Τι θα συμβεί αν φύγει ο Ερντογάν;

Τι θα συμβεί στην Τουρκία αν φύγει ο Ερντογάν μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου και τι αν παραμείνει; Ο Emre Uslu σχολιάζει.

Ένα 60 τοις εκατό των ανθρώπων στην Τουρκία είναι σε αντίθεση με τον Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμφωνούν ότι πρέπει να φύγει. Οι διαφωνούντες φαίνεται επίσης να θέλουν να φύγει και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά είναι λιγότερο θυμωμένοι με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι αντίπαλοί του θέλουν να βεβαιωθούν ότι ο Ερντογάν θα φύγει,

αλλά υπάρχει κάτι που δεν έχει συζητηθεί. Ποιος θα καλύψει το κενό μετά τον Ερντογάν; Με άλλα λόγια, τι θα συμβεί στην Τουρκία; Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση καλύτερα, πρέπει να εξετάσουμε πώς θα φύγει ο Ερντογάν. Τι θα συμβεί στην Τουρκία εάν ο Ερντογάν ή το ΑΚΡ φύγουν μέσω των εκλογών; Τι θα συμβεί εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές και παραμείνει στην εξουσία ή αν παραμείνει στην εξουσία ακόμη και αν χάσει; Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν πρώτα.

Εάν ο Ερντογάν φύγει μέσω των εκλογών, με άλλα λόγια αν το ΑΚΡ χάσει τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία. Φαίνεται ότι έχουν γίνει κάποιες προετοιμασίες. Μια παραστρατιωτική μονάδα γνωστή ως Οσμανλί Οτσακλαρί ιδρύθηκε. Φαίνεται, επίσης, ότι έχουν ιδρυθεί και άλλες παρόμοιες οργανώσεις. Οι οργανώσεις αυτές δημιουργήθηκαν λίγο μετά τις διαδηλώσεις του Γκεζί. Αυτό δείχνει ότι ο Ερντογάν προετοιμάζεται για κοινωνικές διαμαρτυρίες. Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις και οι μονάδες που δημιουργούνται ως οργανώσεις νεολαίας που θα κατέβουν στους δρόμους, αν χρειαστεί, δεν θα είναι κάτι καλό για την μετα-Ερντογάν εποχή. Ο Αμπντουραχίμ Μποϊνουκαλίν, επικεφαλής της νεολαίας του ΑΚΡ, έχει ήδη πει: «Θα σας κάνουμε πρόεδρο σε ένα προεδρικό σύστημα, ακόμα κι αν δεν εκλεγείτε την 1η Νοεμβρίου». Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη προετοιμασίας.

Με άλλα λόγια, αν το ΑΚΡ χάσει τις εκλογές, ο Ερντογάν θα δημιουργήσει κάποια σημεία αντίστασης. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα φύγει ο Ερντογάν. Εάν ο Ερντογάν εξακολουθεί να προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία και να προσπαθεί να συνεχίσει την de facto διακυβέρνηση, ακόμα και αν χάσει το ΑΚΡ, για παράδειγμα, αν παρέμβει στη διαδικασία σχηματισμού συνασπισμού, αυτό θα οδηγήσει σε μια κρίση. Αν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, αυτό θα προκαλέσει πολιτικό χάος. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν συζητήσεις για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ή λαϊκή εξέγερση. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία.

Αν το AKP κερδίσει τις εκλογές και παραμένει στην εξουσία, ο Ερντογάν θα έχει τρεις αντιπάλους: τους Κούρδους, τον Αϊντίν Ντογκάν και το κίνημα Χιζμέτ. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το να αντισταθεί ενάντια σε όλους αυτούς τους εχθρούς. Για το λόγο αυτό, θα προσπαθήσει να κάνει ειρήνη με τουλάχιστον έναν από αυτούς. Πιθανότατα, θα προσπαθήσει πρώτα με τους Κούρδους. Εξακολουθεί να κρατά ανοικτή την πόρτα για μια συμφωνία με τους Κούρδους, με το να μην υπονομεύει την εικόνα του ηγέτη του ΡΚΚ, Οτσαλάν. Αλλά αυτή η συμφωνία δεν θα είναι μια συμφωνία διακανονισμού. Θα είναι μια συμφωνία τακτικής που θα του εξαγοράσει χρόνο έτσι ώστε να είναι σε θέση να ασχοληθεί με τους δύο άλλους εχθρούς.

Αν συμφωνήσει με τους Κούρδους – ο Οτσαλάν πιθανότατα θα το δεχτεί- ο Ερντογάν θα καταστήσει παθητικό τον ρόλο του Σελαχατίν Ντεμιτράς και κάποιων πιθανών ηγετών, και στη συνέχεια θα ασχοληθεί με το κίνημα Χιζμέτ και τον Ντογκάν. Ούτε το Χιζμέτ, ούτε ο Ντογκάν δεν θα κάνουν τίποτα ενάντια σε αυτό. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το ΑΚΡ δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία. Πρόκειται για ένα θέμα ζωτικής σημασίας γι 'αυτούς.

Αυτό που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο είναι η Τουρκία να εμφανίσει το σύνδρομο Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά από πέντε χρόνια, επειδή ο Ερντογάν θα ασχοληθεί με όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Δεν υπάρχει ένας μοναδικός ηγέτης στη Συρία που να μπορεί να αντικαταστήσει τον Άσαντ. Ομοίως, μετά από πέντε χρόνια, δεν θα υπάρχει ηγέτης που να μπορεί να αντικαταστήσει τον Ερντογάν στην Τουρκία. Αυτό θα δημιουργήσει μια ισχυρή πιθανότητα μιας σοβαρής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Ερντογάν.

Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα, όπως έκανε μετά από τις 7 Ιουνίου, παρότι το ΑΚΡ έχασε στις εκλογές του Ιουνίου, αυτό το χάος θα γίνει χειρότερο. Επειδή κάποιες νέες πρόωρες εκλογές δεν θα είχαν νόημα, οι άνθρωποι θα χειραγωγηθούν από τις ατελείωτες φιλοδοξίες και τα πολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία θα παραμείνει σε κρίσιμη κατάσταση.

todayszaman.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα