Τελευταία προσπάθεια συμβιβασμού κυβέρνησης – τραπεζών για τον νέο ν. Κατσέλη

Μια τελευταία κρίσιμη συνάντηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, θα έχουν σήμερα κυβέρνηση και τράπεζες ενόψει της υποβολής του σχεδίου του νέου νόμου στους "θεσμούς".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτήν θα συμμετέχουν από πλευράς κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης,

ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Η ευρεία σύνθεση από πλευράς κυβέρνησης είναι ενδεικτική της κρισιμότητας του σχεδίου νόμου που θα αποσταλεί στους "θεσμούς" τόσο ενόψει της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, όσο και ενόψει της μελλοντικής απόφασης για την επιστροφή στην χώρα των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ομόλογα SMPs και ANFAs.

Η κρισιμότητα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, άλλωστε, και όχι απλά η προεκλογική περίοδος, κρύβεται πίσω από το φρένο στην πλήρη άρση των capital controls. Όπως είχε γράψει το Capital.gr μετά τη συνάντηση των τραπεζιτών με τον διοικητή της ΤτΕ την περασμένη Παρασκευή, προαναγγέλοντας και τη σημερινή συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών για τον νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες αναμένουν επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας. Είναι έτσι επιφυλακτικές και περιμένουν να δουν πώς αυτό θα αξιολογηθεί και από τις αγορές, κάτι που θα αποτυπωθεί στις μετοχές των τραπεζών.

Μέχρι στιγμής, οι θέσεις κυβέρνησης – τραπεζών αποκλίνουν σημαντικά για το εύρος και την μορφή προστασίας που θα πρέπει να παρέχει ο νέος νόμος Κατσέλη και η διάσταση απόψεων προϊδέαζε ότι η κυβέρνηση θα υπέβαλε μονομερώς την πρότασή της στους "θεσμούς".

Στην πορεία, διαφάνηκε ότι διάσταση απόψεων επικρατεί και εντός κυβέρνησης, με τον Υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη να τάσσεται υπέρ της ευρείας παροχής προστασίας με το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη να επισημαίνει την ανάγκη προσοχής στους χειρισμούς με τον ν. Κατσέλη και τα NPLs ώστε να μην ανοίξει ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο να τονίζει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δουν τις τράπεζες σοβαρά.

Στην κρίσιμη και τελική σημερινή συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζών, πάντως, οι δύο πλευρές πηγαίνουν με ανοιχτά τα θέματα για:

α) Την αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση επιθυμεί η προστασία της πρώτης κατοικίας να παραμείνει κοντά στα σημερινά επίπεδα, κατά μέσο όρο στις 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος έχει όρια προστασίας από 180.000 ευρώ για τον άγαμο μέχρι 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Οι τράπεζες έχουν θέσει τον πήχη προστασίας στις 100.000 ευρώ, αλλά διαφαίνεται ότι θα μπορούσε να επέλθει συμβιβασμός στις 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, πάντως, οι μέχρι στιγμής υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας κλίνει στην περιοχή των 150.000 ευρώ, με τα δάνεια που αφορούν μεγαλύτερες αξίες να κινούνται στα 2 – 2,5 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 16 δισ. ευρώ που είναι ενταγμένα στον ν. Κατσέλη).

β) Την περίμετρο προστασίας του νέου άρθρου 9: Η κυβέρνηση θέλει η προστασία στην πρώτη κατοικία να χορηγείται όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και για τις περιπτώσεις ακινήτων που συνιστούν πρώτη κατοικία, τα οποία έχουν μπει ως εξασφαλίσεις σε δάνεια για επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα. Επ΄ αυτού οι τράπεζες είναι κάθετα αντίθετες, εκτιμώντας ότι η προστασία πρέπει να παρέχεται μόνο όταν η πρώτη κατοικία συνδέεται με δάνειο στεγαστικής πίστης.

γ) Το "κούρεμα" των δανείων: Οι τράπεζες λένε "ναι" στο "κούρεμα", αλλά αυτό να εξετάζεται και να διαμορφώνεται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και όχι οριζόντια. Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα "κούρεμα" οριζόντιου τύπου που θα υπολογίζεται στη βάση του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα διαγράφει τη διαφορά.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, στον νέο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε τράπεζας να αποφασίσει το προϊόν της ρύθμισης για τον καθένα δανειολήπτη, με διάρκεια επιμήκυνσης της οφειλής μέχρι 25 χρόνια.

Όσο για το "κούρεμα" οφειλής, θα διαμορφώνεται στη βάση της αξίας του υπολοίπου του δανείου και της πραγματικής αξίας του ακινήτου, όμως φαίνεται ότι δεν θα συνίσταται αμιγώς στη διαφορά των δύο. Θα υπόκειται στον περιορισμό του book value του δανείου, ουσιαστικά δηλαδή θα εξαρτάται από το ύψος των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες για το κάθε δάνειο. Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα αποφασίζουν το ύψος του "κουρέματος" ανά περίπτωση και θα διασφαλίζεται ότι ο νέος νόμος Κατσέλη δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα