Το Ισλαμικό Κράτος στο Κομπάνι: Απειλή ή ευκαιρία για την Τουρκία;

Αν το Κομπάνι πέσει στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, θα υπάρξει μια αύξηση της βίας σε όλη την Τουρκία. Τα 15 εκατομμύρια Κούρδων της Τουρκίας θα κατηγορήσουν την τουρκική κυβέρνηση επειδή επέτρεψε στο Isis να καταλάβει τον κουρδικό θύλακα αρνούμενη ενισχύσεις, όπλα και πυρομαχικά. Η παραπαίουσα ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Τούρκων Κούρδων μαχητών και της Άγκυρας μπορεί τελικά να καταρρεύσει. Ένας Κούρδος πολιτικός φέρεται να είπε ότι «δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα μειώσεις τη δύναμη των Κούρδων

στη Συρία και θα κερδίσεις τις καρδιές τους στην Τουρκία».

Όλη αυτή την εβδομάδα υπήρξαν διαμαρτυρίες και ταραχές σε όλες τις τουρκικές πόλεις όπου υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Κούρδων. Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις σφοδρότερες συγκρούσεις στους δρόμους που έχει δει η Τουρκία εδώ και χρόνια. Καπνός υψώνεται από φωτιές στους δρόμους με την αστυνομία να ρίχνει σπρέι πιπεριού και εκτοξευτήρες νερού και τους οργισμένους Κούρδους να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Η πολύμηνη πολιορκία του Κομπάνι έχει γίνει μέρος του κουρδικού εθνικού μύθου, όπως η δολοφονία των 5.000 Κούρδων με δηλητηριώδη αέρια στη Χαλάμπτζα από τον Σαντάμ Χουσεΐν το 1988. Σε έξι επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Υπάρχουν σημάδια μιας αντι-κουρδικής και φιλο-ισλαμιστικής αντίδρασης με την τουρκική αστυνομία να φωνάζει συνθήματα του Isis ενώ αντιμετωπίζει τους κούρδους διαδηλωτές. Οι ανταγωνισμοί έχουν εξαπλωθεί και πέρα από την Τουρκία, στην Ευρώπη, με κάποιους συμπαθούντες του Isis στο Αμβούργο να επιτίθενται σε κούρδους διαδηλωτές με μαχαίρια.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο αναδεύει εθνικιστικά πάθη με τον ισχυρισμό ότι οι Κούρδοι καίνε τουρκικές σημαίες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ανοιχτά ότι το Isis και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το κουρδικό κίνημα που αγωνίστηκε για την αυτοδιάθεση των Κούρδων από το 1984, είναι σχεδόν το ίδιο. Είπε: «Είναι λάθος να τους αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο, θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε από κοινού».

Οι τουρκικές αρχές υπήρξαν τόσο καλές όσο και ο λόγος του. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές για να σώσουν τους Σύριους Κούρδους μαχητές που κατέχουν το Κομπάνι από την επίθεση του Isis, αλλά όταν πέντε από αυτούς πέρασαν τα σύνορα προς την Τουρκία, τους συνέλαβε ο τουρκικός στρατός και τους χαρακτήρισε «αυτονομιστές τρομοκράτες». Αυτό είναι μια επιστροφή στην δαιμονοποίηση του PKK και του συνόλου των κούρδων αντιφρονούντων στο αποκορύφωμα της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία το 1990. Το PYD, ο πολιτικός εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας και παράρτημα του PKK, αποκηρύχθηκε σε ένα tweet από ένα ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP, τον Εμρουλλάχ Ισλέρ, λέγοντας ότι είναι χειρότερο από το Isis, διότι το Ισλαμικό Κράτος σκοτώνει αλλά δεν βασανίζει.

Η τουρκική κυβέρνηση μέχρι τώρα ήταν εξωτερικά αδιάφορη για την αναταραχή στους δρόμους. Ίσως επειδή ο Ερντογάν πέτυχε την φίμωση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης έτσι ώστε και οι ίδιες αρχές να υποτιμήσουν τη σοβαρότητα του τι συμβαίνει και την πιθανότητα να γίνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στις 7 Οκτωβρίου, η έμφαση δόθηκε στα δελτία ειδήσεων στην απονομή ενός μεταλλίου από την Κροατία σε έναν τούρκο επιχειρηματία. Το CNN Turk, το οποίο είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις για την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για πιγκουίνους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί που συγκλόνισαν την Τουρκία το 2013, αυτή τη φορά, ενώ βίαιες αναταραχές συγκλόνιζαν την χώρα, παρουσίασε μια ταινία για τις μέλισσες.

Η αδιαφορία του Ερντογάν για την κουρδική οργή είναι περίεργη δεδομένου ότι η πρόοδος στην αποκλιμάκωση της τουρκο-κουρδικής βίας υπήρξε ένα από τα επιτεύγματα του κόμματός του. Ο Ερντογάν αναζητούσε την κουρδική υποστήριξη για την αύξηση των αρμοδιοτήτων του γραφείου του. Ο Αμπερίν Ζαμάν γράφει στην al-Monitor ότι ο λόγος για τον οποίο οι αρχές είναι τόσο αδιάφορες είναι επειδή «ο Ερντογάν και οι οπαδοί του στο AKP βλέπουν το Κομπάνι ως ευκαιρία και όχι ως απειλή». Αυτή η ευκαιρία δεν αφορά το να κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των Κούρδων από τη διάσωση του Κομπάνι, αλλά το να εκμεταλλευτεί μια στιγμή μέγιστης κουρδικής αδυναμίας, ενώ βρίσκονται υπό την απειλή του Isis.

Όταν ο Σαλίχ Μουσλίμ, ένας ηγέτης του PYD, συνάντησε τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επιτρέψει να παραδοθούν αντιαρματικά όπλα στο Κομπάνι για να σταματήσουν τα τανκς του Isis, τα οποία απέκτησε από τα ιρακινά και συριακά στρατεύματα. Οι Τούρκοι είπαν ότι θα το επιτρέψουν μόνο αν το PYD αποκηρύξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενωθεί με τους αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ, διαλύσει τις τοπικές διοικήσεις του στα συριακά κουρδικά καντόνια και ενισχύσει άλλα κουρδικά κόμματα.

Ένας Σύριος Κούρδος παρατηρητής είπε ότι «τους ζήτησαν επίσης να διακόψουν τις σχέσεις τους με το PKK, κάτι που είναι αδύνατο καθώς είναι ένα παράρτημα του PKK. Οι Τούρκοι πρέπει να γνώριζαν ότι θα τους απορρίψουν». Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι προφανώς να καταργήσει το Συριακό Κουρδικό κρατίδιο, ως ένα κακό παράδειγμα αυτοδιάθεσης που θα μπορούσε να ενισχύσει τους Κούρδους στην Τουρκία. Χρησιμοποιώντας την απειλή του Isis για να πετύχει παραχωρήσεις από τους Κούρδους και τους Αμερικανούς, ο Ερντογάν μπορεί να το παράκανε. Έχει κάνει σαφές ότι το αντίτιμό του για να ενεργήσει ενάντια στο Isis είναι μια ουδέτερη ζώνη στο εσωτερικό της Συρίας που θα διοικείται από την Τουρκία, για να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για τους πρόσφυγες και τους επαναστάτες ενάντια στον Άσαντ, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και μια δέσμευση από τις ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Όλες οι απαιτήσεις Ερντογάν δείχνουν ότι ο στόχος του είναι ο Άσαντ, ως η πηγή όλου του κακού στη Συρία που σκοτώνει ανελέητα τον ίδιο τον λαό του. Προφανώς δεν βλέπει καμία υποκρισία στο να κατηγορεί την συριακή κυβέρνηση για τέτοια εγκλήματα, ενώ πυροβολούν διαδηλωτές σε πόλεις σε όλη την Τουρκία -και οι νεκροί μπορεί να αυξηθούν τραγικά αν πέσει το Κομπάνι.

www.independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα