Το «αφεντικό» της JP Morgan: Ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι το προσωρινό - Φρένο στη χρηματοδότηση έργων για πετρέλαιο-αέριο
Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν, προ ημερών, στη συνάντηση του Τζέιμι Ντάιμον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μάλιστα να την κάνουν κύριο θέμα τους και να υποβαθμίζουν το κυβερνητικό φιάσκο με τον χιονιά, η επίσκεψη του Ελληνοαμερικάνου στη χώρα μας είχε ενδιαφέρον.
Εξίσου σημαντικές, όμως, είναι οι αναφορές του επικεφαλής της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας στον κόσμο, JP Morgan
Κατά τον ίδιον, λοιπόν, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», το φαινόμενο του πληθωρισμού κάθε άλλο παρά παροδικό φαίνεται να είναι. Βέβαια, αρκετοί κυβερνητικοί καλοθελητές στη χώρα μας, σπεύδουν να καθησυχάσουν τον λαό ότι σύντομα η ακρίβεια θα λάβει τέλος.
Ο Τ.Ντάιμον, επίσης, υπέρμαχος της «πράσινης ενέργειας» όπως φαίνεται και στη συνέντευξή του, αναλύοντας την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα διεθνώς, διαπιστώνει «ένα φρένο στη χρηματοδότηση έργων που έχουν να κάνουν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον, αφού συμπίπτει με μια συγκυρία, κατά την οποία οι ΗΠΑ, ως όλα δείχνουν, ενταφιάζουν τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, EastMed, ενώ είναι άγνωστα τα περαιτέρω σχέδιά τους συνολικότερα για τα όποια ενεργειακά κοιτάσματα υπάρχουν στην περιοχή.
Ο ίδιος, ακόμα, θεωρεί πως το ενεργειακό αποτελεί βόμβα που απειλεί τον πλανήτη και είναι σε θέση να οδηγήσει τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα σε όλο τον κόσμο σε πολιτικές ανωμαλίες. Ουσιαστικά, υπονοεί κοινωνικές αναταραχές μεγάλων διαστάσεων.
ΗΠΑ: Πολιτική αστάθεια
Ο Τ.Ντάιμον, εκπρόσωπος των κυρίαρχων κύκλων στην Ουάσιγκτον, παραδέχεται ότι υπάρχει πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ και εκφράζει την ελπίδα, το 2024 (με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές) να τελειώσουν απρόβλεπτες καταστάσεις τύπου Τραμπ.
«Δεν είναι καλό για τον πλανήτη να μιλούν οι άνθρωποι για πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ», είπε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανησυχία μετά την 6η Ιανουαρίου 2021 (σ.σ. εισβολή στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ) και ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο. Ελπίζω να εξαφανιστεί αυτό έως το 2024».
Πληθωρισμός
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, αφού υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «ισχυρή οικονομία», καθώς και ότι «οι καταναλωτές ξοδεύουν 20% παραπάνω από ό,τι ξόδευαν πριν από την COVΙD, λόγω της βοήθειας που πήραν από το κράτος» (κυρίως από κυβέρνηση Μπάϊντεν), τονίζει ότι «υπάρχει ο πληθωρισμός που, προσωπικά, ποτέ δεν θεωρούσα ότι είναι κάτι προσωρινό».
Και προσθέτει: «Μπορεί να μειωθεί. Ίσως να πέσει σε κάποια στιγμή από το 6% στο 4% ή 3%. (...) Αν πάει καλά για δύο χρόνια και ο πληθωρισμός δεν εξαφανισθεί μεν αλλά περιορισθεί, η αγορά θα είναι OK. Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει για ένα διάστημα. (...) Οι κατοικίες θα ανέβουν, το κόστος της ενέργειας θα ανεβαίνει. Οι μισθοί θα ανέβουν. Δεν το λέω για κακό, πρέπει να ανέβουν, αλλά θα ανεβαίνουν για αρκετό διάστημα. Ετοιμαζόμαστε πάντως για όλες τις πιθανότητες» .
Εάν, βέβαια, στις ΗΠΑ βλέπουν απειλητικό το φάσμα του πληθωρισμού, τότε η μικρότερη οικονομικά Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να έχει μπει σε τροχιά... συναγερμού. Η κυβέρνηση, όμως, δεν βλέπει μπροστά της παρά μονάχα την «πράσινη ανάπτυξη» και τα αιολικά πάρκα. Είναι πολλά τα λεφτά από την ΕΕ που θα γεμίσουν τσέπες, θα πει κανείς.
Ενεργειακή ακρίβεια
Σε ερώτηση σχετικά με το φαινόμενο της ακρίβειας στην ενέργεια και σε πολλά προϊόντα και εάν θα συνεχιστεί, ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: «Αυτό είναι σχεδόν σίγουρο, εγγυημένο ότι θα συνεχιστεί. Δυστυχώς».
Βέβαια, αποδίδει το πρόβλημα στην κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση, από τα παραδοσιακά καύσιμα (πετρέλαιο, κυρίως, αλλά και φυσικό αέριο), στην «πράσινη ανάπτυξη».
Πρόκειται για το βασικό αφήγημα των τελευταίων ετών που προωθείται πρωτίστως από τις ΗΠΑ, αλλά και κάποιες μεγάλες χώρες της ΕΕ. Μια μετάβαση, όμως, που, κατά πολλούς αναλυτές, γίνεται χωρίς οργάνωση, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τα υπερκέρδη των παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών.
Κάποιοι, μάλιστα, χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως... αναρχοκαπιταλισμό. Ακρίβεια, πάντως, που ήδη νοιώθει στο πετσί του ο Έλληνας πολίτης, και βέβαια οι Βορειοευρωπαίοι που ζουν σε συνθήκες πολύμηνου ψύχους. Ένα τεράστιο ζήτημα που θα απασχολήσει τον κόσμο τα επόμενα χρόνια, και, εκτός των άλλων, αντικατοπτρίζεται σήμερα και στην ένταση ΗΠΑ - Ρωσίας.
Το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης»
Κατά τον Τ.Ντάιμον, λοιπόν, η ακρίβεια «έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή που είναι πραγματικό πρόβλημα. Είναι ένα θέμα, στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε, να καταστρώσουμε πολύ λεπτομερώς βιομηχανική πολιτική και έρευνα.
Βλέπετε ένα φρένο στη χρηματοδότηση έργων που έχουν να κάνουν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο μόνος τρόπος να έχουμε ομαλή μετάβαση και να μειώσουμε δραστικά το διοξείδιο του άνθρακα είναι να αντικαταστήσουμε τον άνθρακα με αέριο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Χωρίς αμφιβολία πρέπει να υπάρχει φόρος για το διοξείδιο. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι τον πληρώνουν δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος Αν κάνουμε λάθη, θα δούμε την τιμή του πετρελαίου να ανεβαίνει και άλλο πολύ. Θα φτάσουμε στα 120 δολάρια το βαρέλι. Με την ανάπτυξη που έχουμε, η ανάγκη για πετρέλαιο θα αυξηθεί και δεν είμαι σίγουρος ότι σε έξι με εννέα μήνες θα υπάρχει αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες. Και όλο αυτό θα είναι πολύ κακό για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα σε όλο τον κόσμο και θα προκαλέσει πολιτικές ανωμαλίες».
Αιολικά πάρκα
Ο ίδιος, στέλεχος του παγκόσμιου Τραπεζικού κλαμπ, το οποίο μπορεί να παίξει στα ζάρια ολόκληρες χώρες, όπως έγινε και με την κρίση του 2008 και τη «φούσκα των ακινήτων» στις ΗΠΑ, και κατόπιν την «ισοπέδωση» της Ελλάδας, ζητάει την πλήρη απελευθέρωση των πάντων, ακόμα και εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
«Συναντήθηκα πρόσφατα -είπε- με τον επικεφαλής μιας εταιρείας παροχής ενέργειας, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε αιολική ενέργεια. Μου έλεγε πως το κόστος της θα ανέβει πολύ. Οι κυβερνήσεις θέλουν να χρεώσουν τη χρήση του βυθού της θάλασσας (σ.σ. Υφαλοκρηπίδα)».
Που ακούστηκε, δηλαδή, να θέλουν να έχουν έσοδα και τα κράτη από την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ τους! Απαράδεκτο, κατά τον ελληνο-αμερικάνο.
Και προσθέτει, πως, εκτός των παραπάνω, «στις ΗΠΑ παίρνει δύο χρόνια να βγουν οι άδειες σε άλλες χώρες 15-20. Άρα το κόστος χρηματοδότησης και το ρίσκο θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση που η αιολική ενέργεια θα είναι τέσσερις-πέντε φορές πιο ακριβή και τέσσερις-πέντε φορές πιο αργή στην υλοποίηση επενδύσεων . Έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα; Είμαστε στα πρόθυρα μιας πολύ δυσάρεστης έκπληξης;»
Η Viva Wallet
Ο Ελληνοαμερικανός τραπεζίτης ήλθε στην Ελλάδα με αφορμή την εξαγορά από την JP Morgan της Viva Wallet. Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος είναι να «δημιουργήσουμε έναν κόμβο για έρευνα και τεχνολογία. Βλέπετε αυτό είναι κάτι που άλλαξε και με την COVID, κάθε χώρα που έχει ταλαντούχους, μορφωμένους, δημιουργικούς ανθρώπους μπορεί να κτίσει επιχειρήσεις που δεν χρειάζεται να είναι στις ΗΠΑ. Μπορεί να είναι μακριά, εδώ ας πούμε. Αυτό πρέπει να το έχει κατά νου κάθε χώρα».
Ο όμιλος, Viva Wallet, έχει γραφεία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Η αποτίμηση- μαμούθ της εταιρείας ανήλθε στο 1,77 δισ. ευρώ (2 δισ. δολάρια για το 100% του ομίλου). Το τίμημα για την εξαγορά του 48,5% της Viva που θα καταβάλλει η JP Morgan ανέρχεται στο 1,02 δισ. ευρώ (1,15 δισ. δολάρια).
Η JP Morgan εξαγοράζει τα μερίδια που κατέχουν τρία funds:
-η αμερικανική, Hedosophia (27%,)
-το family office της Μαριάννας Λάτση (13%) που ήταν το πρώτο που είχε μπει στη Viva και συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξή της
-η Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (7%).
Οι ιδρυτές της Viva Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, διατηρούν το 51,5% και το μάνατζμεντ της εταιρείας.
Στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται ότι από το ποσό του τιμήματος τα 159,5 εκατ. ευρώ θα μπουν στη Viva Wallet, περίπου 70,9 εκατ. ευρώ θα εξοφλήσουν ομολογιακό δάνειο και τα υπόλοιπα θα αποπληρώσουν τα τρία funds για το 48,5% των μετοχών.
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- O Μένιος Φουρθιώτης «γλεντάει» το Μαξίμου
- iPhone: Τα 3 νέα χαρακτηριστικά που αναμένονται μέσα στο 2022
- Κωδικός «τελειώστε τον Ανδρουλάκη»...
- Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει έως το Πάσχα
- Μετάλλαξη «Όμικρον» 2: Εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα
- «Τι είναι αυτό το κόκκαλο παπά μου; Πάρτο από δω και τράβα σπίτι σου»
- Προσλήψεις 44 ατόμων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής – Αναλυτικά οι ειδικότητες
- Πολυτραυματίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρόταση δυσπιστίας
- Η ξεχωριστή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Μονογυιού
- Νέος διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο της «Καθημερινής»...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- O Μένιος Φουρθιώτης «γλεντάει» το Μαξίμου
- Πολυτραυματίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρόταση δυσπιστίας
- Το «αφεντικό» της JP Morgan: Ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι το προσωρινό - Φρένο στη χρηματοδότηση έργων για πετρέλαιο-αέριο
- Σπυριδούλα Καρύδη στον ΟΠΑΠ: «Θέλω να διακριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες»
- Τελευταία Νέα Antinews
- Το «αφεντικό» της JP Morgan: Ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι το προσωρινό - Φρένο στη χρηματοδότηση έργων για πετρέλαιο-αέριο
- Σπυριδούλα Καρύδη στον ΟΠΑΠ: «Θέλω να διακριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες»
- Πολυτραυματίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρόταση δυσπιστίας
- O Μένιος Φουρθιώτης «γλεντάει» το Μαξίμου
- Ο λαός που έβλεπε τα γελάδια να περνούν και να… τον κυβερνούν!
- Τα πλοκάμια της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας
- Super League: Έξι ομάδες διεκδικούν τρία εισιτήρια για τα play off
- Βουλή: Η στιγμή όπου Άδωνις και Πολάκης κόντεψαν να… παίξουν ξύλο!
- Βαρουφάκης: Διττό το αποτέλεσμα της στρατηγικής Μητσοτάκη. Χρέος και καταστροφές για τους πολλούς και υπερκέρδη για τους πολύ λίγους
- Βελόπουλος: Η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής απέναντι στις περιστάσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Κορονοϊός: Η κατανομή των 19.731 νέων λοιμώξεων – 5.748 στην Αττική και 2.133 στη Θεσσαλονίκη
- Και πάλι ξανθιά η Τζίτζι Χαντίντ: «Τρέλανε» το Instagram
- Όσα θα δούμε τον Φεβρουάριο στο NETFLIX
- Η τραγική απαξίωση της δωρεάν εκπαίδευσης
- Εκπαίδευση σε apps και social media με επιδότηση 400 ευρώ
- Κοροναϊός: 119 θάνατοι και 576 διασωληνωμένοι – 19.731 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
- Κρούσματα σήμερα: 19.731 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ – 119 θάνατοι και 576 διασωληνωμένοι
- Κορωνοϊός – Κρούσματα 31/01: 119 θάνατοι και 19.731 νέες λοιμώξεις
- Νέο αρνητικό ρεκόρ με 119 θανάτους – 19.731 κρούσματα του κορωνοϊού και 576 διασωληνωμένοι
- Βούλα: Ηχητικό ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς έξω από φούρνο – Η επικοινωνία του Κέντρου με τους αστυνομικούς