Το ΔΝΤ επιμένει να οδηγεί την Ελλάδα στην ύφεση και την καταστροφή

Δύο εξαιρετικά σημαντικές ειδήσεις, έβγαλε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η μία για την Ελλάδα διαψεύστηκε απλά για να διαψευστεί, η άλλη επιβεβαιώνεται και αφορά την παγκόσμια οικονομία.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, αξιωματούχοι του ΔΝΤ

φέρεται να έχουν ζητήσει νέες μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, πέραν πάσης λογικής. Χαρακτηρίζουν μάλιστα όσες μειώσεις έχουν γίνει μικρές και επομένως χρειάζονται περισσότερες προσαρμογές.

Σε έκθεσή του το Ταμείο επισημαίνει συγκεκριμένα για την Ελλάδα: «Βελτιώστε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και μέσα από τη μεταρρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Μας ζητούν λοιπόν κι άλλη ευελιξία στην αγορά εργασίας πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μειωθούν οι τιμές, να δουλεύουν περισσότερο και με λιγότερα λεφτά οι εργαζόμενοι, να επεκταθεί η εκ περιτροπής εργασία, να κοπούν οι αποζημιώσεις για απολύσεις που θα είναι ανεξέλεγκτες. Γενικώς να γίνει η εργασία φθηνή στην Ελλάδα ώστε οι εργοδότες να κάνουν ότι θέλουν.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το ΔΝΤ δεν έχει έλεος, επιμένει να οδηγεί την Ελλάδα στην ύφεση και την καταστροφή καθώς μια ακόμη παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγούσε σε δραματική συρρίκνωση της καταναλωτικής δύναμης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ, επίσης, τονίζει το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα και σημειώνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2012 – 2013 θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ, ήτοι τα 7 δισ. ευρώ (εφόσον ληφθούν τα μέτρα).

Συστήνει τέλος τα εξής:

Καθορίστε και ψηφίστε τα υπολειπόμενα μέτρα στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.Προχωρήστε σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα για τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων και εστιάστε στην πρόληψη της συσσώρευσης καθυστερούμενων υποχρεώσεων εκ μέρους του Δημοσίου.Οριστικοποιήστε τη στρατηγική για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και καθορίστε το χρονικό πλαίσιο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.Ολοκληρώστε τα σχέδια για την επίλυση του θέματος των κρατικών τραπεζών με τον οικονομικότερο δυνατόν τρόπο, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των καταθετών.

Έλεγχος παντού

Από την άλλη, εξαιρετικά σημαντική είναι η απόφαση που λήφθηκε για αλλαγή του καταστατικού του ΔΝΤ. Το Ταμείο θα μπορεί πλέον στις χώρες που έχουν σύνδεση μαζί του (όχι μόνο όσες είναι σε Μνημόνια) να ελέγχει την οικονομική τους κατάσταση, πως δηλαδή είναι τα δημοσιονομικά τους και να προβαίνει σε συστάσεις. Μέχρι σήμερα ο έλεγχος ήταν προαιρετικός.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ αποκτά ρόλο παγκόσμιου οικονομικού χωροφύλακα, κι αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι απορίας άξιο πώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία αποδέχονται αυτό το καθεστώς. Πώς δηλαδή επιτρέπουν στον αμερικανικό παράγοντα να παρεμβαίνει στα οικονομικά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα