Τι σημαίνει για δημόσιο χρέος και εισοδήματα η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Αλλαγή σκηνικού για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό δανεισμό και τα εισοδήματα φέρνει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο, σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέλημα του οικονομικού επιτελείου, τον δημόσιο δανεισμό, τα αποτελέσματα από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ είναι ήδη ορατά και μετρήσιμα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρέθηκε χθες πάνω από 4%, από 3,8% που ήταν την Τετάρτη,
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει πια ότι όποτε αποφασίσει να δανειστεί από τις αγορές, θα μπορεί να το κάνει μόνο με αυξημένο κόστος. Η μερική εξομάλυνση της κατάστασης αυτής θα έρθει μόνο με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που αναμένεται μέσα στο 2023.
Μέχρι τότε, ο δανεισμός θα είναι προσεκτικά σχεδιασμένος και οι – χαμηλές – χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλύπτονται με την χρήση και των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 39 δισ. ευρώ.
Ιδιωτικός δανεισμός και εισοδήματαΗ αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα έχει άμεση συνέπεια την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων που είχε διευρυνθεί από το 2019 θα περιοριστεί τώρα λόγω υψηλού κόστους. Οι μικρότερες επιχειρήσεις που δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό θα δούν τις πόρτες των τραπεζών να κλείνουν περισσότερο,
Τα νοικοκυριά που εξυπηρετούν σήμερα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια θα δούν τις δόσεις τους να μεγαλώνουν λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ τα νέα δάνεια θα είναι εκ των πραγμάτων “ακριβότερα”. Για ένα διάστημα η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την κατανάλωση, αφού η πίστωση από πλαστικό χρήμα θα γίνει ακριβότερη.
Κερδισμένες θα είναι οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται μετά από χρόνια αν αυξήσουν τα κέρδη τους από την καταναλωτική πίστη.
Στο επίπεδο των εισοδημάτων, οι επιπτώσεις θα είναι έμμεσες Σε συνθήκες υψηλών τιμών και αυξημένου κόστους χρήματος, οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν αναπλήρωση της απώλειας της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων τους.
Λεπτές ισορροπίεςΤην αναγκαιότητα λεπτών χειρισμών στην πορεία της αύξησης των επιτοκίων επεσήμανε με τον δικό του τρόπο από την υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο προκάτοχος της κ. Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ, νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντραγκι.
Ο κ. Ντράγκι, υπενθύμισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, όσο διαταραχών της προσφοράς. Τόνισε επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς τα τρόφιμα και τα καύσιμα) έχει μεν αυξηθεί στο 4%, που είναι μια μεγάλη αύξηση, αλλά πολύ μικρότερη από εκείνη στις ΗΠΑ.
Τόνισε επίσης, ότι η κατανάλωση βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα από την περίοδο προ της πανδημίας, ενώ και η ανεργία βρίσκεται στο 7%, άρα υπάρχει ακόμη “πλεονάζουσα ικανότητα” στην ευρωπαϊκή οικονομία. Με τις επισημάνσεις αυτές ο τέως κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης υπογράμμισε δύο συνθήκες που θα πρέπει να τηρηθούν το επόμενο διάστημα.
Η πρώτη είναι ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή, για να μην επιβραδύνουν την ανάκαμψη της Ευρώπης. Ο κ. Ντράγκι απάντησε έτσι σε όσους ζητούν άμεσα επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Η δεύτερη συνθήκη αφορά τα κράτη-μέλη, που θα αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις. Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν για να ανακτήσουν οι εργαζόμενοι την αγοραστική τους δύναμη. Αυτό όμως πρέπει να γίνει μέχρι έναν βαθμό, ώστε να μην δημιουργήσει ένα νέο πληθωριστικό σπιράλ μισθών – τιμών, το οποίο θα οδηγούσε με τη σειρά του σε ακόμη υψηλότερα επιτόκια.
Πηγή: capital.gr
The post Τι σημαίνει για δημόσιο χρέος και εισοδήματα η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- «Να έρχεστε στον τάφο μου να λέτε τον πόνο σας, εγώ θα σας ακούω και θα σας βοηθώ»
- Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: 2πλάσιος ο κίνδυνος για τα βρέφη εγκύων που είχαν COVID
- Θα είμαστε μόνοι μας αν γίνει το «μπαμ»;
- Βασίλης Τσιάμης: Θρήνος για τον 22χρονο που πέθανε ξαφνικά
- Αυτοί είναι οι ληστές σε Γλυφάδα, Ελληνικό, Φάληρο: Καραχάλιος, Λιακόπουλος, Ράμος, Στεφανής [φωτο]
- Ερντογάν: “Έτσι θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα. Όλοι θα δουν τι μπορεί να κάνει αυτό το έθνος”
- Αυτοί είναι οι ληστές που παραπλανούσαν συστηματικά ηλικιωμένους στα νότια προάστια της Αττικής
- Βρισηίδα Ανδριώτου: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποχώρηση της από το Survivor – Τι είπε για τον Σπύρο Μαρτίκα
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κωσταράκου σε Τσελίκ: «Αν έρθετε βράδυ ή πρωί θα σας φάνε τα μαύρα ψάρια και το αλμυρό νερό!»
- Τι σημαίνει για δημόσιο χρέος και εισοδήματα η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Τι σημαίνει για δημόσιο χρέος και εισοδήματα η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
- Θα είμαστε μόνοι μας αν γίνει το «μπαμ»;
- Προφανώς έπρεπε να στηρίξουμε τον Ερντογάν
- Οι γείτονες θα ενταχθούν στην Ευρώπη, πριν ή μετά την ψήφιση των… σκοπιανών μνημονίων;
- Κρίση Ελλάδας-Ιράν: Για γέλια ή για κλάματα η εξέλιξη της υπόθεσης;
- Τα παιδιατρικά νοσοκομεία πριν και μετά την ανακαίνιση του ΟΠΑΠ – Ο φακός αποκαλύπτει την εντυπωσιακή αλλαγή στις νοσηλευτικές μονάδες
- ΕΤΑΔ: Ομόφωνα αθωωτική η απόφαση της Δικαιοσύνης για τις δήθεν «παράνομες» προσλήψεις εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ
- Οι αριθμοί ευημερούν αλλά ο λαός πεινάει…
- Μήπως Ρώσοι και Ουκρανοί, κι όχι Έλληνες στρατιωτικοί, έκαναν τις «διαρροές» κύριε Παναγιωτόπουλε;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- 11 Ιουνίου – Άγιος Λουκάς ο Ιατρός
- Βόρεια Κορέα: Νέα υπουργός Εξωτερικών η Τσόε Σον Χούι
- Σέρβια Κοζάνης: Ο συνταξιούχος οδηγός χάθηκε μαζί με το σκυλάκι του- ΒΙΝΤΕΟ
- Βόρεια Κορέα: Νέα υπουργός Εξωτερικών η Τσόε Σον Χούι
- Google Doodle: Τιμά την Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Donna Francesca Sanna Sulis
- Σε χώρους πολιτισμού μετατράπηκαν εγκαταλελειμμένα λατομεία στην Κίνα
- ΕΜΥ Καιρός: Η πρόγνωση για σήμερα Σάββατο 11 Ιουνίου – Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής
- Μπάιντεν: Οι Αμερικανοί αξίζουν να έχουν πλήρη αναφορά για την έφοδο στο Καπιτώλιο