Τι γνωρίζουμε σήμερα για το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 - Πότε θα υπάρξουν σαφή δεδομένα για τη νέα παραλλαγή
Η πολύ πρόσφατη ταυτοποίηση ενός νέου στελέχους του SARS-CoV-2 που οδηγεί σε νόσο COVID-19 έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με ιδιαίτερα σημαντικές υγειονομικές αλλά και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Το νέο στέλεχος
«στέλεχος ανησυχίας»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε το νέο στέλεχος Β.1.1.529 «Όμικρον» και το χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας». Το νέο στέλεχος Β.1.1.529 εμφανίζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προφίλ 32 μεταλλάξεων στα γονίδια της πρωτεΐνης - ακίδας S που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο αριθμός και το είδος των μεταλλαγών προκαλούν προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Ο ιολόγος Tom Peacock από το Imperial College London σημειώνει ότι είναι το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 με δύο μεταλλαγές που κωδικοποιούν για τη θέση διάσπασης της φουρίνης στην πρωτεΐνη S, τις P681H και N679K. Αυτές οι μεταλλαγές, μαζί με τη H655Υ, σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αυξημένο δυναμικό μετάδοσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη P681H ανιχνεύεται και στο στέλεχος Δέλτα. Επιπλέον, η διαγραφή nsp6 (Δ105-107) μπορεί να σχετίζεται με διαφυγή της φυσικής ανοσίας του ανθρώπου, καθώς οδηγεί σε ανταγωνισμό της δράσης των ιντερφερονών που έχουν αντι-ιική δράση, και επιπλέον μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί επίσης και στα στελέχη 'Αλφα, Βήτα, Γάμμα και Λάμδα. Πέρα από τις μεταλλαγές που αφορούν την πρωτεΐνη S, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλαγές στο στέλεχος Όμικρον όπως οι R203K και G204R που αφορούν το νουκλεοκαψίδιο, που σχετίζονται με αυξημένη λοιμογονικότητα και έχουν επίσης ανιχνευτεί στα στελέχη 'Αλφα, Γάμμα και Λάμδα. Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν στο νέο στέλεχος Όμικρον μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, διαφυγής της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός καθώς και μειωμένης αποτελεσματικότητας των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία από τα δεδομένα αλληλούχισης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα κρούσματα της Νότιας Αφρικής, όπου φαίνεται ότι το νέο στέλεχος Β.1.1.529 επικρατεί του στελέχους δέλτα. Πρόσφατες συρροές κρουσμάτων COVID-19 σε περιοχές της Νότιας Αφρικής αποδίδονται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο νέο στέλεχος Όμικρον. Λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω υπόψη, επιδημιολογικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου προβλέπουν ότι το στέλεχος Όμικρον έχει σαφές πλεονέκτημα ταχείας επικράτησης έναντι του στελέχους Δέλτα.
Όσον αφορά στη διάγνωση του νέου στελέχους Όμικρον, είναι δυνατή η ταχεία ανίχνευση με την υπάρχουσα τεχνολογία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) και το S-gene dropout test πριν ακολουθήσει η επιβεβαίωση με την αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού που απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Οι εταιρείες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους απέναντι στο νέο στέλεχος Όμικρον και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.
Συμπερασματικά, το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων, αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης. Επιπλέον, σημειώνουν, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών. Η πλειοψηφία των ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Το 1821 και τα χίλια δυο πρόσωπα της προδοσίας
- Θρόμβος: Αυτά είναι τα 7 σιωπηλά σημάδια
- "Έφυγε" ο π. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θόδωρος Μπίρμπας
- Θεσσαλονίκη: Κλείνει το εστιατόριο «Τα Νησιά» που λάτρεψαν Βουγιουκλάκη και Μερκούρη – Παρέλαση αστέρων του Χόλιγουντ
- ΣΟΚ στις πληρωμές: Επίδομα θέρμανσης, δώρο Χριστουγέννων- Κοινωνικό μέρισμα
- 9 πολύ σημαντικοί λόγοι για να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ασύλληπτη πρόκληση – Τουρκική τεκτονική στοά με το όνομα “Αγία Σοφία” στο Παρίσι
- "Έφυγε" ο π. ΠΔΕ Θόδωρος Μπίρμπας
- ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ : Συνεχίζουν τα ψέματα για τον θάνατο του Γέροντος Παύλου Λαυρεώτου
- Κάτι τρέχει στον Καύκασο και δεν είναι για κακό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Τι γνωρίζουμε σήμερα για το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 - Πότε θα υπάρξουν σαφή δεδομένα για τη νέα παραλλαγή
- Το 1821 και τα χίλια δυο πρόσωπα της προδοσίας
- Εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον - Ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς
- Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς εντοπίζονται νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον
- Παραλλαγή Όμικρον: Η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους - Πού εντοπίζονται τα κρούσματα - Νέα μέτρα στη Βρετανία
- Παραλλαγή Όμικρον: Η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους - Νέα μέτρα στη Βρετανία - Κρούσματα και στη Γερμανία
- Τουρκία: Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος διέταξε ο Ερντογάν
- Παραλλαγή Όμικρον: Η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους - Νέα μέτρα στη Βρετανία
- Μόσιαλος: Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια
- Παραλλαγή Όμικρον: Εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ενώ η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ : Ποιους ναούς θα επισκεφθεί ο Πάπας
- "Έφυγε" ο π. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θόδωρος Μπίρμπας
- Το… νέο πρόσωπο του Big Ben θα φανεί την Πρωτοχρονιά
- Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
- Αν δεν βάζεις τις ανάγκες του σε προτεραιότητα, ποιος περιμένεις να το κάνει;
- 10 αστεία λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις για εργασία
- "Έφυγε" ο π. ΠΔΕ Θόδωρος Μπίρμπας
- Λαγκαδά Πλάτων: ”Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία των ανθρώπων”
- Μαίρη Χρονοπούλου: Ήμουν στην εντατική, κλινικά νεκρή- Ίσως ο Θεός μου έδωσε πάρα πολλά
- Η χρήση των social media σχετίζεται με την κατάθλιψη;