Τι είναι τα IOU τύπου Καλιφόρνιας - Πως ο Βαρουφάκης θα γίνει... Σβαρτζενέγκερ

08:06 6/7/2015 - Πηγή: Antinews

Μια ακόμη βόμβα έριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης προκαλώντας νέα αναστάτωση. «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Telegraph. Η δημοσιοποίηση της δήλωσης προκάλεσε νέο σάλο, με τον κ. Βαρουφάκη να προχωρά

σε δήλωση όπου διευκρινίζει ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι η χώρα δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα.

«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα.

Η Καλιφόρνια εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει εργολάβους όταν η ρευστότητα της πολιτείας εξανεμίστηκε μέσα στη θύελλα της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Κυριακή το Μαξίμου διέψευδε την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το σάλο που προκάλεσε το θέμα έχει ως εξής:

«Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα».

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ο κ. Βαρουφάκης μιλούσε θεωρητικά.

Τι είναι τα IOU τύπου Καλιφόρνιας

Τι είναι όμως τα λεγόμενα IOU (Ι Owe You - Σου χρωστάω). Τα περίφημα IOU είναι επιταγές που μοιάζουν με τις συνηθισμένες, με εξαίρεση ότι στην άκρη γράφουν τις λέξεις «ονομαστική εγγύηση». Οι εν λόγω επιταγές έχουν επιτόκιο 3,75%, το οποίο οι κάτοχοί τους θα πληρώνονταν αν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Η Καλιφόρνια, που θεωρείται η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αν λογιστεί ως ανεξάρτητο κράτος, βρέθηκε αντιμέτωπη με έλλειμμα 26 δισ. δολαρίων. Ο τότε κυβερνήτης Αρλ. Σβαρτζενέγκερ είχε αρχικά μοιράσει ήδη 91.000 υποσχετικές, συνολικής αξίας 354 εκατ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2009 εξέδωσε επιταγές 3 δισ. δολαρίων.

Σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως η Craigslist και η eBay γίνονταν προσφορές με υψηλότερα επιτόκια για την αγορά των εν λόγω επιταγών, κερδοσκοπώντας με την αγωνία ορισμένων πιστωτών να εξαργυρώσουν εδώ και τώρα τις υποσχετικές του Σβαρτζενέγκερ, για να μην περιμένουν. Ορισμένες τράπεζες όπως η Bank of America, η Wells Fargo και η JP Morgan Chase δέχτηκαν να εξαργυρώσουν τις επιταγές, αλλά μόνο για λίγες ημέρες.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα