Το χάζι ως φιλοσοφική στάση

Του Γιώργου Κ. Στράτου

Σίγουρα έχετε ακούσει την άποψη ότι «η επιτυχία στις μέρες μας μετριέται με τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτεις». Είναι μεγάλη υπόθεση ο ελεύθερος χρόνος. Από μόνος του, άλλωστε, ο προσδιορισμός «ελεύθερος» όχι μόνο του δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά σαφώς επισημαίνει ότι στον υπόλοιπο χρόνο μας μάλλον δεν λειτουργούμε και τόσο ανεξάρτητα και σύμφωνα με τις διαθέσεις μας. Πράγματι με τις ασχολίες που μας δίνουν γνήσια ικανοποίηση συναντιόμαστε μόνο όταν δεν μας κατατρέχει η καθημερινότητα.

Πόσο αξίζει αυτό το διαρκές τρεχαλητό, αναρωτιόμαστε μόνο σε ξαφνικές

αναγγελίες θλιβερών ειδήσεων για προσφιλή πρόσωπα, ειδικά όταν «φεύγουν» και νέοι. Ξεχνάμε όμως τη ματαιότητα των ανθρωπίνων και καταφέρνουμε ακόμη και τις ώρες της σχόλης μας να τις κάνουμε να μοιάζουν με διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων. Εγκληματούμε εις βάρος των αναγκών του εαυτού μας. Γι’ αυτό αισθανόμαστε κουρασμένοι και το «σβήσιμο (burn out)» είναι η συνηθέστερη πάθηση των καιρών μας. Το σύνδρομο burn out, μια κατάσταση εξάντλησης, προκαλείται από παρατεταμένο στρες, κυρίως εξαιτίας της εργασίας. Οι αρνητικές συνέπειες της επαγγελματικής εξουθένωσης διαχέονται σε κάθε τομέα της ζωής μας. Η εξουθένωση μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στο σώμα που μας καθιστούν πιο ευάλωτους σε ασθένειες. Ο Ιπποκράτης, αιώνες πριν, μας προειδοποίησε συμπυκνώνοντας σε μία φράση μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες: «Η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών».

Η σοφία του πέρασε σε όλους τους λαούς. Η στενοχώρια αντιμετωπίζεται με τη χαρά. Η χαρά φέρνει απόλαυση. Το «χαζ (haz)», η λέξη από την οποία προέρχεται το «χάζι», ο ελεύθερος χρόνος, είναι αραβοτουρκικής προέλευσης και σημαίνει «απόλαυση»! Πρέπει να θυμηθούμε πώς να απολαμβάνουμε. Πρόσωπα, καταστάσεις, γεύσεις. Έτσι θα γίνουμε σοφότεροι. Μας το έδειξαν οι πρόγονοί μας, καθώς στα Συμπόσια γέννησαν τις ιδέες που διαμόρφωσαν εν πολλοίς τον πολιτισμό και τις αξίες της ανθρωπότητας. Αλλά και εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι με το αποτύπωμα της δημιουργίας τους έκαναν τις ζωές μας καλύτερες, μας επισημαίνουν την αξία να εκμεταλλεύεσαι τον ελεύθερο χρόνο για να ψαχτείς καλύτερα και με τον εαυτό σου και με όσα σε περιβάλλουν, βλέποντάς τα από απόσταση. Προφανώς, λοιπόν, όποιος «κάνει χάζι» ούτε χαζεύει ούτε χαζός είναι.

Κάθε άλλο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η πορεία αυτογνωσίας, απαραίτητη ως οδηγός για μία ισορροπημένη ζωή. Δεν είναι εύκολη υπόθεση το «γνώθι σαυτόν». Σχεδόν καθετί που αξίζει στη ζωή δεν είναι εύκολο. Γι’ αυτό και η απόκτησή του μας γεννά ασύγκριτη ευφορία. Εν προκειμένω, η κατάκτηση της ηρεμίας, όπως αυτή που μας χαρακτηρίζει όταν κάνουμε χάζι, αξίζει με το παραπάνω για να την προτάξουμε στον χρόνο μας, μπας και γίνει πραγματικά ελεύθερος.

The post Το χάζι ως φιλοσοφική στάση appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα