Τα πιθανά σενάρια μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων
Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα γεγονότα του βρετανικού κοινοβουλίου, εδώ και χρόνια, χαρακτηρίζεται η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία αφορά τα δύο έγγραφα για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το προσχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση. Η ψηφοφορία αναμένεται να
Όπως όλα δείχνουν, Τ.Μέι θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα χάσει την αναμέτρηση αυτή, καθώς δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα δεδομένα στους αριθμούς των βουλευτών που έχουν ήδη κάνει σαφές ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία της (περίπου 100).
Παρ' όλα αυτά χθες το βράδυ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, είχε κλειστή συνάντηση με τους βουλευτές της σε μία τελευταία προσπάθεια να συντονίσει τις ενέργειες τους κόμματός της και κυρίως να μεταπείσει τους αντάρτες βουλευτές να σκεφτούν ρεαλιστικά και να κάνουν συμβιβασμούς. Προειδοποίησε για το πόσο καταστροφική θα είναι για την χώρα μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία και ότι πρέπει να ενωθούν στο να κρατήσουν μακριά από το Νούμερο 10 τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν. Πάντως, δεν έδωσε κάποια ένδειξη για το τι θα κάνει εάν χάσει την ψηφοφορία.
Αντίστοιχη συνάντηση είχε και ο κ.Κόρμπιν με τους δικούς του βουλευτές, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής και να προκαλέσει τη διεξαγωγή γενικών εκλογών.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να πυροδοτήσει μία σειρά από πιθανά σενάρια που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.
Εάν η Μέι καταφέρει να δελεάσει αρκετούς βουλευτές της ώστε να κερδίσει την ψηφοφορία, θα υπάρξει συμφωνημένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου. Και σίγουρα σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσουν πολλές έντονες συζητήσεις και επιχειρήματα για όλα τα σημεία της συμφωνίας, από το backstop μέχρι την μελλοντική εμπορική σχέση, αλλά τουλάχιστον θα έχει μπει μία βάση.
Σε περίπτωση που η Μέι χάσει την ψηφοφορία πολλοί πιστεύουν ότι θα κάνει μία σύντομη ανακοίνωση ότι θα ζητήσει περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ, ειδικά για το ιρλανδικό σύνορο. Η κίνηση αυτή στηρίζεται στο σκεπτικό ότι όταν η ΕΕ διαπιστώσει εκ των πραγμάτων τις θέσεις των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, θα είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε κάτι πραγματικά καινούργιο, προκειμένου να αποφύγει μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Μία τέτοια αλλαγή θα ικανοποιούσε ενδεχομένως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνηση της Τ.Μέι, τους αναποφάσιστους Τόρις και τους βουλευτές των Εργατικών που θέλουν την αποχώρηση.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Βουλή των Κοινοτήτων, ενέκρινε μία τροπολογία του Συντηρητικού βουλευτή, Ντόμινικ Γκριβ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποχρεώνεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο στην Βουλή, μέσα σε μόλις τρεις μέρες, εφόσον καταψηφιστεί η συμφωνία αποχώρησης. Κάποιοι βουλευτές των Τόρις προβλέπουν ότι εάν ηττηθεί σήμερα συντριπτικά, η Μέι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχέδιό της, να αναζητήσει παράταση του άρθρου 50 και να ξεκινήσει μία διακομματική προσπάθεια για περισσότερο συναινετικό Brexit, ίσως με βάση το μοντέλο της Νορβηγίας.
Το σενάριο που φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, είναι η παράταση του 'Αρθρου 50, καθώς είναι η απαραίτητη προσθήκη που απαιτείται για σχεδόν όλα τα σενάρια που θα ακολουθήσουν την ψηφοφορία. Σε αυτή την περίπτωση η πιο πιθανή διαδικασία θα ήταν μία «τεχνική» παράταση μέχρι τον Ιούλιο, που θα δώσει περισσότερο χρόνο για μία δεύτερη ψηφοφορία και για να περάσει από τη Βουλή η νομοθεσία που σχετίζεται με το Brexit. Αν όμως προέκυπτε κάτι καινούργιο, όπως γενικές εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα, θα μπορούσε να οριστεί μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα στην παράταση του 'Αρθρου.
Πολύ μικρή θεωρείται η πιθανότητα η Μέι να υποστεί μεγάλη ήττα και να δεχτεί πιέσεις από μέλη του υπουργικού της συμβουλίου να εγκαταλείψει την θέση της, εφόσον οι ίδιοι δεν μπορούν να την καθαιρέσουν - η Μέι κέρδισε την πρόταση μομφής που έγινε από τους βουλευτές των Τόρις στο πρόσωπό της πριν τα Χριστούγεννα, και έτσι έχει κερδίσει την ασυλία στην ηγεσία του κόμματος για ένα χρόνο.
Οι γενικές εκλογές είναι ένα ακόμη σενάριο. Είναι η αγαπημένη προσέγγιση των Εργατικών, εάν η Μέι χάσει την ψηφοφορία. Μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συζητείται και ψηφίζεται σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα υπάρξει περίοδος 14 ημερών για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, αλλά εάν και πάλι δεν υπάρξει επιτυχία, τότε ορίζεται η διεξαγωγή εκλογών. Μία άλλη πιθανότητα είναι η Μέι να ζητήσει μόνη της εκλογές, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα πιο συγκροτημένο Brexit από τον Κόρμπιν.
Το σενάριο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, επιθυμούν κάποιοι Συντηρητικοί και Εργατικοί βουλευτές, ωστόσο το έχει απορρίψει η Μέι, ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε ότι προτιμά τον δρόμο της διαπραγμάτευσης ενός διαφορετικού Brexit.
Τέλος μπορεί να προκύψει η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Αυτή θα είναι η ντε φάκτο επιλογή εάν η Μέι χάσει την ψηφοφορία και δεν δρομολογηθεί τίποτα άλλο, οπότε η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ αυτόματα, στις 29 Μαρτίου.
Η ισορροπία ισχύος στη Βουλή των ΚοινοτήτωνΟι βρετανοί κοινοβουλευτικοί είναι πιο διχασμένοι παρά ποτέ όσον αφορά τη συμφωνία για το Brexit που έκλεισε η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθεί το περίγραμμα της διάταξης δυνάμεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία έχει 650 μέλη:
Οι υπέρ
Οι «πιστοί» της Μέι: Η πλειοψηφία των 317 βουλευτών των Συντηρητικών αναμένεται να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού. Πρόκειται είτε για πραγματιστές υποστηρικτές του Μπρέξιτ, είτε για μετριοπαθείς υποστηρικτές της ΕΕ, ο μεγαλύτερος φόβος των οποίων είναι η αποχώρηση χωρίς καμιά συμφωνία.
Τα ελεύθερα ηλεκτρόνια: Μολονότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα προτιμούσε η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας από τους βουλευτές του, ο Στίβεν Λόιντ, ήλθε σε ρήξη με την κομματική γραμμή και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τη συμφωνία για το Μπρέξιτ που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός.
Αλλά και ορισμένοι βουλευτές των Εργατικών, όπως η Κάρολιν Φλιντ ή ο Κέβιν Μπάρον, που εκλέχθηκαν σε περιοχές που τάχθηκαν υπέρ του Μπρέξιτ, ανήγγειλαν ότι θα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «no deal Brexit», ενός χαοτικού διαζυγίου.
Οι κατά
Το European Research Group: Συμμαχία ευρωφοβικών βουλευτών των Τόρις, το ERG εναντιώνεται απόλυτα στη συμφωνία. Στις τάξεις αυτής της ομάδας, που πιστεύεται ότι αριθμεί από 60 ως 85 κοινοβουλευτικούς, συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί Μπόρις Τζόνσον (Εξωτερικών) και Ντέιβιντ Ντέιβις (Μπρέξιτ), ενώ επικεφαλής της είναι ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.
Η ομάδα τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, κατά το υπόδειγμα του Καναδά, ή ακόμη και μιας «σκληρής» αποχώρησης, άνευ συμφωνίας με τους 27. Τον Δεκέμβριο, προσπάθησε -- ανεπιτυχώς -- να ανατρέψει τη Μέι.
Το Εργατικό Κόμμα: Η πλειοψηφία των βουλευτών των Εργατικών είναι φίλα προσκείμενη στην Ευρώπη και εναντιώνεται, όπως ορίζει εξάλλου και η κομματική γραμμή, στη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός. Η ηγεσία του κόμματος σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αν η πρόταση μομφής απορριφθεί, οι Εργατικοί θα ταχθούν υπέρ της διοργάνωσης δεύτερου δημοψηφίσματος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτιμούσε την παραμονή στην τελωνειακή ένωση, η οποία καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς και ορίζει τους κανόνες της κοινής εμπορικής πολιτικής έναντι τρίτων χωρών. Αν μπορέσει να κερδίσει τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές και αναλάβει την εξουσία, λέει πως θα διαπραγματευθεί νέα συμφωνία με την ΕΕ.
Το SNP: Τα 35 μέλη του σκοτσέζικου κόμματος που έχουν εκλεγεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, συγκροτώντας την τρίτη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά από εκείνες των Συντηρητικών και των Εργατικών, τάσσονται αποφασιστικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και εναντίον της συμφωνίας για το Μπρέξιτ.
Το κόμμα ζητεί το ΗΒ, ή έστω μόνο η Σκοτία, να παραμείνει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση. Σε αντίθετη περίπτωση η Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής του SNP, διαμηνύει πως θα επιδιώξει να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Το DUP: Το μικρό, υπερσυντηρητικό, ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα, οι 10 βουλευτές του οποίου εγγυώνται στη Μέι μικρή, πάντως απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, τάσσεται υπέρ του Brexit, όμως εναντιώνεται στο σχέδιο της συμφωνίας, που κατ' αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την οικονομική και πολιτική ακεραιότητα του ΗΒ. Η πέτρα του σκανδάλου για το κόμμα δεν είναι παρά ο «μηχανισμός ασφαλείας», ή backstop, που θα επιτρέψει να αποφευχθεί ο κίνδυνος των «σκληρών συνόρων» με την Ιρλανδία: κατά το DUP, η εφαρμογή του συνεπάγεται ότι παραχωρείται ειδικό καθεστώς στη Βόρεια Ιρλανδία.
Παρά τις τελευταίες «διαβεβαιώσεις» των ηγετών της ΕΕ πως, όπως και το ΗΒ, δεν θέλουν να τεθεί σε ισχύ το backstop παρά μόνο ως η λύση της εσχάτης προσφυγής, το DUP παραμένει αμετάπειστο και προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην πολιτική διακήρυξη.
Οι Συντηρητικοί που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ: Περίπου δώδεκα κοινοβουλευτικοί των Τόρις που διεξήγαγαν εκστρατεία εναντίον του Μπρέξιτ ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 συνεχίζουν να εναντιώνονται κάθετα σ' αυτό και να ζητούν να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα. Αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μέι. Ανάμεσά τους είναι πρώην υπουργοί, όπως η Τζαστίν Γκρίνινγκ και ο Τζο Τζόνσον, καθώς και μέλη του κοινοβουλίου όπως η Άννα Σούμπρι και ο Ντόμινικ Γκριβ.
Οι αναποφάσιστοι
Οι Εργατικοί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ: Μια μικρή ομάδα κοινοβουλευτικών των Εργατικών υπερασπίζεται το Μπρέξιτ, στον αντίποδα της κομματικής γραμμής. Ενδέχεται να στηρίξει τη συμφωνία, ή αν δεν εγκριθεί να ταχθεί υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Γνωστός Έλληνας τραγουδιστής καταδικάστηκε για κλοπή
- Σιάτιστα ΤΩΡΑ: Συγκλονίζουν οι εικόνες – Καθήλωσε ο Χαλκίδος Χρυσόστομος
- Ανατροπή δεδομένων - Δεν ήταν εργατικό ατύχημα ο θάνατος του 60χρονου εργαζομένου στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ
- Το βρώμικο και ακατάστατο δωμάτιο ενός εφήβου, αποτελεί δείγμα συναισθηματικής υγείας
- Αυτό είναι το καλύτερο «καλαμάκι» της Αθήνας – Κανείς δεν ξέρει την μυστική συνταγή του εκτός από τον «Χρηστάρα»…
- Ο Μητσοτάκης δεν πλήρωνε επί 11 χρόνια δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ
- Βόμβα: Η Ryanair διακόπτει και άλλα δρομολόγια εσωτερικού
- Ξύπνησε απότομα ο Μπάνος…
- Αυστηρό μήνυμα Αποστολάκη προς την Τουρκία: Οι εθνικισμοί φέρνουν μόνο δυστυχία
- ΕΜΥ Έκτακτο δελτίο – Καιρός ΤΩΡΑ: Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τη χώρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Ξύπνησε απότομα ο Μπάνος…
- Τα πιθανά σενάρια μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων
- "Μύλος" στο Ποτάμι: Διαγράφηκε ο Δανέλλης- Αναθεωρούν για Πρέσπες
- Τίτλοι τέλους γα τον Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας με μιράζ, δάκρυα και αποκαλύψεις γα το τάμα
- Spiegel: "Γιατί το διαζύγιο βολεύει τον Τσίπρα"
- Στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Αριστείδης Φωκάς
- Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης
- Τελευταία Νέα Antinews
- Τα πιθανά σενάρια μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων
- Τίτλοι τέλους γα τον Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας με μιράζ, δάκρυα και αποκαλύψεις γα το τάμα
- Ξύπνησε απότομα ο Μπάνος…
- Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης
- "Μύλος" στο Ποτάμι: Διαγράφηκε ο Δανέλλης- Αναθεωρούν για Πρέσπες
- Spiegel: "Γιατί το διαζύγιο βολεύει τον Τσίπρα"
- Στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Αριστείδης Φωκάς
- Δανέλλης σε Θεοδωράκη: Θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης
- Επιμένει ο Καμμένος σε αιχμές για ανταλλάγματα
- Αλβανία: Ο πρωθυπουργός Ράμα ανέλαβε και το ΥΠΕΞ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Αυστηρό μήνυμα Αποστολάκη προς την Τουρκία: Οι εθνικισμοί φέρνουν μόνο δυστυχία
- Ο Αλέξης Γεωργούλης εμφανίστηκε ξανά και παραμένει το ίδιο γοητευτικός
- Εκκλησία και πνευματικός πατέρας – Επιείκεια και αυστηρότητα
- «Βόμβα» από Τσεχ. «Κρεμάει» τα γάντια του ο θρυλικός τερματοφύλακας
- Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή στην ψήφο εμπιστοσύνης
- Κλήρος και Λαός ετίμησαν την Μητέρα του Φθιώτιδος Νικόλαου
- Παππάς στον Realfm 97,8: Ο κ. Μητσοτάκης έχει σφιχταγκαλιαστεί με τον πολιτικό φονέα του πατρός του - Έρχεται η ώρα του λογαριασμού
- Όταν ο Αποστολάκης έκανε καταδύσεις με τον Καμμένο στη Λέρο
- Καίτη Γαρμπή και Φοίβος ξανά μαζί μετά από 19 χρόνια