Τι θα κάνουν για το Brexit οι υποψήφιοι για την διαδοχή της Τερέζα Μέι;

Τι θα κάνουν για το Brexit οι υποψήφιοι για την διαδοχή της Τερέζα Μέι, η οποία παραιτήθηκε διότι δεν κατόρθωσε τελικά να φέρει εις πέρας την σπαζοκεφαλιά που προέκυψε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιούνιου 2016;

Η βασική αποστολή του διαδόχου της θα είναι να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που απαιτεί την υιοθέτηση μίας προσέγγισης

που θα τύχει της έγκρισης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Παρατίθενται κωδικοποιημένες οι θέσεις των πέντε εναπομεινάντων μετά τις διαδοχικές ψηφοφορίες υποψήφιοι για την ανάληψη της ηγεσίας των Τόρις κατά την σειρά των πιθανοτήτων που τους δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων:

Μπόρις Τζόνσον, 55 -«Καθυστέρηση σημαίνει ήττα»

Ο BoJo είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους βρετανούς πολιτικούς. Ηγήθηκε της καμπάνιας του 2016 για το δημοψήφισμα και ανέλαβε το πόστο του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μέι. Αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο χειρισμού του Brexit από την βρετανίδα πρωθυπουργό.

-Εχει υποσχεθεί ότι θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

-Προτιμά με συμφωνία.

-Εχει χαρακτηρίσει την συμφωνία της Μέι «ουσιαστικά νεκρή» και θέλει να κρατήσει ορισμένα τμήματα κατά την επαναδιαπραγμάτευση ή να πετάξει άλλα.

-Λέει ότι το ιρλανδικό backstop είναι το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας και πρέπει να επιλυθεί.

-Ποντάρει στον εκβιασμό διότι πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να πειστεί να επαναδιαπραγματευθεί εάν η Βρετανία δείξει ότι είναι έτοιμη για μία έξοδο χωρίς συμφωνία.

-Εχει απειλήσει με μη καταβολή στις Βρυξέλλες των οφειλομένων 39 δισεκατομμυρίων λιρών, του λογαριασμού του διαζυγίου, εάν δεν πάρει μία καλύτερη συμφωνία.

-Δεν έχει δημόσια δεσμευθεί ότι δεν θα διακόψει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να επιβάλει μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, έχει πει σε συναδέλφους του ότι δεν του αρέσει η επιλογή της διακοπής της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Ρόρι Στιούαρτ, 46 -«Πραγματιστής, μετριοπαθής Brexiter»

Ξεκίνησε την κούρσα ως αουτσάιντερ, αλλά στην πορεία κέρδισε υποστηρικτές χάρις στο ιδιόμορφο στιλ που έδωσε στην καμπάνια του και ρητορική που τον ξεχώρισε από τους άλλους υποψήφιους. Είναι ένας πρώην διπλωμάτης που κάποτε έκανε πεζοπορία 6.000 μιλίων από το Ιράν μέχρι το Νεπάλ περνώντας από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.

-Το 2016 υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ.

-Είναι τελείως αντίθετος με την ιδέα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

-Υποστηρίζει την συμφωνία της Τερέζα Μέι και δεν πιστεύει στην δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσής της.

-Θεωρεί ότι αλλαγές στην κοινή πολιτική διακήρυξη θα επιτρέψουν την έγκριση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

-Εάν αυτό αποτύχει, θέλει να συμμετάσχει μαζί με τους βρετανούς πολίτες σε μία «Συνέλευση των Πολιτών», η οποία θα διατυπώσει προτάσεις προς το κοινοβούλιο για τα επόμενα βήματα.

Τζέρεμι Χαντ, 52 -«Πρέπει να επανέλθουμε στην πραγματικότητα»

Ο Χαντ αντικατέστησε τον Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού είχε περάσει ήδη 6 χρόνια στο υπουργείο Υγείας. Ο ρόλος αυτός τον έκανε αντιδημοφιλή στους πολίτες που εξαρτώνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ομιλεί απταίστως την ιαπωνική γλώσσα.

-Το 2016 υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ.

-Θέλει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ την συμφωνία της Μέι.

-Είναι αντίθετος με ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά δεν θέλει και να το αποκλείσει...Θα προτιμούσε ένα Brexit χωρίς συμφωνία από το μη-Brexit.

-Θα ήταν έτοιμος να καθυστερήσει το Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει προτείνει άλλη ημερομηνία.

-Ισχυρίζεται ότι η εμπειρία του στις επιχειρήσεις του δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, κυρίως στο θέμα του ιρλανδικού backstop.

-Λέει ότι η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για την επιβολή μίας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι σοβαρό σφάλμα.

Μάικλ Γκόουβ, 51 -«Δοκιμασμένος στην μάχη»

Ο Γκόουβ, ένας από τους τενόρους της καμπάνιας υπέρ του Brexit, διέλυσε τις φιλοδοξίες του Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Τόρις αποσύροντας την υποστήριξή του την τελευταία στιγμή για να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα. Εχει υπηρετήσει σε πολλά κυβερνητικά πόστα. Σήμερα είναι υπουργός Περιβάλλοντος.

-Το 2016 υποστήριξε την αποχώρηση από την ΕΕ.

-Θέλει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ την συμφωνία της Μέι.

-Είναι αντίθετος με ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά δεν θέλει και να το αποκλείσει...Θα προτιμούσε ένα Brexit χωρίς συμφωνία από το μη-Brexit.

-Θα ήταν έτοιμος να καθυστερήσει το Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου για «λίγες ημέρες ή εβδομάδες» εάν υπήρχε στον ορίζοντα μία συμφωνία με την ΕΕ.

-Θα επεδίωκε μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ κατά τα πρότυπα του Καναδά.

-Απορρίπτει την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Σατζίντ Τζαβίντ, 49 - «Χρειάζεται καταληκτική προθεσμία»

Πρώην τραπεζίτης και μέγας υποστηρικτής των ελεύθερων αγορών έχει αναλάβει πολλούς κυβερνητικούς ρόλους και είναι συμπαθής στα μέλη του κόμματος. Μετανάστης δεύτερης γενιάς, πακιστανικής καταγωγής, έχει στον τοίχο του γραφείου του πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

-Στο δημοψήφισμα του 2016 υποστήριξε την επιλογή της παραμονής, αλλά προηγουμένως εθεωρείτο ευρωσκεπτικιστής.

-Θέλει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ την συμφωνία της Μέι και να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου.

-Θα ήταν έτοιμος για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, εάν η επαναδιαπραγμάτευση είναι αδύνατη.

-Λέει ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου και θεωρεί ότι η επιμονή του αυτή αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί.

-Θέλει την επιτάχυνση των προετοιμασιών για ένα σκληρό Brexit για να δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εννοεί ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

- Πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει επαναδιαπραγμάτευση με την Ενωση, εάν υποσχεθεί στις Βρυξέλλες ότι το Λονδίνο θα αναλάβει το κόστος της εφαρμογής μίας «λύσης» στα ιρλανδικά σύνορα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα