Το ελληνικό χρέος στις… συμπληγάδες Ε.Ε. – ΔΝΤ

Kλίμα αισιοδοξίας καλλιεργείται στις Βρυξέλλες και τις μεγάλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης γενικότερα για μια ισχυρή συνολική απόφαση σχετικά με την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup, την προσεχή Τρίτη. Το βέβαιο είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ των κοινοτικών αξιωματούχων, Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και του ΔΝΤ, προκειμένου τα ανοιxτά ζητήματα να κλείσουν…

Η

κυριαρχούσα άποψη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων είναι ότι η συνολική απόφαση πρέπει να είναι πολύ δυνατή, ώστε να αλλάξει η σημερινή αρνητική ψυχολογία και να εκλείψει οριστικά ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο οποίος παραλύει την οικονομική δραστηριότητα αποθαρρύνοντας τους υποψήφιους επενδυτές.

Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες στη συνεννόηση με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι, με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ στην εμπροσθοφυλακή, έχουν τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν μπορούν να περάσουν: αποκλείουν το κούρεμα των διμερών δανείων προς την Ελλάδα, όπως απαιτεί ο διεθνής οργανισμός, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν πρόκειται σ’ αυτή τη φάση να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση, διότι θα προκαλούσε τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων, οι οποίοι αρνούνται να φορτωθούν μέρος του ελληνικού χρέους.

Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του επίσημου χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιδιώκουν να ενισχύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις άλλες συνιστώσες της απόφασης ώστε το ΔΝΤ να πειστεί πως η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup της περασμένης Δευτέρας και την αντιπαράθεση πολλών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να προειδοποιεί ότι ο διεθνής οργανισμός θα αποχωρήσει από την Τρόικα εάν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο. Και για το ΔΝΤ βιώσιμο είναι το χρέος εάν διασφαλίζεται ότι μέχρι το 2020 θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ. Οι Ευρωπαίοι πρότειναν όπως ο στόχος του 2020 να μετατεθεί για το 2022, ωστόσο προσέκρουσαν στην απόλυτη άρνηση της Γαλλίδας αξιωματούχου.

Την επόμενη μέρα άρχισαν να δημοσιοποιούνται σενάρια για προχωρημένη λύση που ουδείς συζητούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτό έγινε προκειμένου να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση, αλλά και να μειωθεί το δημόσιο χρέος χωρίς κούρεμα. Ειδικότερα, σε σχέση με την επόμενη δόση, το συνολικό ποσό από 31,3 δισ. ευρώ που συζητούσαν αρχικά τώρα φαίνεται ότι έχει φτάσει τα 44 δισ. ευρώ, αφού προστίθενται η δόση που δεν δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι και μέρος της δόσης του Δεκεμβρίου.

Σχετικά με τη διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι επιλογές είναι διαφορετικές σε σχέση με τις αρχικές συζητήσεις. Τώρα φαίνεται ότι οι εταίροι προσανατολίζονται στο μηδενισμό του spread των 150 μονάδων βάσης που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα πέραν του διατραπεζικού επιτοκίου. Και επιπλέον συζητούν και την επιστροφή στη χώρα μας των κερδών από τ

Keywords
Τυχαία Θέματα