Το μακάβριο ρεκόρ των ΗΠΑ και ο πόλεμος Τραμπ εναντίον Τουίτερ…

Χθες Τετάρτη, οι θάνατοι από τον COVID-19 στην Αμερική ξεπέρασαν τις 100.000. Κι’ όλα αυτά μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες.

Αυτός όμως ο αριθμός είναι κατά προσέγγιση, και σίγουρα μικρότερος από τον πραγματικό, όπως αναφέρει το Associated Press.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και έτσι, η πραγματικότητα είναι πως περισσότεροι Αμερικάνοι πέθαναν από τον κορονοϊό απ’ όσους έχασαν τη ζωή τους στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ μαζί.

«Είναι ένα θλιβερό ρεκόρ», λένε οι ειδικοί, «που υπογραμμίζει

την επικινδυνότητα του ύπουλου αυτού ιού».

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ιός μόλυνε πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε περίπου 350.000, με την Αμερική να ηγείται σε αυτή τη μακάβρια λίστα απωλειών, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University.

Η Ευρώπη εν τω μεταξύ έχει καταγράψει περίπου 170.000 θανάτους.

Ο πραγματικός όμως αριθμός των νεκρών από τον ιό, ο οποίος ξεκίνησε την επίθεσή του από την Κίνα, θεωρείται πολύ μεγαλύτερος, με τους λοιμωξιολόγους και τους επιδημιολόγους να πιστεύουν πως ακόμη περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πέθαναν από τον ιό χωρίς όμως να έχουν κάνει τα απαραίτητα τεστ διάγνωσής του.

Στα τέλη Μαρτίου οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Κίνα με 3.500 θανάτους. Σήμερα, λίγους μήνες μετά, οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους θανάτους στον πλανήτη, αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δηλαδή κάπου 30% του συνόλου όλων των κρουσμάτων στον κόσμο.

Στην αρχή της πανδημίας ο Αμερικανός πρόεδρος υποτίμησε αλλά και υποβάθμισε την έντασή της, χαρακτηρίζοντας τον κορονοϊό ως μια ακόμη γρίπη.

Πρόσφατα μάλιστα είχε προβλέψει πως οι θάνατοι δεν θα φτάσουν στα σημερινά νούμερα, αν και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Anthony Fauci, από τον Μάρτιο έλεγε πως οι θάνατοι στην Αμερική θα ξεπεράσουν τις 100.000.

Και μιας και μιλάμε για τον Τραμπ, αξίζει να σημειώσουμε πως η κόντρα που ξεκίνησε με το (κατά τα άλλα) αγαπημένο του Τουίτερ συνεχίζεται αμείωτη.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο τύπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος αναμένεται πολύ σύντομα να υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα που θα στοχεύει τις εταιρίες των σόσιαλ μίντια!

Η διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνιών του Λευκού Οίκου Alyssa Farah ανέφερε πως αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς θα εμπεριέχει το εν λόγω Διάταγμα.

Σύμφωνα με το Politico, είναι πολύ πιθανό ο Τραμπ να καταργήσει έναν νόμο του 1996, βάσει του οποίου οι εταιρίες αυτές προστατεύονται απέναντι σε αγωγές και μηνύσεις.

Εδώ και καιρό οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τις εταιρίες σόσιαλ μίντια για κατάχρηση του νόμου αυτού, ο οποίος τους επιτρέπει τεράστια ευχέρεια στο να λογοκρίνουν αναρτήσεις και υλικό με το οποίο δεν συμφωνούν.

Ο Τραμπ, που έχει εξοργιστεί με το γεγονός ότι το Τουίτερ συνοδεύει δυο αναρτήσεις του για την επιστολική ψήφο με τη σημείωση ότι είναι αναληθείς, κατηγορεί τους υπεύθυνους της εταιρίας για «αριστερές αποκλίσεις».

Όπως ανέφερε (ανώνυμα) ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Politico, οι εταιρίες σόσιαλ μίντια είναι σαν «έφοροι των εμπειριών των χρηστών τους… άνθρωποι πίσω από τις κουίντες, που ρυθμίζουν ότι λέμε, ακούμε, και βλέπουμε».

Χθες το πρωί ο Τραμπ απείλησε τις εταιρίες σόσιαλ μίντια με «άμεση δράση» εναντίον τους, ενώ το βράδυ πρόσθεσε πως κάνουν ότι μπορούν, χρησιμοποιώντας την ανυπέρβλητη ισχύ τους, για να λογοκρίνουν τις απόψεις του εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

«Αν τους αφήσουμε», λέει, «τότε χάνουμε την ελευθερία μας, κάτι που δεν θα επιτρέψω. Το προσπάθησαν το 2016, αλλά δεν το πέτυχαν. Τώρα έχουν τρελαθεί. Μείνετε συντονισμένοι για να δείτε τι θα πάθουν».

Εν τω μεταξύ, ο Mark Zuckerberg μοιάζει να συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο εν μέρει, δηλώνοντας πως οι εταιρίες σόσιαλ μίντια «δεν θα πρέπει να είναι οι κριτές της αλήθειας ή μη όσων αναρτήσεων ανεβάζουν οι χρήστες στα μέσα».

Από την πλευρά του ο CEO του Τουίτερ Jack Dorsey αντεπιτέθηκε λέγοντας «θα συνεχίσουμε να ξεμπροστιάζουμε αναληθείς ή αμφισβητήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές σε παγκόσμιο επίπεδο… αυτό δεν μας καθιστά κριτές της αλήθειας, αφού η πρόθεσή μας είναι να ενώνουμε τις τελίτσες αντικρουόμενων δηλώσεων, και να επισημαίνουμε τις αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κρίνουν από μόνοι τους».

Η κόντρα λοιπόν Τραμπ-Τουίτερ καλά κρατεί, όπως καλά κρατούν οι ανθρώπινες απώλειες στις ΗΠΑ, και αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις…

Strange Attractor

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα