Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ήταν 24 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομιλούν για τελευταία φορά. Αφορμή, ο μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει τη γείτονα. Από εκείνη τη στιγμή, μέχρι και χθες κύλησε…πολύ νερό στο αυλάκι. Η Άγκυρα εργαλειοποίησε το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, προκαλώντας την κρίση στον Έβρο. Ανανεώνει εξακολουθητικά το τέμπο της παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Απειλεί

με γεωτρήσεις. Απειλεί να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Βρίσκεται σε συνεχή κόντρα με τη Γαλλία. Ανεβάζει τη…θερμοκρασία της προκλητικότητας. Όλο αυτό το διάστημα, τα μηνύματα της Αθήνας ήταν εμφατικά. Η κυβέρνηση καλούσε εξακολουθητικά την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες της καλής γειτονίας. Το διεθνές δίκαιο. "Η Ελλάδα πατά γερά στα πόδια της. Βασίζεται πάντα σε ένα τρίπτυχο, το οποίο έχει ως εξής: Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι γείτονές μας, εάν θέλουν κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή", τόνισε, στη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σταθερή πυξίδα της Αθήνας, ωστόσο, ήταν και είναι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Σε αυτούς αναφέρθηκε, στην τηλεοπτική συνέντευξη (Star) που είχε παραχωρήσει ο πρωθυπουργός.

"Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας", είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Το παρασκήνιο

Νωρίς χθες το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν, για πρώτη φορά, μετά από πέντε μήνες. Το τηλεφωνικό ραντεβού κλείστηκε μετά από επικοινωνία της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Το πρώτο βήμα, για να… σπάσει ο πάγος. Σύμφωνα με πηγές, οι δύο ηγέτες δεν εισήλθαν σε θέματα υψηλής πολιτικής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα "χαμηλής" πολιτικής. Για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Για την προοπτική αποκατάστασης των ταξιδιωτικών συνδέσεων, οι οποίες θα διευκόλυναν τις τουριστικές ροές. "Η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην συμπερίληψη της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στον κατάλογο των πρώτων εκτός Σένγκεν χωρών με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει εκ νέου την ταξιδιωτική σύνδεση το επόμενο διάστημα", ανέφεραν πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας. Συμφώνησαν ότι το επίπεδο της έντασης, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο και θα πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος, ο οποίος άλλωστε επιτρέπει την αποκλιμάκωση. "Διπλωματία και συνεννόηση, με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας, δε μπορεί να υπάρξει. Και η συγκυρία επιβάλλει αυτήν τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Αυτοί οι δίαυλοι και η συνεννόηση δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας", έλεγαν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό.

Ανοίγει τη… βεντάλια

Έχοντας ήδη εκφράσει την πλήρη στήριξη της χώρας μας στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, "η οποία αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης και δε γίνεται να πάμε κάτω από αυτό", ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει το φάσμα των συνομιλιών του, με πτυχές την οικονομία, αλλά και τις προκλήσεις της Άγκυρας, ενόψει της επόμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου. Όταν και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν... ραντεβού με την ιστορία, καθώς καίριο ζητούμενο είναι να βγει…λευκός καπνός για την ενίσχυση των οικονομιών. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο Μακρόν και είχε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι τα ποσά που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις. "Θα έχει η χώρα στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει αυτή τη φιλόδοξη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Κονδύλια, τα οποία ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, τουλάχιστον όταν ξεκινήσαμε αυτές τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από κάποιους μήνες. Συζητήσεις που εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουν να οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε για τα καλά να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους…Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση αυτή η μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα να μην πάει χαμένη", σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα