Την ερχόμενη Παρασκευή η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει, σε πρώτη συνεδρίαση, η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο της. Η προθεσμία που θα έχει για να ολοκληρώσει το έργο της, θα είναι ένας μήνας, δηλαδή από τις 20 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου του 2019, διάστημα στο οποίο πρέπει να υποβάλει τη σχετική έκθεση, ώστε να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες αναθεώρησης στην Ολομέλεια.

Το προεδρείο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος θα είναι διακομματικό, πρακτική που έχει τηρηθεί σε όλες

τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα προέρχεται από το κόμμα της πλειοψηφίας, ο αντιπρόεδρος από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο γραμματέας της Επιτροπής από το Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση για προθεσμία ενός μήνα ελήφθη νωρίτερα σήμερα κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, αλλά όπως προϊδέασε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ενδεχομένως στην πορεία να δοθεί ένα περιθώριο, με νεότερη απόφαση στην περίπτωση που η Επιτροπή δεν περατώσει το έργο της σε έναν μήνα.

Περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ζήτησαν πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η παρούσα Βουλή δεν έχει, απλώς, προτάσεις διατάξεων προς αναθεώρηση, αλλά έχει διατάξεις που πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και η τελική διατύπωση θα δεσμεύει τους πάντες. «Η άποψή μας για την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό έχει κατατεθεί από τη δική μας πλευρά, και αυτό θα έχουμε το χρόνο να το συζητήσουμε στην Επιτροπή», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «με αυτό το δεδομένο, η νομοτεχνική επεξεργασία είναι πολύ πιο περίπλοκη και χρονοβόρα σήμερα, από όσο ήταν στην προηγούμενη Βουλή και γι΄αυτό η Επιτροπή Αναθεώρησης θα πρέπει να έχει δύο μήνες».

Ο κ. Τζανακόπουλος συνέδεσε την προθεσμία ενός μήνα και με ενδεχόμενη κυβερνητική μεθόδευση για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν ξέρω αν όλα αυτά σχετίζονται με διάφορους τακτικισμούς που θέλει η κυβέρνηση να μεθοδεύσει, σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς μαθαίνουμε, διαβάζουμε τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες, δεν αλλάζει την άποψή της η πλειοψηφία, σε σχέση με το γεγονός ότι θα προτείνει να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο με 151 ψήφους, χωρίς να μεσολαβούν εκλογές, πράγμα που, κατά τη γνώμη μας είναι μια καίρια αντιθεσμική πολιτική συμπεριφορά που οδηγεί σε μια κατάσταση νομική στο εσωτερικό του Συντάγματος που προκαλεί εύλογες ανησυχίες», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, κατηγόρησε από την πλευρά του τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεχή προσκόμματα. «Καλό είναι τρέξουμε. Η κοινωνία ζητάει από εμάς ταχύτητα και πρέπει να ανταποκριθούμε», είπε ο κ. Λιβανός και συμφώνησε με τον ένα μήνα προθεσμία, πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος της Βουλής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας παράτασης, αν απαιτηθεί. «Η προηγούμενη Βουλή είχε συμφωνήσει ότι πρέπει να αλλάξει η εργαλειοποίηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μπορεί απρόσκοπτα να ολοκληρώνεται ο εκλογικός κύκλος. Το είχε επαναλάβει πολλές φορές ο κ. Τσίπρας. Σήμερ,α ο κ. Τζανακόπουλος έρχεται να μας πει ότι αυτό δεν είναι η καλύτερη διαδικασία», σχολίασε ο κ. Λιβανός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει παρελκυστικές πρακτικές.

«Είναι πολύ διαφορετικό να προσπαθούμε να βρούμε μια συναινετική λύση, ως κοινοβούλιο, για να μπορέσει να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών και τελείως διαφορετικό να αποφασίζει και να διατάζει η συμπολίτευση, και με 151 ψήφους να ορίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό είπα», ανέφερε στη συνέχεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι ο ένας μήνας δεν αρκεί για τη διατύπωση των άρθρων προς αναθεώρηση. «Καταλαμβάνω ότι μέσα στις προς αναθεώρηση διατάξεις υπάρχει και η διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ίσως οι αλλαγές εκεί, με την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μόνο θέμα της σημερινής πλειοψηφίας αλλά και ο ένας μήνας είναι πολύ βραχύς», είπε ο κ. Λοβέρδος.

«Απ΄ ό,τι κατάλαβα το πρόβλημα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Το πρόβλημα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι ανεπίτρεπτο να μπερδεύεται ο θεσμός με την αναθεώρηση του Συντάγματος», είπε και υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να γίνει σοβαρή συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. «Η ΝΔ βιάζεται για να πάει σε εκλογή με 151 ψήφους, οι άλλοι δεν θέλουν 150 αλλά 180 ή 200. Ουσιαστικά η ίδια η Βουλή τώρα απαξιώνει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ανεπίτρεπτο να παίζονται μικροκομματικά παιχνίδια πάνω στο θεσμό», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ακολουθεί την πεπατημένη, απάντησε ο κ. Τασούλας. «Πράγματι, ο ένας μήνας μπορεί να γίνει παραπάνω. Γι΄αυτό διατηρούμε επιφύλαξη, γιατί η Επιτροπή μπορεί να μας ζητήσει χρόνο. Πεπατημένη ακολουθείται και όχι κυβερνητική εντολή. Ακολουθούμε την πεπατημένη του οίκου μας, δηλαδή της Βουλής», προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής και επισήμανε ότι η Επιτροπή Αναθεώρησης στην προηγούμενη Βουλή είχε να επεξεργαστεί πάνω από 150 άρθρα. Σήμερα έχει να επεξεργαστεί 49 άρθρα, εκ των οποίων 10 άρθρα αφορούν καταργήσεις μεταβατικών διατάξεων του Συντάγματος του 1975. «Κρίθηκε λοιπόν, με βάση και την πεπατημένη πρακτική του παρελθόντος ότι ένας μήνας μπορεί να φτάσει. Και για την περίπτωση που αυτό δεν αρκεί βάζουμε, με την επιφύλαξη παράτασης, αν χρειαστεί», είπε ο κ. Τασούλας.

Υπέρ της δίμηνης προθεσμίας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα