«Τι συνέβη την «κρίσιμη ώρα» που κατάρρευσε η συμφωνία;»

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, πολλοί θεώρησαν ότι οι συνομιλίες των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και της ελληνικής κυβέρνησης θα κατέληγαν σε συμφωνία, η οποία θα περιλάμβανε την δέσμευση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Ωστόσο, η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε καθυστέρησε πάνω από μία ώρα, και στη συνέχεια ένας σαφώς απογοητευμένος Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα.

Την Πέμπτη το πρωί, οι φήμες

για το τι συνέβη εκείνη την «κρίσιμη ώρα» οργίαζαν, όταν το κείμενο μιας «σχεδόν» συμφωνίας διέρρευσε στους Financial Times. Σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει μια συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, στην οποία στη συνέχεια άσκησε βέτο ο έλληνας πρωθυπουργός.

Το ερώτημα είναι τι συνέβη;

Η πρώτη εκδοχή, που επισημαίνει ο Peter Spiegel στους FT, είναι ότι υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση, και ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιάννης Δραγασάκης υπέγραψαν τη δήλωση, στην οποία στη συνέχεια άσκησαν βέτο αξιωματούχοι στην Αθήνα, λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου. Ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες δεν συμφωνεί με άλλα τμήματα της κυβέρνησης - ότι ο Βαρουφάκης και ο Δραγασάκης είναι πρόθυμοι να προσφέρουν παραχωρήσεις που αρνείται να υπογράψει η Αθήνα. Υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό ανησυχίες ότι ο ακροαριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πιο διασπασμένος από όσο φαίνεται, καθώς συμμετέχουν σε αυτόν από οικολόγοι μέχρι τροτσκιστές. Ο Βαρουφάκης, ωστόσο, κατέρριψε άμεσα τον ισχυρισμό ότι υπάρχει ρήξη ανάμεσα σε αυτόν και τον Τσίπρα.

Η δεύτερη θεωρία, αν δεχτούμε τη θέση του Βαρουφάκη, είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη συνεδρίαση σχετικά με το κείμενο της δήλωσης, αλλά ότι οι πηγές από το Eurogroup αποφάσισαν να διαρρεύσουν ένα σχέδιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να φέρουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα. Αν και αυτό το σενάριο είναι εξίσου ανησυχητικό, δεδομένου ότι υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές παραμένουν εχθρικές μεταξύ τους, φέρει, ωστόσο, το πιο καθησυχαστικό συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ενιαία φωνή από την Ελλάδα και ότι είναι σε θέση τουλάχιστον να επιτευχθεί μια συμφωνία, εάν τους προσφερθεί μια αποδεκτή.

Ωστόσο, το να θέλουν οι φατρίες στο πλαίσιο της Ευρωομάδας να προσπαθήσουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνική αντιπροσωπεία στον Τύπο, δεν αποτελεί λόγο ενθουσιασμού. Και μετά από πολλές διαρροές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τους τελευταίους μήνες, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα θεσμικά όργανα της νομισματικής ένωσης αρχίζουν να αναπτύσσουν «τρύπες», ενώ η κρίση του ευρώ συνεχίζεται.

Και έτσι ερχόμαστε στην τρίτη θεωρία – την κακή επικοινωνία και τις παρανοήσεις. Παραμένει πιθανό ότι κάποιοι στη συνάντηση πίστευαν ότι είχαν φτάσει σε συμφωνία, ενώ άλλοι έκριναν ότι ποτέ δεν υπήρξε μια τέτοια συμφωνία επίσημα. Στη σύγχυση που ακολούθησε, η πλευρά που πίστευε ότι το κείμενο είχε συμφωνηθεί μπορεί κάλλιστα να απογοητεύτηκε από τις πολιτικές σκοπιμότητες της τελευταίας στιγμής και να προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές διαρρέοντας ότι υπάρχει ένα πλαίσιο, δίνοντας τη δήλωση στους FT.

Δικαιολογημένα, εάν η ελληνική πλευρά δεν πίστευε ότι είχε γίνει μια τέτοια συμφωνία, ήταν δικαίωμά της να την αρνηθεί. Αυτό υποστηρίζει και ο Βαρουφάκης στο tweet -απάντηση στον Spiegel (αν και σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί την ακρίβεια του ίδιου του κειμένου).

Δεδομένων των ακραίων διαιρέσεων εντός του Eurogroup, η ιδέα ότι απλά μπέρδεψαν την επικοινωνία του μηνύματός τους δεν μπορεί να αποκλειστεί. Με το επίφοβο μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ωστόσο, τέτοια λάθη μπορεί να έχουν πολύ πραγματικό κόστος.

businessinsider.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα