Τι σημαίνει η Grexit για την Βρετανία;

09:04 1/6/2012 - Πηγή: Antinews

Όσο η κρίση της Ευρωζώνης βαθαίνει, και με δεδομένη την εκλογική αβεβαιότητα της Ελλάδας, η έξοδος της Αθήνας από το ευρώ μοιάζει προδικασμένη.

Η λεγόμενη Grexit θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Το κόστος της εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει έως και τα £600 δισεκατομμύρια.

Αν και οι περισσότεροι σχολιαστές θεωρούν πως η ελληνική έξοδος θα πλήξει κυρίως τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες, με την Γαλλία

να υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις, τι μέλει γενέσθαι άραγε με το Ηνωμένο Βασίλειο;

Εδώ, όλοι συμφωνούν πως σίγουρα θα αυξηθούν τα κόστη δανεισμού και θα πληγεί ο εξαγωγικός  τομέας. Παράλληλα, θα αυξηθεί η αξία της βρετανικής λίρας, καθώς οι απανταχού επενδυτές θα ψάχνουν για ασφαλή καταφύγια.

Ο πρωθυπουργός David Cameron τηρεί σκληρή γραμμή. Όπως είπε: «Δεν μπορώ να υποκριθώ ότι η Βρετανία δεν θα υποστεί συνέπειες. Αλλά υπόσχομαι ένα πράγμα: Ότι γνωρίζουμε τι πρέπει  να κάνουμε και το κάνουμε. Θα θέσουμε υπό έλεγχο το έλλειμμα, θα βάλουμε τα θεμέλια για μια ανάκαμψη, θα υπερασπιστούμε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας και θα κρατήσουμε μια σταθερή πορεία».

Ο Cameron θα συνεχίσει τις περικοπές δαπανών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε πορεία σύγκρουσης με τον νέο Γάλλο πρόεδρο, έναν σοσιαλιστή που υπόσχεται περισσότερες δαπάνες.

Σύμφωνα με την αναλύτρια των αγορών Katie Evans-Jones, οι βρετανικές τράπεζες, εδώ και πολύ καιρό, με μεγάλη πονηράδα, μειώνουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, αλλά δύσκολα θα αποφύγουν τις παράπλευρες απώλειες από την Ισπανία και την Ιταλία. Τα επιτόκια δανεισμού θα αυξηθούν, επηρεάζοντας αρνητικά τις βρετανικές εξαγωγές, κάτι που θα πονέσει την χώρα, αφού το 50% των εξαγωγών της κατευθύνεται προς τη Ευρώπη. Όπως καταλήγει, «θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, ότι θα ψηφίσει κυβέρνηση στις 17 Ιουνίου».

Η Ελλάδα μπορεί να απέχει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από την Βρετανία, αλλά σύμφωνα με την Heather Stewart της εφημερίδας Guardian, η έξοδός της από το ευρώ θα προκαλέσει κύματα στο Λονδίνο.

Αν η χώρα αυτή απορρίψει την λιτότητα και βγει απ την ευρωζώνη, ο τραπεζικός τομέας θα πληγεί, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.Κάτι δηλαδή που θα πλήξει ανεπανόρθωτα ολόκληρο το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης. Αν καταρρεύσει το ευρώ, λέει, η ύφεση θα είναι διαρκείας και πολύ πιο οδυνηρή από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Σύμφωνα πάλι με τον Frederick Forsyth της Daily Express, μια κατάρρευση της Ελλάδας θα αποκαλύψει το μεγαλύτερο κόλπο που παίχτηκε στον βρετανικό λαό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οι Βρετανοί είναι λαός εμπόρων και δεν έχουν κάτι εναντίον της κοινής αγοράς, λέει. Κανένας όμως δεν τους είπε ότι η ΕΕ θα έχει δυο όψεις. Μια όψη λιγότερο σημαντική, που είναι αυτή της ενιαίας αγοράς, και μια άλλη πιο σημαντική, που έχει να κάνει με την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους, που όμως θα βασίζεται στα ψέματα και στην εξαπάτηση.

Οι Βρετανοί, γράφει ο Forsyth, έχουν ήδη προσφέρει πολλά δισεκατομμύρια σε αυτό το «καζάνι

Keywords
Τυχαία Θέματα