Τα πάνω κάτω φέρνει η κόντρα Δύσης-Ρωσίας στην ενέργεια - Σε ρούβλια ζητάει ο Πούτιν να πληρώνεται το φυσικό αέριο

Επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβάσεων του φυσικού αερίου με τις Δυτικές χώρες, με τις «μη φιλικές χώρες», όπως τις χαρακτήρισε ο Πούτιν, μεταξύ αυτών με την Ελλάδα, η οποία αγοράζει από τη Ρωσία το 40% του αερίου που καταναλώνει, μόνο όσον αφορά το νόμισμα πληρωμής, αποφάσισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Tass, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι οι αλλαγές στα συμβόλαια

φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής. Αυτό θα αλλάξει και θα γίνονται σε ρωσικό ρούβλι.

«Ζητώ από την κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στη Gazprom (σ.σ. ρωσικός κρατικός κολοσσός στο φυσικό αέριο) για την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων», είπε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση δε θα αφορά τις ποσότητες που έχουν συμφωνηθεί να διοχετεύονται στις Δυτικές χώρες, τις τιμές και το χρονοδιάγραμμά τους.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ξένους καταναλωτές (σ.σ. χώρες) να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, να υπάρξει μια διαφανής διαδικασία πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρωσικών ρουβλίων στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος. Ζητώ από την Τράπεζα της Ρωσίας, μαζί με την κυβέρνηση, να καθορίσουν τη διαδικασία για τέτοιες συναλλαγές εντός μιας εβδομάδας», είπε.

Τα πάνω κάτω

Ως γνωστόν, οι ενεργειακοί πόροι παγκοσμίως, είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για φυσικό αέριο, είναι συνδεδεμένοι με νομίσματα, κυρίως το δολάριο, αλλά και το ευρώ. Η προσπάθεια του Πούτιν τώρα είναι να συνδέσει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, και κατ' αρχήν το ρωσικό φυσικό αέριο που σε ποσοστό 40%-50% καταναλώνει η ΕΕ, με το ρούβλι.

Ουσιαστικά, επιχειρεί να συνδέσει το ρούβλι, το οποίο υφίσταται κραδασμούς εξαιτίας των Δυτικών κυρώσεων και του μπλοκαρίσματος τεράστιων ρωσικών χρηματικών πόρων στη Δύση, με ένα «σκληρό» είδος, όπως είναι η ενέργεια. Κάτι που, εάν πετύχει, θα φέρει τα πάνω κάτω στα έως σήμερα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα, με την κυριαρχία του δολαρίου.

Μένει να φανεί, επίσης, πως θα αντιδράσουν και άλλες μεγάλες ενεργειακές δυνάμεις. Πάντως, έως τώρα, η Ουάσιγκτον δεν έχει βρει ευήκοον ους στις -πλούσιες σε ενεργειακά κοιτάσματα- χώρες του Κόλπου.

Να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναπτύσσονται σενάρια για συναλλαγές της Ρωσίας με μια σειρά μεγάλων -και με ιδιαίτερα μεγάλους πληθυσμούς- χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Νότιος Αφρική, και άλλες, οι οποίες δε δείχνουν διατεθειμένες να ενταχθούν στις Δυτικές κυρώσεις, σε ρούβλια και άλλα νομίσματα, αλλά όχι σε δολάρια και ευρώ.

Στο μεταξύ, ενώπιον των φόβων για διόγκωση της ενεργειακής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ραγδαίας υποτροπής στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συμφωνήσουν για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Ευθύνες στη «συλλογική Δύση»

Ο Β.Πούτιν συνέδεσε αυτή την απόφασή του με το γεγονός ότι η Δύση πάγωσε όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και την ΕΕ. «Τις τελευταίες εβδομάδες -ανέφερε- ορισμένες Δυτικές χώρες έλαβαν παράνομες αποφάσεις σχετικά με τη λεγόμενη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή η «συλλογική Δύση» ουσιαστικά υπέσκαψε την αξιοπιστία των νομισμάτων της. Διαγράφηκε η εμπιστοσύνη σε αυτά τα νομίσματα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δήλωσαν κατ' αυτό τον τρόπο χρεωκοπία (σ.σ. ότι αθετούν) ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ρωσίας. Τώρα, άπαντες στον κόσμο, γνωρίζουν -το υποπτευόταν, αλλά τώρα όλοι το ξέρουν- ότι οι υποχρεώσεις σε δολάρια και ευρώ μπορεί να μην εκπληρωθούν.

Είναι απολύτως σαφές ότι δεν έχει πλέον κανένα νόημα για μας να προμηθεύουμε με τα αγαθά μας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να πληρωνόμαστε σε δολάρια, ευρώ, και μια σειρά από άλλων νομισμάτων».

Σε ρούβλι

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «αποφάσισα να εφαρμόσω το συντομότερο δυνατό ένα σύνολο μέτρων για τη μεταφορά πληρωμών, ας ξεκινήσουμε από το φυσικό αέριό μας, που παρέχεται στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες σε ρωσικά ρούβλια. Δηλαδή, να αρνηθούμε να χρησιμοποιούμε σε αυτές τις συναλλαγές όλα αυτά τα σε κίνδυνο (!) νομίσματα.

Η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο στους όγκους και στις τιμές, σύμφωνα με τις αρχές τιμολόγησης που καθορίστηκαν στις συμβάσεις που έχουν συναφθεί. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη, εμείς ενισχύουμε τη φήμη μας (σ.σ. το προφίλ μας) ως αξιόπιστου συνεργάτη και προμηθευτή. Οι αλλαγές (σ.σ. στις συμβάσεις) θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα