Τα πάντα ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

12:33 3/3/2014 - Πηγή: Antinews

Είναι ξημερώματα Καθαρής Δευτέρας, ο υπόλοιπος κόσμος διασκεδάζει, όπως μπορεί, και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν φώτα. Δεν είναι βρυκόλακες που ξενυχτάνε. Ή μάλλον είναι οι βρυκόλακες της τρόικας που πληρώνονται μια χαρά, με τους υπουργούς της κυβέρνησης που προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη με τις απαιτήσεις τους ήτοι με το πόσο αίμα θέλουν να πιουν.

Μετά τις 3 τα ξημερώματα τέλειωσε η μαραθώνια συζήτηση με την τρόικα και με τους Γιάννη

Στουρνάρα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη. Σκεφτείτε τους όλους αυτούς και πολλούς συνεργάτες τους να προσπαθούν επί επτά ώρα την ημέρα της Αποκριάς να βρουν μια λύση.

Όπως όλα δείχνουν οι τροικανοί παίζουν το τελευταίο τους χαρτί και ρίχνουν τα πάντα στο τραπέζι με αποτέλεσμα να φαντάζει δύσκολη η συμφωνία πριν το Γιούργκρουπ της 10ης Μαρτίου. Αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση για τμηματική καταβολή των δόσεων τότε το ναυάγιο θα είναι οριστικό. «Πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση» δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το Eurogroup. Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «έχουν πλέον εξαντληθεί όλες οι τεχνικές προτάσεις» κι ότι «είναι ζόρικα τα πράγματα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το προσπαθούμε έως και τη Δευτέρα να κλείσουμε συμφωνία».

Κάποιοι, μετά τη συνάντηση έλεγαν ότι εκτός από τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, τα βασικά προβλήματα είναι οι διαθεσιμότητες – απολύσεις, που ο Μητσοτάκης έλεγε ότι τα έχει κλείσει, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και οι αλλαγές στο εργασιακό με τις ομαδικές απολύσεις και ποιος ξέρει τι άλλο.

Οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα της σύσκεψης ανέφεραν τα εξής ως προς το ποιες είναι οι εκκρεμότητες:

·Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την τιμή των βιβλίων δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες αλλαγές, όπως, π.χ. για τα φαρμακεία, τις μεταφορές, και τους φόρους υπέρ τρίτων. «Δέχονται μόνον λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.

·Για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας, που ζητεί πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων. Ενώ, για τα τουριστικά ακίνητα, το υπουργείο Ανάπτυξης παραπέμπει στο υπουργείο Τουρισμού.

·Για το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια, και την εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.

·Ως προς την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, υπάρχει μεν συμφωνία για τον νόμο πλαίσιο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία), αλλά όλα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους. Αναφορικά με τα θέματα του υπουργείου του, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η τρόικα ζητεί να βρεθούν τα 4.000 άτομα που θα συμπληρώσουν τον κατάλογο με τα συνολικά 12.500 άτομα του δεύτερου γύρου της διαθεσιμότητας (έχει δοθεί παράταση έως τα τέλη Μαρτίου). Καταδείκνυε δε, το υπουργείο Εσωτερικών ως την «πηγή» αυτών των διαθεσιμοτήτων, καθώς, «λόγω περιορισμένου χρόνου, είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη δεξαμενή αυτήν τη στιγμή». Στρώνεται το χαλί για απολύσεις στους δήμους δηλαδή, τρεις μήνες πριν τις εκλογές.

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να πείσει την τρόικα, ότι οι 1.680 υπάλληλοι που απολύθηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους με προσωρινές εντολές Δικαστηρίων (αναμένεται να υπερβούν τελικά τα 2.000 άτομα), μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων. Επίσης, πρέπει να τεθεί στόχος για τις διαθεσιμότητες για το 2014, ενώ, αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για τις 11.400 απολύσεις που πρέπει να γίνουν εφέτος.

Από το υπουργείο Οικονομικών, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για κάποιο δημοσιονομικό θέμα και ειδικά για το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Σύμφωνα, πάντως, με τα στελέχη του υπουργείου, συνεχίζουν να παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας για το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα και το οποίο μέρισμα, η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος. Δηλαδή δεν θέλουν να μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα