Τι συζήτησαν Πούτιν-Ερντογάν στην συνάντησή τους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Τουρκία την Πέμπτη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία μαζί με το διμερές εμπόριο. Η επίσκεψη του Πούτιν ήρθε σε μια στιγμή που η Τουρκία και η Ρωσία προσπαθούν να συσφίξουν τις σχέσεις τους, ενώ τα δύο έθνη υποστηρίζουν αντιτιθέμενες πλευρές στη Συρία και έφτασαν σχεδόν στην οριστική ρήξη όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροπλάνο το 2015.

Οι δύο ηγέτες επαίνεσαν ο ένας στον άλλο στις δηλώσεις

τους μετά τις συνομιλίες στην Άγκυρα, χαιρετίζοντας μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία.

Η Μόσχα βρίσκεται στο πλευρό του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασάντ, ενώ η Τουρκία υποστήριξε τους εχθρούς της από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία πριν από έξι χρόνια. Όμως, η Ρωσία και η Τουρκία, μαζί με το Ιράν, προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία, οι οποίες θεωρούν ότι συμβάλουν στην μείωση των συγκρούσεων.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι επικεντρώθηκαν στις ιδιαιτερότητες της εξασφάλισης μιας ζώνης αποκλιμάκωση στη βόρεια επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ, στα σύνορα με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας την κοινή πολιτική βούληση να συμβάλουν στον πολιτικό διακανονισμό για το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, καλωσόρισε "τον φίλο μας, τον Πρόεδρο Ερντογάν", που βοήθησε να καταστεί δυνατή η συμφωνία αποκλιμάκωσης, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει την παύση των συγκρούσεων και τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. "Θεωρώ ότι αυτές οι συμφωνίες είναι μία κοινή μας, εξαιρετικά σημαντική επιτυχία", δήλωσε ο Πούτιν. "Οι απαραίτητες συνθήκες έχουν δημιουργηθεί για να τεθεί τέρμα στον αδελφοκτόνο πόλεμο στη Συρία, καταστρέφοντας εντελώς τους τρομοκράτες και επιτρέποντας στους Σύριους να επιστρέψουν στην ειρηνική ζωή". Ο ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι "δημιουργούμε προϋποθέσεις για την επιστροφή των προσφύγων και -κάτι το οποίο έχει πρωταρχική σημασία - για την εντατικοποίηση της αναζήτησης μακροπρόθεσμης πολιτικής συμφωνίας στη Γενεύη". Η συμφωνία για τη Συρία συνέβαλε στην αναθέρμανση των σχέσεων και στην αποκατάσταση του διμερούς εμπορίου και τη ροή ρώσων τουριστών στην Τουρκία, που διακόπηκε μετά από το περιστατικό του 2015.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν μίλησαν επίσης για το δημοψήφισμα των Ιρακινών Κούρδων που διεξήχθη τη Δευτέρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να το κατακρίνει ως "μεγάλο λάθος" που χάλασε τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν "ακόμη πιο σοβαρά λάθη", προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να συμμετάσχει στην εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα του Ιράκ".

Η Τουρκία, η οποία διεξάγει έναν ανταρτοπόλεμο με τους Κούρδους εδώ και δεκαετίες, αντιτίθεται έντονα στο δημοψήφισμα, στο οποίο οι Ιρακινοί Κούρδοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας. Η Τουρκία δήλωσε ότι εξετάζει οικονομικές κυρώσεις κατά της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Ιράκ και δεν απέκλεισε στρατιωτική δράση.

Η Ρωσία προσπάθησε να διατηρήσει έναν ουδέτερο τόνο όσον αφορά το κουρδικό δημοψήφισμα, αλλά υπογράμμισε την υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αποφυγής της αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Ταυτόχρονα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμησή του για τα συμφέροντα των Κούρδων της Μόσχας και ζήτησε διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και των Κούρδων για να αποφασίσει για μια "αμοιβαία αποδεκτή συνύπαρξη στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου κράτους του Ιράκ". Ο Πούτιν αναφέρθηκε την Πέμπτη σε αυτή τη δήλωση χωρίς να προσχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δύο ηγέτες δεν ανέφεραν τη συμφωνία για την αγορά της Τουρκίας του πιο προηγμένου συστήματος πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας S-400. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Τουρκία είχε υπογράψει συμφωνία για να αγοράσει τους S-400, προκαλώντας ανησυχία σε μερικούς συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που ανέφεραν ότι δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα όπλων του ΝΑΤΟ.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα