Τι σημαίνει λάθος Μνημόνιο; Ότι θα το αντικαταστήσουμε με σωστό Μνημόνιο;

14:29 6/6/2013 - Πηγή: Antinews

Αν κάναμε μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των εκθέσεων του ΔΝΤ και της παραδοχής του λάθους για το ελληνικό χρέος, ίσως δε θα έπρεπε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας.

Το mea culpa της Λαγκάρντ έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνής μέσα ενημέρωσης και αυτό ίσως να σήμαινε σε πιο… ιδανικές εποχές ότι θα έπρεπε να περιμένουμε βελτιώσεις του προγράμματος. Είναι όμως, έτσι;

«Το

ΔΝΤ ομολογεί: Αποτύχαμε να αντιληφθούμε τη ζημιά που θα προκαλούσε η λιτότητα στην Ελλάδα», είναι ο κεντρικός τίτλος στο δημοσίευμα του Guardian.

«Η ΕΕ έβαλε την ασφάλεια της ευρωζώνης πάνω από την Ελλάδα, αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ», γράφει η Telegraph που χαρακτηρίζει «κακοφτιαγμένο» το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επειδή ήταν μια προσπάθεια να σωθεί το κοινό νόμισμα παρά η ελληνική οικονομία που βούλιαζε στα χρέη της.

Το αμερικανικό πρακτορείο «Associated Press» κάνει για αξιοσημείωτες αποτυχίες στο πρόγραμμα λιτότητας που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ, η «Wall Street Journal» υπογραμμίζει την ομολογία του ΔΝΤ ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική της αυστηρής λιτότητας ενώ οι New York Times αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 λέει ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις από μέρους του Ταμείου συνέτειναν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, καθώς και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου από το 2010.

Την ίδια στιγμή, όμως, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για επιβολή νέων μέτρων από το 2015 και μετά, εφόσον δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή ή αν η Ελλάδα κάνει πίσω στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί.

Δηλαδή το ΔΝΤ μας λέει ότι αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, το οποίο στηρίχθηκε σε λάθος παραδοχές για το χρέος, θα μας επιβάλλουν κι άλλα μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι το Μνημόνιο, δηλαδή τα δάνεια προς τη χώρα, τελειώνουν το 2014, επομένως η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές για να δανειστεί. Επίσης, με βάση το… λάθος πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, το χρέος θα πρέπει το 2020 να πέσει στο 124% ή και ακόμη πιο κάτω. Αφού όμως είναι λάθος είναι λανθασμένη και η εκτίμηση για τη μείωση του χρέους. Μπορεί δηλαδή να φτάσει το 128%, 130% ή και ακόμη περισσότερο.

Τι μας λέει, λοιπόν, το ΔΝΤ: Έχετε ένα λάθος Μνημόνιο και πρέπει να το διορθώσετε με ένα σωστό Μνημόνιο; Για να μειωθεί το χρέος σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή, τι πρέπει να γίνει; Να πάρουμε κι άλλα μέτρα μόνοι μας; Να επιτείνουμε στη σκληρή λιτότητα και να χειροτερεύσουν οι δείκτες της ανεργίας;

Ή μήπως να αποφασιστεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Αλλά αυτό με τι αντίτιμο θα γίνει; Με ένα… σωστότερο Μνημόνιο; Γιατί όλη αυτή η αυτοκριτική του ΔΝΤ, η «διαρροή» του απόρρητου εγγράφου και ο σάλος που έχει ξεσπάσει διεθνώς, μας μοιάζουν με στημένο παιχνίδι; Να αντικαταστήσουμε το λάθος Μνημόνιο με το σωστό και καθαρίσαμε;

Πολύ περίεργα πράγματα αλλά και πολύ ύποπτες οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Αλλά τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Η μία λογική λέει ότι ο δανειστής κάνει ότι γουστάρει και ο δανειζόμενος αναγκάζεται να αποδεχθεί όλους τους όρους. Η άλλη λογική λέει ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους όρους για τη χώρα.

Και η τρίτη λέει ότι η «Ελληνική Άνοιξη» δεν είναι πολύ μακριά. Όχι γιατί το λέει ο Τσίπρας αλλά γιατί ο ελληνικός λαός βαρέθηκε να ακούει για λάθη που του στέρησαν το δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και βαρέθηκε να ακούει τους ξένους και ντόπιους αξιωματούχους να υπόσχονται και να βάζουν στόχους οι οποίοι στηρίζονται σε -εσκεμμένα- λανθασμένα προγράμματα. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, θα χαθεί η Ελλάδα για ένα λάθος.

Keywords
Τυχαία Θέματα