Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης και περιμένει το πράσινο φως από την τρόικα. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, Ν. Δένδια, περί τις 200 χιλ. επιχειρήσεις θα μπορούν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις ρυθμίζοντας δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ,

την Τράπεζα της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το νομοσχέδιο.

Προβλέπει τη δυνατότητα διαγραφής δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου του 2013 και την ταυτόχρονη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές στο δημόσιο με μπόνους 20% επιπλέον του ποσοστού “κουρέματος” που προβλέπουν οι αποφάσεις για ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών. Οι οφειλές προς το δημόσιο θα καταβάλλονται σε 100 δόσεις.

Οι τράπεζες έχουν το ελεύθερο ως προς τη διαγραφή κεφαλαίου και τόκων αλλά και ως προς τον τρόπο ρύθμισης, ενώ το ύψος των πιστώσεων ανά οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις διαγραφής απαιτήσεων προς τις τράπεζες, όπου η τράπεζα θα ζητά την καθαρή περιουσιακή θέση του οφειλέτη, βεβαίωση για την παροχή στοιχείων στην περίπτωση ύπαρξης ομοειδούς επιχείρησης που ξεκίνησε να λειτουργεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010 και αν αυτήν την ασκεί συγγενής πρώτου βαθμού ή σύζυγος του οφειλέτη καθώς και πλήρη στοιχεία ακινήτων αν αυτά μεταβιβάστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010.

Αν η τράπεζα δώσει το “πράσινο” φως τότε αμέσως ο οφειλέτης αποκτά δικαίωμα και στη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου.

Αν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής στη νέα ρύθμιση για τρεις μήνες τότε αναβιώνουν οι παλιές οφειλές.

Ειδική διαδικασία ακολουθείται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις άνω των 2,5 εκατ. ευρώ και με “κόκκινα” δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Τότε για να είναι δεσμευτική η ρύθμιση θα πρέπει να συμφωνήσει το 50,1% των πιστωτών και η αίτηση υποβάλλεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο πρέπει να αποφανθεί σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα επί της αίτησης. Για τη ρύθμιση μεγάλων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δημοσίου.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα