Τι σημαίνει η πύρρειος νίκη Σολτς στο Βρανδεμβούργο

Ενώ το SPD διατήρησε οριακά την πρώτη θέση, σκέφτονται ήδη να τον αντικαταστήσουν. Κερδισμένος της υπόθεσης, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε

Της Μαρίας Δεναξά

Έπειτα από μια σειρά από εκλογικές πανωλεθρίες, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και στις περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία τον Σεπτέμβριο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς

διατήρησε την πρώτη θέση στο Βρανδεμβούργο. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, επικράτησε με ποσοστό 30,9% σε μια πολύ δύσκολη κούρσα με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), διατηρώντας έτσι μια περιφέρεια την οποία κυβερνά αδιάλειπτα από την επανένωση. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στη χώρα.

Από την πλευρά του, το AfD επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα, με το 29,2% των ψήφων. Το καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματος στην περιφέρεια.

Το SPD κέρδισε, αλλά ο Όλαφ Σολτς έχασε. Η νίκη του SPD στο Βρανδεμβούργο ήταν οριακή. Βάζει τέλος σε μια καταστροφική προεκλογική περίοδο, αλλά έχει πικρή γεύση για τον Όλαφ Σολτς, τον οποίο το κόμμα του σκέφτεται ήδη να αντικαταστήσει και να ανοίξει την κούρσα για την Καγκελαρία για το 2025.

Στο Βρανδεμβούργο, την περιοχή όπου ζει κι έχει την εκλογική του περιφέρεια, παραμερίστηκε από την προεκλογική εκστρατεία. Δεν υπήρξε καμία αφίσα μαζί του, όπως και καμία συνάντηση με τον πολύ δημοφιλή υπουργό-πρόεδρο Ντίτμαρ Βόιντκε. Αντιμέτωπος με την ακραία αντιδημοτικότητα του καγκελαρίου -με ποσοστό αποδοχής μόλις 32%- και της τρικομματικής κυβέρνησής του, ο Βόιντκε, που συχνά αναφέρεται ως «ο πατερούλης της περιοχής», έπαιξε το χαρτί της εξατομίκευσης.

Κατά την άποψή του, οι εκλογές ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της περιφερειακής πολιτικής του, όχι ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ομοσπονδιακής πολιτικής του Όλαφ Σολτς. Αυτό το σαφές μήνυμα ήρθε σε αντίθεση με εκείνο άλλων κομμάτων, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU, το AfD και η πατριωτική αριστερή «Συμμαχία Σαχρά Βάγκενκνεχτ», που έκαναν τη μετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιστροφή στην ανάπτυξη προεκλογικά τους θέματα.

Μια άλλη τακτική που φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς ήταν το τελεσίγραφο του Ντίτμαρ Βόιντκε προς τους ψηφοφόρους του. Εάν το SPD έχανε, θα εγκατέλειπε την πολιτική. Αυτή η στρατηγική τού «όλα ή τίποτα» φαίνεται ότι ώθησε πολλούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν. Κατά συνέπεια, οι Πράσινοι, οι Χριστιανοδημοκράτες, η ριζοσπαστική Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι υπέστησαν βαριές απώλειες.

Έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, η επιτυχημένη στρατηγική του SPD στο Βρανδεμβούργο θα μπορούσε να δώσει ιδέες στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Εάν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι αξιόπιστες, το κόμμα δεν θα έχει καμία πιθανότητα να διατηρήσει τη θέση του καγκελαρίου σε έναν χρόνο από τώρα. Με πτώση 10 μονάδων σε σχέση με το 2021, θα μπορούσε να έρθει τρίτο πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU/CSU και την Ακροδεξιά. Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται το ερώτημα ποιος θα ηγηθεί της λίστας για τις βουλευτικές εκλογές. Ο Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα είναι υποψήφιος, με την πεποίθηση ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη, όπως έκανε το 2021.

Το CDU 

Τότε κανείς δεν στοιχημάτιζε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα πετύχαιναν μια καλή επίδοση. Χρειάστηκε ένα λάθος στο κάστινγκ των προσώπων που θα διεκδικούσαν την Καγκελαρία από τη συντηρητική Δεξιά για να γυρίσει η πλάστιγγα υπέρ του Όλαφ Σολτς. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση μοιάζει πολύ πιο επικίνδυνη.

Η ομοσπονδιακή πολιτική, με τους Οικολόγους και τους Φιλελεύθερους εταίρους της, δέχεται κριτική από παντού, η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε ανησυχητική κατάσταση και, πάνω απ’ όλα, η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Η συντηρητική Δεξιά έχει ήδη επιλέξει τον υποψήφιό της για την Καγκελαρία. Αυτός θα είναι ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης του CDU.

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η νίκη του SPD στο Βρανδεμβούργο την περασμένη Κυριακή θα μπορούσε να εντείνει την πίεση προς τον Όλαφ Σολτς να μη θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή. Το σενάριο αυτό έχει ήδη τεθεί, ιδίως από έναν από τους βαρόνους του κόμματος, τον Φραντς Μούντεφερινγκ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ζήτημα της υποψηφιότητας για την Καγκελαρία είναι ανοιχτό.

Τι λένε οι αναλυτές – Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο καγκελάριος

Για τον πολιτολόγο Εμάνουελ Ρίχτερ από το πανεπιστήμιο του Άαχεν αυτή η συζήτηση θα γίνει πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους. «Το SPD θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του το ερώτημα της διαδικασίας που θα ακολουθήσει για να ορίσει τον υποψήφιό του για την Καγκελαρία, αν ο Όλαφ Σολτς είναι ο κατάλληλος υποψήφιος και αν υπάρχουν άλλοι. Ο Μπόρις Πιστόριους (σημερινός υπουργός Άμυνας) θα μπορούσε να είναι ένας από τους σοβαρότερους υποψηφίους, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις» δηλώνει. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, ο Όλαφ Σολτς δεν πρέπει να υποτιμάται.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Σολτς είναι ικανός να επαναφέρει το κόμμα του από το χείλος του γκρεμού σε πιο ασφαλή μονοπάτια μέσα σε έναν χρόνο.

Τα βασικά θέματα του SPD, όπως είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, θα παίξουν σίγουρα κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Σε αυτόν τον παράγοντα θα πρέπει να αναφερθεί και η μεγάλη μεταβλητότητα των ψηφοφόρων, οι οποίοι, όπως έχουμε δει σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές, αλλάζουν πολύ συχνά κόμματα. Κατά συνέπεια, τίποτα δεν είναι δεδομένο ούτε για το SPD αλλά ούτε και για τους αντιπάλους του…

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

The post Τι σημαίνει η πύρρειος νίκη Σολτς στο Βρανδεμβούργο appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα