Το κινεζικό Chang´e 5 θα συλλέξει σεληνιακά πετρώματα

Η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας στη σελήνη είναι η πρώτη με στόχο τη συλλογή πετρωμάτων από τον φυσικό δορυφόρο της γης μετά από εκείνες των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τα ξημερώματα της Τρίτης εκτοξεύθηκε από το νησί Χαϊνάν της νότιας Κίνας πύραυλος, ο οποίος θα μεταφέρει το ρομποτικό διαστημόπλοιο Chang´e 5 σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Εμφανώς ικανοποιημένος ο επικεφαλής του διαστημικού κέντρου στο Χαϊνάν Ζανκ Σουεγιού

ανακοίνωσε την εκτόξευση του διαστημόπλοιου.

Η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας στη σελήνη είναι η πρώτη με στόχο τη συλλογή πετρωμάτων από τον φυσικό δορυφόρο της γης, μετά από εκείνες των ΗΠΑ στη δεκαετία του ΄60 και των Σοβιετικών στη δεκαετία του ΄70. Ήδη το Σαββατοκύριακο το ρομποτικό διαστημόπλοιο Chang´e 5, που φέρει το όνομα κινεζικής θεότητας του φεγγαριού, θα προσεληνωθεί και αμέσως μετά θα ξεκινήσει τη συλλογή πετρωμάτων περίπου 2 κιλών και θα τα μεταφέρει στη γη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Ζιάο Γουεϊξίν ερευνητής διαστήματος στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου δήλωσε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση της ARD: «Αστροναύτες μπορούν σχετικά εύκολα να πάρουν δείγματα πετρωμάτων από το φεγγάρι. Είναι όμως πολύ δυσκολότερο να συλλέξεις πετρώματα με ένα ρομπότ, πόσο μάλλον όταν αποστολή του Chang´e 5 είναι να τρυπήσει την επιφάνεια και να ανασύρει πετρώματα από βάθος δύο μέτρων».

Στα 8 δις ευρώ το ετήσιο κόστος του διαστημικού προγράμματος

Για τους επιστήμονες το σημείο προσελήνωσης στο όρος Ρίμκερ στη βορειοδυτική πλευρά του φεγγαριού έχει ιδιαίτερη σημασία διότι εδώ τα πετρώματα είναι μόλις 1,2 εκατομμυρίων ετών και όχι τριών ή και τεσσάρων εκατομμυρίων όπως τα πετρώματα που έφεραν από το φεγγάρι οι αποστολές των Αμερικανών και Σοβιετικών.

Ο Πέι Ζαογιού από την κινεζική διαστημική υπηρεσία CNSA μίλησε στην κινεζική τηλεόραση για τους επιστημονικούς στόχους της αποστολής: «Η εξερεύνηση της επιφάνειας της σελήνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επιστήμονες, μιας και θα είμαστε σύντομα σε θέση να συγκρίνουμε τα πετρώματα των διαφόρων αποστολών στο φεγγάρι».

Άγνωστο παραμένει το κόστος του κινεζικού διαστημικού προγράμματος, το οποίο υπολογίζεται στα 8 δις ευρώ το χρόνο. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ το κινεζικό καθεστώς δεν επιτρέπει δημόσιες συζητήσεις για τα υπέρ και κατά του διαστημικού προγράμματος. Κατά συνέπεια η κινεζική ηγεσία είναι σε θέση να σχεδιάζει σε βάθος χρόνου τη στρατηγική κατάκτησης του διαστήματος.

Πηγή: dw.com

Keywords
Τυχαία Θέματα