Ταμείο Ανάκαμψης: "Ευχολόγιο" στις 19/6, αποφάσεις τον Δεκέμβριο

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Ιουνίου για τους όρους συγκρότησης του Ταμείου Ανάκαμψης "δεν έχει πολλά περιθώρια καταληκτικής συμφωνίας. Οι διαφορές μεταξύ των μελών του Συμβουλίου είναι σημαντικές και καθώς προσεγγίζουμε την ημέρα συνάντησης, αυτές γίνονται περισσότερο... σύνθετες”.

Αυτή είναι η εικόνα των προσδοκιών που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τη συγκρότηση του Ταμείου, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν στο οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr

προκειμένου να διευκρινισθούν οι πιθανότητες για μια γρήγορη συμφωνία.

Παρ' όλα αυτά, η αισιοδοξία για μια οριστική συμφωνία πριν από το τέλος του 2020 παραμένει ισχυρή και έχει συναρτηθεί με το γεγονός ότι την 1η Ιουλίου η Γερμανία αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Προεδρία και η κα Μέρκελ ως καγκελάριος στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας αναμένεται να πάρει πάνω της την υλοποίηση της γαλλο-γερμανικής πρότασης, έτσι όπως έχει αναπροσαρμοσθεί από την πρόταση της Κομισιόν.

Ορισμένοι αναλυτές στο Βερολίνο, μάλιστα, συνδέουν την "αποτελεσματικότητα” της κυρίας Μέρκελ στο θέμα αυτό με το ενδεχόμενο μετακίνησής της σε ορατό ορίζοντα σε ηγετική θέση ευρωπαϊκού Θεσμού, εφόσον στο μεταξύ οι διαδικασίες ενοποίησης κάνουν καποια από τα βήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιες βεβαιότητες οι οποίες, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διαμορφώσουν τον επικείμενο ρόλο του:

-Στις 19/6 δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, παρά μόνο συστάσεις και ευχές για τη συνέχεια, τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπόψη της η γερμανική προεδρία.

-Στη συνάντηση της 19ης Ιουνίου θα αυξηθεί ο όρος των "αρνητών”, δηλαδή των χωρών που διαφωνούν με τη "δωρεάν” χρηματοδότηση των χωρών-μελών από το Ταμείο, καθώς πέραν της Φινλανδίας θα προστεθούν και οι επιφυλάξεις κάποιων από τις "μικρές” χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

-Έχει ήδη αρχίσει να "ωριμάζει” η αντίληψη αποδοχής κάποιων όρων/προϋποθέσεων μεταρρυθμιστικής πειθαρχίας για την επιλεξιμότητα των χωρών που θα απευθυνθούν στα προγράμματα χρηματοδότησης του Ταμείου.

-Η μεσοπρόθεσμης διάρκειας βιωσιμότητα του χρέους των χωρών που θα στηριχθούν από το Ταμείο θα είναι επίσης από τα βασικά στοιχεία επιλεξιμότητας, ενώ παράλληλα η ετοιμότητα απορρόφησης σε ώριμα προγράμματα θα ελέγχεται αυστηρά και οι πόροι που δεν θα απορροφούνται "θα επιστρέφονται” στο Ταμείο.

Οι όροι αυτοί μέχρι στιγμής αποτελούν το ανεπίσημο πλαίσιο στο οποίο έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις μεταξύ στελεχών της Κομισιόν και των υπουργείων Οικονομικών των χωρών που προβάλλουν λιγότερο ή περισσότερο ισχυρές αντιρρήσεις.

Κρίσιμο επίσης ζήτημα ήταν και παραμένει το ποιος θα είναι ο φορέας ο οποίος θα υλοποιήσει την έκδοση χρέους με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού.

Ο φορέας και ο "εγγυητής” έκδοσης αυτού του χρέους θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη... μακροημέρευση του νέου Ταμείου, αλλά πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο να μεταλλαχθεί στη συνέχεια σε μηχανισμό διαχείρισης ενός "μόνιμα” διευρυμένου Προϋπολογισμού της Ε.Ε., δεδομένου ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία αναμένεται να λάβει χώρα σε πολύ αργούς ρυθμούς...

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να στηρίξει τις διαδικασίες αυτές με την επέκταση του ποσοστού (προς το παρόν 10%) της αγοράς των SUPRAS (ομόλογα ευρωπαϊκών φορέων, όπως της EBRD, του ESM, κ.λπ.) προκειμένου να μπορεί να αγοράζει και τα ομόλογα που θα εκδοθούν για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η διεύρυνση αυτή του PEPP και του PSPP θα είναι καθοριστικής σημασίας για να διασφαλισθεί η "φθηνή” χρηματοδότηση του Ταμείου...

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα