Το αμαρτωλό ομόλογο επιβεβαιώνει όσους εναντιώθηκαν στο αγγλικό δίκαιο

Γράψαμε χθες για τον  «Γύπα» από τα Κέιμαν που… άρπαξε τα 436 εκατ. €

Η απόφαση των κ.κ. Παπαδήμου και Σαχινίδη να υποκύψουν στις ορέξεις του κερδοσκοπικού fund «Dart Management», πληρώνοντας στο άρτιο το ομόλογο των 435 δισ. που είχε στην κατοχή του και προφανώς είχε αγοράσει κοψοχρονιά από τη δευτερογενή αγορά, ήταν εξαιρετικά περίεργη, για να μην υποθέσω τίποτα άλλο,

ήταν Στα νησιά Καϊμάν, αλλά και αλλού, ίσως και στην… Αθήνα, είναι προφανές ότι κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους. Όμως η πρωτοφανής αυτή «κωλοτούμπα» παραμένει δυσερμήνευτη, ακόμη και για τους ειδικούς των αγορών, που είχαν προεξοφλήσει τη μη πληρωμή του.

Η ΠΛΗΡΩΜΗ του ομολόγου από μόνη της «δικαιώνει» όλους όσοι (συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος) θεωρούσαν καταλυτικής σημασίας την επιβολή του αγγλικού Δικαίου στη δανειακή σύμβαση και τα νέα ομόλογα που δόθηκαν στους ιδιώτες μετά το περιβόητο «κούρεμα». Το εν λόγω ομόλογο ανήκε στα παλαιά. Πλην, όμως, υπαγόταν στο βρετανικό Δίκαιο. Και άρα οι κάτοχοί του διέθεταν ισχυρότατο νομικό έρεισμα για να μην το εισαγάγουν στη διαδικασία του PSI. Ενδεχόμενη μη πληρωμή του θα οδηγούσε αυτομάτως όχι σε επιλεκτική χρεοκοπία, αλλά στο λεγόμενο «cross default», που ισοδυναμεί με επίσημο χρεοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, βεβαίως, ότι η ελληνική κυβέρνηση του μεταβατικού πρωθυπουργού είχε αποφασίσει να διακινδυνεύσει την αθέτηση της πληρωμής του, με τη σιωπηρή συγκατάθεση των δανειστών. Αυτή άλλωστε ήταν και η επίσημη θέση του τέως υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως καταγράφεται στα πρακτικά των πρόσφατων συσκέψεων που έγιναν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΑΙΦΝΗΣ, ΟΜΩΣ, ο πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη. Και «λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης στην οποία περιήλθε η χώρα», κατέληξε στην επιλογή επιβράβευσης των κερδοσκόπων. Χωρίς προφανώς να αναλογίζεται ότι η πράξη αυτή θα ενισχύσει δραματικά τα νομικά επιχειρήματα όσων υποχρεώθηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους, λόγω της επιβολής ρήτρας συλλογικής δράσης του PSI. Η νομική θέση όσων «κουρεύτηκαν» παρά τη θέλησή τους και βεβαίως των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και των 9.500 Ελλήνων μικροομολογιούχων, κερδίζει αυτόματα «πόντους», καθώς αποδεικνύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

ΝΟΜΙΚΑ πανίσχυρη ασφαλώς καθίσταται και η θέση των υπόλοιπων κατόχων «παλαιών» ελληνικών ομολόγων ξένου Δικαίου, αξίας 6 δισ., που αρνήθηκαν να υπαχθούν στο PSI. Με ένα τέτοιο προηγούμενο, όπως ο θρίαμβος του κερδοσκοπικού fund «Dart», καθίσταται πασιφανές ότι οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα βρεθούν με την πλάτη στο τοίχο.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ αυτή, προκαλεί θυμηδία αλλά και αγανάκτηση ο ισχυρισμός των κ.κ. Παπαδήμου και Σαχινίδη ότι η πληρωμή του ομολόγου των 435 εκατομμυρίων δεν δεσμεύει τη στάση του ελληνικού κράτους για τα υπόλοιπα ομόλογα ξένου Δικαίου που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μία ακόμη κατάφωρη εξαπάτηση του ελληνικού λαού, από χείλη ανεύθυνων λειτουργών, οι οποίοι πιθανότατα την ώρα που θα καταστρέφεται

Keywords
Τυχαία Θέματα