Τι επιδίωκε η Τουρκία από το τηλεφώνημα Τραμπ - Ερντογάν

16:07 8/2/2017 - Πηγή: Antinews

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ είχαν την πρώτη τηλεφωνική επαφή τους αργά την Τρίτη, μία πολυαναμενόμενη συνομιλία στην οποία ο Ερντογάν αναμενόταν να ζητήσει από τον νέο ηγέτη των ΗΠΑ να απορρίψει τις προτάσεις του Πενταγώνου να οπλίσει τους κούρδους μαχητές στη Συρία και να εκδώσει άμεσα τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Τραμπ μάλλον θα προτιμούσε να αλλάξει θέμα.

Η πραγματοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος θα μπορούσε να είναι προβληματική για τη διοίκηση, λένε οι αναλυτές, δοκιμάζοντας τη σχέση

μεταξύ των δύο ανδρών που εδώ και μήνες ακούγεται πολύ ελπιδοφόρα και είναι γεμάτη αμοιβαίο θαυμασμό. Μια σύντομη δήλωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την "κοινή τους δέσμευση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της" και ότι ο Τραμπ "επανέλαβε την υποστήριξη προς την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και εξέφρασε την ικανοποίησή του στη συνεισφορά της Τουρκίας" στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, ο Τραμπ αναφέρθηκε με ενθουσιώδη τρόπο στον χειρισμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος από τον Ερντογάν, που συγκλόνισε την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι. Μίλησε με αισιοδοξία για τη διμερή σχέση, λέγοντας στην εφημερίδα New York Times ότι ελπίζει πως η Τουρκία "μπορεί να κάνει πολλά" για το Ισλαμικό Κράτος. Στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ αρνήθηκε να επικρίνει τον Ερντογάν για την εκστρατεία μαζικών συλλήψεων και τις απολύσεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος. "Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να εμπλακούμε σε άλλες χώρες, όταν δεν ξέρουμε τι κάνουμε και δεν μπορούμε να δούμε κατ' ευθείαν αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας", είπε.

Ο Ερντογάν χαιρέτισε την εκλογή του Τραμπ και γρήγορα του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία και μάλιστα τον επαίνεσε όταν έναν δημοσιογράφο "στη θέση του" κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου πριν από λίγες εβδομάδες. Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος της Τουρκίας απέφυγε να καταδικάσει την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες από επτά Μουσουλμανικές χώρες - παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης μιας μουσουλμανικής χώρας που έχει ταχθεί σθεναρά κατά το παρελθόν εναντίον των αντι-μουσουλμανικών προκαταλήψεων.

Όσον αφορά τις πιο επείγουσες ανάγκες της Τουρκίας, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για τον Τραμπ να δείξει μεγάλη ευελιξία. Το Πεντάγωνο χρειάζεται ακόμα εβδομάδες πριν από την θεώρηση ενός διατάγματος του Τραμπ για την στρατηγική ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. Ανώτεροι αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές πίεζαν την κυβέρνηση Ομπάμα επί μήνες να εξοπλίσει άμεσα τους κούρδους μαχητές στο βόρειο τμήμα της Συρίας για την τελική επίθεση στη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα των μαχητών. Η Τουρκία έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει ότι θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας μέρος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (PKK), το οποίο τόσο η Τουρκία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ομπάμα ανέβαλε την απόφαση για τους Κούρδους ρίχνοντας την ευθύνη στον Τραμπ, ενώ τόνισε ότι τα σχέδια αυτά χρειάζονται γρήγορη αποφασιστικότητα. Οι σύμβουλοι του Τραμπ δεν έχουν αποκλείσει το στρατιωτικό σχέδιο, αλλά ζήτησαν από το Πεντάγωνο να ερευνήσει και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προσθήκης τουρκικών στρατευμάτων σε μια αραβική δύναμη που θα μπορούσε να βοηθηθεί από την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο Τραμπ, επίσης, μπορεί να δυσκολευτεί με το αίτημα του Ερντογάν να εκδώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον εξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος. Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ενθαρρυνθεί όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, δημοσίευσε ένα άρθρο την ημέρα των εκλογών, αποκαλώντας τον Γκιουλέν "ριζοσπάστη" και λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν θα πρέπει να του παρέχουν ασφαλές καταφύγιο". Η απόφαση για το αν οι Τούρκοι έχουν επαρκείς αποδείξεις για την ανάγκη έκδοσης ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ακόμη και αν συνιστά μια τέτοια κίνηση, η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου ο Γκιουλέν μπορεί να αμφισβητήσει την έκδοση και να κάνει έφεση αν χάσει, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια.

Ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το πραξικόπημα. Ο Σεμίχ Ιντίζ, ένας Τούρκος πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος που γράφει στην ιστοσελίδα al-Monitor, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αφήσει "πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα" σχετικά με την προτεινόμενη εναλλακτική της στους κούρδους μαχητές, όπως το πόσα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να τους αντικαταστήσουν. Ακόμα κι έτσι, ό,τι απαιτήσεις έγιναν από το τηλεφώνημα της Τρίτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Ερντογάν. "Πρέπει να τραφεί η κοινή γνώμη" δήλωσε ο Ιντίζ. "Πρέπει να φαίνεται ότι πιέζει όσο το δυνατόν περισσότερο".

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα