Θα κρατήσει η Βιέννη το τραπεζικό απόρρητο;

Από τότε που ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η χώρα του θα χαλαρώσει τους κανόνες για το τραπεζικό απόρρητο, η διεθνής πίεση έχει στραφεί προς την Αυστρία, προκειμένου να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Ωστόσο, προς το παρόν, η Βιέννη φαίνεται αποφασισμένη να προσκολληθεί σε τουλάχιστον ένα μέρος του δικτύου προστασίας της, το οποίο – σε περίπτωση που δεν υπάρξει δικαστική απόφαση – εμποδίζει τις τράπεζες να ανταλλάσουν πληροφορίες σχετικά με τους καταθέτες τους με τις Αρχές.
Την

περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε ωμά ότι η Αυστρία δεν θα ήταν εφικτό να διατηρήσει αυτό το μοντέλο. Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός της Αυστρίας Ράινχολντ Μίτερλενχερ αντεπιτέθηκε, επιμένοντας ότι η Αυστρία θα κρατήσει τους κανόνες απορρήτου για τους πολίτες της, ακόμη και αν τους άρει για τους αλλοδαπούς. Εν μέρει, αυτή η διπρόσωπη στάση είναι μια αντανάκλαση της αμφιλεγόμενης φύσης του τραπεζικού απορρήτου στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας. Από τη μια η κεντροδεξιά υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ δεσμεύθηκε να «αγωνιστεί σαν λιοντάρι» για να υπερασπιστεί τους κανόνες απορρήτου, από την άλλη ο κεντροαριστερά καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε ότι η Αυστρία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων αλλοδαπών με άλλες χώρες της ΕΕ.
Αλλά οι ακροβασίες μέσω των οποίων οι υπερασπιστές του τραπεζικού απορρήτου ετοιμάζονται να κάνουν προκειμένου να διατηρήσουν την παράδοση, αποτελούν και ένα μέτρο της σημασίας που έχει μέσα στην Αυστρία. Οι υποστηρικτές του μοντέλου, όπως η Φέκτερ, υποστηρίζουν ότι οι κανόνες απορρήτου είναι μια μεγάλη πηγή δημιουργίας αξίας για την οικονομία της Αυστρίας και ότι η κατάργησή τους θα έβλαπτε την ανάπτυξη και θα απειλούσε τις θέσεις εργασίας.
Οι αναλυτές δεν είναι τόσο σίγουροι. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας, οι αλλοδαποί είχαν καταθέσεις ύψους 55,5 δις ευρώ σε αυστριακούς λογαριασμούς, στο τέλος του Φεβρουαρίου. Οι πολίτες της ΕΕ είχαν 37,8 δις ευρώ, ή περίπου το 10 τοις εκατό του συνόλου των αυστριακών τραπεζικών καταθέσεων. «Θα υπάρξουν προφανώς κάποιες εκροές καταθέσεων, εάν η Αυστρία εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο, αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να προκαλέσουν ζημιά στο τραπεζικό σύστημα», λέει ο Stefan Nedialkov, αναλυτής της Citi. «Θα ήταν δυνατόν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών και την ικανότητα κέρδους».

Ένας σημαντικότερος λόγος για την ανθεκτικότητα των κανόνων απορρήτου, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1978, είναι ότι θεωρούνται ευρέως μια μορφή προστασίας έναντι στην υπερφίαλη πολιτεία, λέει ο Christoph Urtz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ. «Είναι μια συναισθηματική, ίσως ακόμη και παράλογη αντίδραση. Οι άνθρωποι στους δρόμους υποστηρίζουν το τραπεζικό απόρρητο από μια επιθυμία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής – ακόμη κι αν οι ίδιοι βγάζουν όλα τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο, και παρότι τα τηλεφωνικά και ιατρικά αρχεία έχουν γίνει, σε κάποιο βαθμό, εύκολα προσβάσιμα».
Κατά συνέπεια, υπάρχει μεγάλη δόση πολιτικού ρεαλισμού στην απροθυμία της Αυστρίας να αλλάξει τη στάση της, λέει ο Thomas Hofer, πολιτικός αναλυτής στην H&P Public Affairs στη Βιέννη. «Με τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα να έχουν αυξηθεί στη Βιέννη μετά τις διασώσεις στη Νότια Ευρώπη, καθώς και τις γενικές εκλογές που αναμένονται τον Σεπτέμβριο, κανενας αυστριακός πολιτικός δεν θέλει να θεωρηθεί ότι παραδίνεται στην ΕΕ», λέει. Φαίνεται απίθανο, πάντως, η Αυστρία να διατηρήσει τους κανόνες απορρήτου της στην τρέχουσα μορφή, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές.

Καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις από χώρες της ΕΕ για την κοινή χρήση των τραπεζικών δεδομένων, η Αυστρία πιέζεται επίσης από τις ΗΠΑ να εφαρμόσει την Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA- Συμφωνία για τη συμμόρφωση με τη φορολογική υποχρέωση των κατόχων υπεράκτιων λογαριασμών), κάτι που απαιτεί από τις ξένες τράπεζες να παρέχουν αυτόματα στοιχεία για τους offshore λογαριασμούς Αμερικανών, ειδάλλως να αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό από την αμερικανική αγορά. Η Ελβετία, ένα άλλο προπύργιο επί χρόνια ενάντια στην κοινοχρησία των δεδομένων, τελικά υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και υπέγραψε τη FATCA το Φεβρουάριο. Εάν η Αυστρία ακολουθούσε το παράδειγμά τους, θα πιεζόταν σκληρά για να αποφευχθεί η ανταλλαγή δεδομένων εντός της ΕΕ: η νέα οδηγία της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, που ισχύει από την αρχή του τρέχοντος έτους, απαγορεύει στα κράτη μέλη να φέρονται ευνοϊκά σε τρίτες χώρες, από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ, όσον αφορά τη φορολογία. Ο Επίτροπος για θέματα φορολογίας Αλγκίρντας Σεμέτα έχει ήδη προειδοποιήσει την Αυστρία ότι μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες από την Κομισιόν, εάν παραβιάσει αυτή την αρχή.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι τελικά η Αυστρία θα ενδώσει στις απαιτήσεις της ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών για τους ξένους καταθέτες, ακόμη και αν προσπαθεί να διατηρήσει τους κανόνες απορρήτου για τους πολίτες της.
Όμως, θα είναι «νομικά δύσκολο» να έχει άλλους κανόνες για τους ξένους καταθέτες και άλλους για τους πολίτες της, λέει ο Urtz, υποστηρίζοντας ότι θα αντιβαίνουν είτε στους συνταγματικούς κανόνες της Αυστρίας κατά των διακρίσεων, ή στους ευρωπαϊκούς κανόνες που διασφαλίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a65595be-a756-11e2-bfcd-00144feabdc0.html#axzz2RHdPnjXY

Keywords
Τυχαία Θέματα