Το ΔΝΤ κρατάει ανοικτό το θέμα των τραπεζών και πιθανών νέων μέτρων

Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, "καθώς οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν", αλλά και πρόσθετων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, άφησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Αναφορικά με τις τράπεζες, συνέδεσε το αίτημα του Ταμείου για νέα

αξιολόγηση ποιότητας παγίων (AssetQuality Review - AQR) με την ολοκλήρωση της πρώτης επικαιροποίησης του μνημονίου του, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου.

Όπως είπε "το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν, είναι συνηθισμένη διαδικασία” όμως συμπλήρωσε πως "αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται νέα συγκεκριμένα μέτρα”.

Σύμφωνα με τον Gerry Rice "οι παράμετροι, οι δεσμεύσεις και οι στόχοι του προγράμματος είναι σαφείς, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους, αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την υλοποίηση των μέτρων που είναι σε εξέλιξη”. Όπως είπε τα κλιμάκια των Θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ σύντομα αναμένεται να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, κα. Ντέλια Βελκουλέσκου, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία καθόδου. Σε εκκρεμότητα άφησε και την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης της επικεφαλής του ΔΝΤ ChristineLagarde στην Αθήνα και επανέλαβε πολλάκις την πρόθεση για στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επίσης, τόνισε εκ νέου ότι βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το νέο ελληνικό πρόγραμμα με το Ταμείο είναι να δοθούν οι απαραίτητες σαφείς διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων ως προς την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών ο κ. Rice τόνισε ότι μείζων στόχος του προγράμματος είναι η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. "Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούλιο, ζητήσαμε από τις αρχές να προχωρήσουν σε αξιολόγηση της ποιότητας των παγίων (Asset Quality Review) και σε stress tests, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα πάγια έως το τέλος του προγράμματος” και συμπλήρωσε ότι το AQR θα είναι σημαντικό στοιχείο της πρώτης αξιολόγησης (σ.σ. η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ έχει ανακοινωθεί ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018).

Τέλος, επισήμανε ότι η στήριξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητη. Το Ταμείο, όπως είπε, σέβεται την σχέση του με την χώρα, έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους και εργάζεται όσο πιο σκληρά και όσο πιο γρήγορα μπορεί ώστε να τεθεί σε ισχύ το νέο πρόγραμμα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα