Θεσμοί και προσαρμοστικότητα

Η είδηση είναι λίγο πολύ γνωστή και συζητιέται στους Κοινοτικούς κύκλους. Η Ουγγαρία κατάφερε να ξεπεράσει την κρησάρα των αρμόδιων Κοινοτικών οργάνων και ιδίως της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και πήρε το πολυπόθητο ‘πράσινο’ φως για την κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού Raks 2. Ένα έργο που ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα δέκα δισεκατομμύρια Ευρώ. ‘Μικρή’ λεπτομέρεια:

Το έργο ανατέθηκε απευθείας σε εταιρεία Ρωσικών συμφερόντων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση κατασκευής του, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%, με δανεισμό από Ρωσικές πηγές, με εξαιρετικά συμφέροντα για την Ουγγαρία επιτόκια.

Η παραπάνω συμφωνία, που υπό άλλες συνθήκες, θα αποτελούσε παράδειγμα μελέτης (case study) για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου Ανταγωνισμού, εγκρίθηκε μόλα ταύτα από τα Κοινοτικά όργανα. Μια συμφωνία που αφορά απευθείας ανάθεση σε Ρωσικά συμφέροντα, που κατά τα άλλα είναι ‘μπλοκαρισμένα’ λόγω Κριμαίας και αφορά την Ουγγαρία, την κατά τα άλλα ‘χώρα παρία’ και ‘μαύρο πρόβατο΄ της Κοινοτικής Κανονικότητας. Αναγκαίο και ανομολόγητο ‘αντίδωρο’ για την έγκριση της συμφωνίας, αποτελεί η δέσμευση της Ουγγαρίας ότι εταιρείες που προέρχονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά βάση, θα αναλάβουν υπεργολαβίες για την υλοποίηση του έργου. Επίσημη αιτιολόγηση της έγκρισης του έργου αποτελεί η επίκληση των γενικότερων πολιτικών συμφερόντων και αναγκαιοτήτων. Όρος πρωτόφαντος, που δείχνει ότι οι θεσμοί, γνωρίζουν να προσαρμόζονται.

Η κορυφαία επιτυχία της Ουγγαρίας είναι πολλαπλά διδακτική. Και σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει, ότι τα συμφέροντα διαμορφώνουν την ατζέντα. Κρίσιμο ζητούμενο τα προσόντα και οι ικανότητες στελεχών και ομάδων που τα εκπροσωπούν. Μοιραία και η σύγκριση με τα όσα προηγήθηκαν για τη (μη) έγκριση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τους Αζέρους. Αλλά και σε σχέση με τα όσα ταλανίζουν το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας και τις σοβαρές, αν όχι ανυπέρβλητες δυσκολίες που ανακύπτουν σε σχέση με τη συμβατότητα των πολυπόθητων επενδύσεων, με τις Κοινοτικές νόρμες. Και ας ‘ομνύουν’ όλοι, φίλοι, πιστωτές και πρώην πολέμιοι στην αναγκαιότητά τους.

Το διδακτικό παράδειγμα αλλά και χρήσιμο προηγούμενο της Ουγγαρίας, διαμορφώνει κατευθύνσεις. Ενισχύει τα διαπραγματευτικά μας επιχειρήματα, στη διεκδίκηση διευκολύνσεων, ακόμα και εξαιρέσεων με την κατάλληλη πάντα αιτιολόγηση. Η επιτροπεία των οικονομικών μας, είναι από μόνη της καταλυτικό επιχείρημα, σε κάθε σχετική ανάλυση. Κρίσιμο ζητούμενο αποτελεί ο συντονισμός των Υπηρεσιών και πρωταρχικά η επάρκεια των προσώπων. Η επιτυχία των Ούγγρων καταρρίπτει τα άλλοθι για ανελαστικές διαδικασίες. Στις ανάγκες και οι θεσμοί προσαρμόζονται.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα