Τι προσδοκά η Αθήνα από τον Ερντογάν;

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη, αύριο και μεθαύριο, είναι από μόνη της ένα ιστορικό γεγονός. Είχε δεκαετίες να έρθει πρόεδρος της Τουρκίας στη χώρα μας, έστω κι αν ο Σουλτάνος Ταγίπ μας είχε κάνει την… τιμή και πριν από μερικά χρόνια ως πρωθυπουργός.

Μια οποιαδήποτε άλλη στιγμή για να γίνει η επίσκεψη θα ήταν ακόμη πιο σημαντική ως γεγονός, όμως, τώρα τι είναι αυτό που προσδοκά η Αθήνα; Κι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να έχει οφέλη από τις συναντήσεις που θα

γίνουν;

Για παράδειγμα, υπάρχει κάποια επιχειρηματική αποστολή με Τούρκους λεφτάδες που θα κλείσουν συμφωνίες με Έλληνες; Θα ενισχύσουν έτσι και τις σχέσεις της όποιας φιλίας μπορεί να υπάρξει, θα μπουν και χρήματα στο ταμείο; Υπάρχει κάποια ατζέντα πάνω σε θέματα οικονομίας, πλην μιας συμφωνίας για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη; Ουδεμία, απ’ ότι γνωρίζουμε, ουδεμία προετοιμασία έχει γίνει από την πλευρά της Αθήνας ώστε να έχει και κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα η επίσκεψη, να μην είναι στο… τζάμπα.

Θα έρθει ο Ερντογάν στην Ελλάδα; Θα υπάρξει κάποια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Άγκυρας π.χ. στην υπόθεση των παραβιάσεων στο Αιγαίο; Ή στο θέμα των προσφύγων που ο Σουλτάνος έχει παραβιάσει ουκ ολίγες φορές τη συμφωνία κι έχουν γεμίσει ξανά τα νησιά; Αμφιβάλλουμε αν η ελληνική διπλωματία έχει σκεφτεί κάτι σοβαρό και σ’ αυτόν τον τομέα. Στην τύχη θα μείνουν όλα, στην καλή θέληση του… Αλλάχ με απλά λόγια.

Αναλωθήκαμε βδομάδες τώρα για το αν ο Ερντογάν θα πάει στη Θράκη και τι θα πει. Ελπίζουμε σε παρασκηνιακό επίπεδο και σε διπλωματικό να έχει εξασφαλιστεί η μίνιμουμ συμφωνία ώστε να μην υπάρχουν προκλητικές ενέργειες. Γιατί αν είναι ο Σουλτάνος να πάει στη Θράκη ως κυρίαρχος, ως… πρόεδρος και της εκεί μουσουλμανικής κι όχι τουρκικής μειονότητας, τότε καλύτερα να μην ερχόταν.

Μάλιστα, η Αθήνα διαρρέει ότι φοβάται μη τυχόν και ο Ερντογάν κάνει καμιά περίεργη δήλωση, όπως… καζάν – καζάν, δηλαδήwin–winστο Αιγαίο. Φράση που έχει ξαναπεί και προδιαθέτει για συνεκμετάλλευση που η Άγκυρα επιδιώκει διακαώς. Πώς θα αντιδράσει η ελληνική διπλωματία η οποία δε μπορεί να λύσει απλούστερα θέματα όπως αυτά με τους μεσάζοντες στη Σαουδική Αραβία, τα πλαστά έγγραφα του Καμμένου και τα όπλα που δεν ξέρουμε πόσα θα ήταν και σε ποιου τσέπες θα πήγαιναν;

Το ερώτημα που παραμένει για την αυριανή συνάντηση είναι γιατί τώρα μια τέτοια συνάντηση και γιατί χωρίς μια κατάλληλη προετοιμασία. Το κλίμα δεν είναι και το ιδανικότερο. Οι προκλήσεις είναι πολλές, όλο το καλοκαίρι ζούσαμε με την αγωνία ενός θερμού επεισοδίου, οι Τούρκοι μας απειλούν προκειμένου να τους παραδώσουμε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, παραβιάζοντας τις αρχές της δικαιοσύνης και είμαστε με τον μόνιμο φόβο μήπως γεμίσει το Αιγαίο με βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες.

Για να μην πούμε για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία. Μια χώρα που ουδεμία σχέση έχει με τις ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο μοναδικός κερδισμένος από την επίσκεψη αυτή δεν είναι άλλος από τον Ερντογάν. Ο αρχηγός του ισλαμοφασισμού καταφέρνει να σπάσει τη διεθνή απομόνωση έχοντας την Ελλάδα ως κερκόπορτα. Κανείς δεν τον δέχεται στην Ευρώπη, είναι τσακωμένος με όλους, δεν τον θέλει κανείς εκτός από τον Τσίπρα.

Και ποιον; Τον Τσίπρα που φημίζεται για την κουτοπονηριά του, όχι όμως για τη διαπραγματευτική του δεινότητα, τις διπλωματικές του ικανότητες ή τις γνώσεις που απαιτούνται για να υποδεχθεί και να αντιμετωπίσει μια αλεπού. Καλύτερα να μιλούσε μαζί του ο Κοτζιάς, παρά ο Τσίπρας, λιγότερη θα ήταν η ζημιά.

Ο Ερντογάν λοιπόν είναι αυτός που θα κερδίσει από το ταξίδι σε Αθήνα και Θράκη. Θα κερδίσει δημοσιότητα, θα αποτινάξει από πάνω του για λίγο τη διεθνή κατακραυγή, θα κάνει και θα πει τα δικά του χωρίς να ρωτήσει κανέναν, σίγουρα θα έχει και μια προκλητική ατάκα στο μυαλό του. Και όλα αυτά γιατί; Για να κερδίσουμε τι; Σε τι προσβλέπουμε;

Στο μυαλό του Τσίπρα δεν μπορούμε να μπούμε, ίσως και να μην υπάρχει για να το επιχειρήσουμε. Τουλάχιστον να μην κάνει καμιά ζημιά στη χώρα, στο άμεσο μέλλον…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα