Την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία αποφάσισε η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παρατείνει κατά έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κατευνάζοντας τους φόβους ότι οι επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την κρίση χρέους της θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Ρωσία να διασπάσει την ενότητα του μπλοκ των 28 εθνών, στην απάντησή του όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η απόφαση για την παράταση των κυρώσεων,

οι οποίες λήγουν στα τέλη του Ιουλίου, ελήφθη από Ευρωπαίους πρεσβευτές στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και αναμένεται να επικυρωθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Λουξεμβούργο, δήλωσαν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Η Μόσχα πίεσε σκληρά κατά της ανανέωσης των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια παράλληλα με παρόμοια μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο και την παροχή βοήθειας στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων απαιτούν ομοφωνία, κι έτσι η Ρωσία χρειάζεται να κερδίσει μόνο μία μόνο χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εμποδίσει την επέκτασή τους. Αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει μία ανασταλτική ψήφο από τις χώρες που δεν έχουν δείξει και μεγάλο ενθουσιασμό για την επιβολή κυρώσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία, με τις οποίες η Μόσχα έχει φλερτάρει ενεργά.

Ο Γιάσεκ Σάριουζ-Βόλσκι, ένας Πολωνός μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος για τις εξωτερικές υποθέσεις της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του συμβουλίου, είπε ότι ανησυχεί πως ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο της χώρας του για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει χρήματα από τη Ρωσία για τη διάσωση της χώρας, εάν το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους δυτικούς πιστωτές συνεχιστεί. «Ο φόβος μου ήταν ότι είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει το βέτο του τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Μόσχα», δήλωσε ο Σάριουζ-Βόλσκι. Στο τέλος, πρόσθεσε, «η Μόσχα δεν ήταν σε θέση να βάλει ένα αρκετά μεγάλο φάκελο πάνω στο τραπέζι».

Ο Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Απρίλιο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προγραμματιστεί να κάνει άλλο ένα ταξίδι στη Ρωσία την Πέμπτη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών από τις 19 χώρες της ευρωζώνης θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την κρίση του χρέους στην Ελλάδα. Ο Σάριουζ-Βόλσκι προειδοποίησε ότι η απόφαση να επεκτείνουν τις κυρώσεις ήταν προκαταρκτική και θα μπορούσε ακόμη να ανατραπεί ή να καθυστερήσει, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, ωστόσο, αναφέρουν ότι είναι βέβαιοι πως η συμφωνία των πρεσβευτών θα επικυρωθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν ενάντια σε οποιαδήποτε άρση των κυρώσεων, εξασφαλίζοντας συμφωνία από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες στη σύνοδο της G7 την περασμένη εβδομάδα, και υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν μέχρι η Ρωσία να θέσει πλήρως σε εφαρμογή ένα ασταθές ειρηνευτικό σχέδιο για την ανατολική Ουκρανία που συμφώνησαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο. Η συμφωνία του Μινσκ δεσμεύει τόσο τους φιλορώσους αντάρτες όσο και τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των βαρέων όπλων. Οι μάχες συνεχίζονται, ωστόσο, και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε κατορθώσει να διατηρήσει τις κυρώσεις μετά από όλα αυτά, θα πλήττονταν σοβαρά η αξιοπιστία της», δήλωσε η Αμάντα Πολ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής, ενός ερευνητικού ινστιτούτου των Βρυξελλών. Προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να ασκεί πίεση στην ανατολική Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να προσελκύσει χώρες όπως η Ελλάδα να μπλοκάρουν τις κυρώσεις στο μέλλον.

Ενώ προσπαθεί να αντιστρέψει τις δυτικές κυρώσεις εν μέσω ύφεσης στην οικονομική της ανάπτυξη, η Ρωσία εξακολουθεί να επιμένει ότι τα μέτρα θα έχουν μικρό αντίκτυπο στην οικονομία της, η οποία έχει πληγεί επίσης από την πτώση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ότι δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική του Κρεμλίνου. Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντον Σιλουάνοφ, είπε ότι η Μόσχα είχε ήδη λάβει παράταση των μέτρων που λαμβάνει για τον οικονομικό σχεδιασμό της.

Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη, ιδίως χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, πίεσαν για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά συμφώνησαν για μια απλή επέκταση των υφιστάμενων περιορισμών στην πρόσβαση σε κεφάλαια από τις ρωσικές τράπεζες και επιλεγμένες εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια και την άμυνα. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης επιβάλει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για συγκεκριμένα πρόσωπα στη Ρωσία και την Κριμαία.

Η Ομάδα των 7 ηγετών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ενισχυθούν αν η βία στην Ουκρανία κλιμακωθεί. Ο Σάριουζ-Βόλσκι δήλωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να επεκτείνει αλλά να μην αυξήσει τις κυρώσεις ήταν μια χειρονομία σε όσους αντιτίθενται ή ήταν χλιαροί». Οι αντίπαλοι των κυρώσεων, πρόσθεσε, «υπολογίζουν ότι το τίμημα της παρεμπόδισης θα είναι πολύ υψηλό για αυτούς».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις δεν θα αρθούν μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ. Όμως αυτή η ενότητα έμοιαζε επισφαλής καθώς η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα συγκρούστηκε άγρια με τις Βρυξέλλες για την επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της, ενώ ο Τσίπρας πριν από το ταξίδι του τον Απρίλιο στη Μόσχα επέκρινε έντονα τις κυρώσεις και ζήτησε να τεθεί τέλος στις ψυχρές σχέσεις με τη Ρωσία.

Με τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα να καθυστερούν ολοένα και περισσότερο και τη χώρα να αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο χρεοκοπίας, η Αθήνα φαίνεται να έχει αποφασίσει να μην δώσει άλλη μια μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία. «Προς το παρόν η Ευρώπη έχει διατηρήσει την ενότητά της, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και ένας μακροχρόνιος πόλεμος», είπε η Πολ. «Οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να απαλλαγούν από τις κυρώσεις. Είναι προετοιμασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα».

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα