τους δανειστές στην Αθήνααποδείξεις για τη θέση της κυβέρνησης ότι μπορεί να παράγει σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια (3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, 3% το 2023, 2,5% το 2024 και 2,2% στη συνέχεια) διασφαλίζοντας την απόδοση των εσόδων.

Ο λόγος για ένα πακέτο που θεωρείται η... κατάληξη ενός μαραθωνίου τηλεδιαπραγματεύσεων, ανταλλαγής στοιχείων και "παρατηρήσεων" με την Κομισιόν. Θεωρείται από διπλωματικές πηγές ότι είναι ίσως το "εισιτήριο" για την ύπαρξη θετικής πολιτικής συμφωνίας έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου, ή λίγο αργότερα...

Ουσιαστικά είναι τα επιχειρήματα έναντι των "αντιρρήσεων" που ίσως εκφρασθούν σε επίπεδο Eurogroup αλλά και εθνικών κοινοβουλίων. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές θα πρέπει να περιέχει τη θεμελίωση των ελληνικών θέσεων και την τεκμηρίωσή τους σε βάθος χρόνου.

Η τεκμηρίωση αυτή, δεν συνδέεται μόνο άμεσα με το συνταξιοδοτικό και την παροχή στοιχείων που θα δείχνουν την συνεχή και επαρκή μείωση της δαπάνης από τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς σε βάθος 10ετιών (για την οποία φέρεται ότι έχουν ήδη πεισθεί οι "θεσμοί"), αλλά και στοιχεία για τη διατηρησιμότητα των πλεονασμάτων το 2019 και τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Και τούτο διότι τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι διαρκείας και σε κάποιες περιπτώσεις κλιμακούμενα (π.χ. τα φορολογικά αντίμετρα του 2019).

Η διαπραγμάτευση πλέον έχει "περιοριστεί" σε επίπεδο ΕΕ μετά την τοποθέτηση του ΔΝΤ (όπως εκφράστηκε από κυβερνητικές πηγές) ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Όσον αφορά στον Προϋπολογισμό, χθες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα έχει μόνον αντίμετρα χωρίς μέτρα. Δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει έως τα Χριστούγεννα σε μία σειρά από αντίμετρα: στην ψήφιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών, της επιδότησης ενοικίου, της καταβολής των αναδρομικών, της κατάργησης του τέλους Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς.

Σημειώνεται ότι η "μάχη" που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα για τον Προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες (καλυμμένη από την σκόνη που σηκώνει η θύελλα με τον Ιταλικό ελλειμματικό προϋπολογισμό) θα έχει ως πρώτο ορόσημο της έκθεση της Κομισιόν που τοποθετείται χρονικά μετά τις 15/11 για όλα τα κράτη μέλη. Η έκθεση θα περιλαμβάνει όχι μόνο τη θέση της Επιτροπής για το πόσο θα είναι το υπερ-πλεόνασμα του 2019 (και άρα πόσα αντίμετρα θα χωρούν) ή πόσο διατηρήσιμα θα είναι τα πλεονάσματα στο μέλλον, αλλά και αν η κυβέρνηση υλοποιεί τα μεταμνημονιακά ορόσημα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα