Το μέτωπο των Ωκεανών
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από τη σύμπηξη της συμμαχίας μεταξύ Αγγλίας, ΗΠΑ και Αυστραλίας, προκάλεσαν πολλαπλούς κλυδωνισμούς, στις γεωπολιτικές ισορροπίες και συσχετισμούς. Όχι ότι ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία χρόνια με τη διαρκή αντιπαράθεση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τις επιθετικές Κινεζικές πρακτικές έναντι της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων, τη σταθερή ένταση στο θέμα της Ταϊβάν και των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των διεθνών της σχέσεων, την άσκηση πιέσεων από τον Ασιατικό Οικονομικό γίγαντα,
Σε πρώτη ανάγνωση η νέα αμυντική, τεχνολογικά και στρατιωτική συμμαχία, καταδεικνύει το μέγιστο ενδιαφέρον, που οι ΗΠΑ και ο Αγγλοσαξωνικός κόσμος, αποδίδουν στην ανάσχεση της Κινεζικής εξάπλωσης. Που δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό έλεγχο κρατών, αλλά εξελίσσεται σε πολιτική ποδηγέτησή τους. Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα ως προς τον αποδιδόμενο ρόλο στην ηπειρωτική Ευρώπη και τις μέχρι σήμερα γραμμές αντιπαράθεσης, που ο Ψυχρός Πόλεμος και σε δεύτερο χρόνο ο Ισλαμικός Φονταμενταλισμός, είχαν δημιουργήσει. Επ’ ουδενί βέβαια η διαμορφούμενη νέα πραγματικότητα, συνιστά εγκατάλειψη της Ευρώπης, ή αδιαφορία των Ατλαντικών συμμάχων για την πορεία και την προοπτική της. Θα ήταν μια ‘πολυτέλεια΄ μεγαλείου, που πέρα από τις πολιτισμικές και πολιτικές κοινές καταβολές, ουδείς από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα μπορούσε να αντέξει. Η εστίαση στον ρόλο της Κίνας, έχει και τις δυνητικά παράπλευρα θετικές για τη χώρα μας συνέπειες, στο μέτρο που αποδυναμώνει ως αρχή εργασίας τον ρόλο της Τουρκίας. Όταν αλλάζουν οι προτεραιότητες και από τη Μαύρη Θάλασσα και τις οδούς των πετρελαίων στρέφονται στο μαλακό υπογάστριο της Κίνας, είναι λογικό επακόλουθο, τα κέντρα παραγωγής πολιτικής και αναλύσεων, να μην επιδεικνύουν το ίδιο ενδιαφέρον για την προσδοκώμενη γεωπολιτική συνεισφορά της γειτονικής μας χώρας. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν, επιδίωξε τη σύσφιγξη των Σινοτουρκικών σχέσεων, αδιαφορώντας εν τοις πράγμασι για τους φερόμενους ομοεθνείς του Ουιγούρους και τις συνθήκες εγκλεισμού και καταναγκαστικής εργασίας που καταγγέλλεται ότι υφίστανται στην Κινεζική επαρχία Ξιν Γιανγκ.
Αλλά και για την Ευρώπη η νέα συμμαχία AUKUS, όπως αποδίδεται από το αρκτικόλεξο των εταίρων της, συνιστά ένα μήνυμα με αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική και πολλαπλούς αποδέκτες. Είναι μια υπόμνηση, πως ιστορικά ήταν ο Αγγλοσαξωνικός κόσμος, που ουσιαστικά επικράτησε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Κατ’ επέκταση και στον Ψυχρό Πόλεμο. Καταδεικνύονται επίσης οι ισχυροί δεσμοί των μελών της Κοινοπολιτείας, των Down and Under, με το Μητροπολιτικό Κέντρο του Λονδίνου. Είναι και μια επιβεβαίωση πως η στόχευση για Παγκόσμιο ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας, στον τομέα τουλάχιστον της Άμυνας και της Ασφάλειας, κάθε άλλο παρά φενάκη είναι.
Στον απόηχο της σύμπραξης των τριών σπουδαίων κρατών, υπάρχει η έντονη Γαλλική δυσαρέσκεια. Που είναι κατανοητή, τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικό όσο και οικονομικό. Η Γαλλία είναι αυτή, που πρώτη από τις Ευρωπαϊκές Χώρες εκπόνησε το 2018, στρατηγική για την περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού (Indo Pacific). Την ακολουθεί πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική για τον σκοπό αυτό πολιτική, που μόλις εξήγγειλε. Η Γαλλία εξάλλου έχει ζωτικά ενδιαφέροντα, καθώς οι υπερπόντιες κτήσεις της ως Υπερδύναμης, στην περιοχή αυτή, αριθμούν περί το 1,5 εκατομμύριο πολιτών της και της εξασφαλίζουν τα τρία τέταρτα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, που είναι η δεύτερη στον κόσμο. Αλλά και στο οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο η δημιουργία της νέας συμμαχίας της αποστερεί το ‘συμβόλαιο του αιώνα’, καθώς όπως ανακοινώθηκε τα 12 υποβρύχια, που είχε παραγγείλει η Αυστραλία και ναυπηγούνταν από το Naval Group, θα κατασκευαστούν τελικά από τις ΗΠΑ και θα είναι πυρηνοκίνητα. Αναμφισβήτητα οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, εφτά μόλις μήνες πριν τις Γαλλικές εκλογές, είναι εκκωφαντικές. Χρήσιμο είναι να συγκρατηθεί ότι μια από τις προβαλλόμενες αιτιάσεις των Αυστραλών, για την αλλαγή της παραγγελίας τους, ήταν ότι η Γαλλική πλευρά δεν τήρησε τη δέσμευσή της, για κατασκευή των υποβρυχίων σε ποσοστό 90% στην Αυστραλία και τη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας στη χώρα τους. Είναι μια σημαντική παράμετρος για το πως οι μεγάλες χώρες αντιλαμβάνονται τους όρους πραγματοποίησης των προμηθειών τους. Και πως ενεργούν για τη διασφάλισή τους.
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τραγωδία στην Κρήτη: Λευκά τριαντάφυλλα στη μνήμη των δύο παιδιών που σκοτώθηκαν
- Κρήτη: Πήγε να δει με πλαστό πιστοποιητικό το ΟΦΗ – ΑΕΚ και συνελήφθη
- Ανεμογεννήτριες: Πολίτες από την ευρύτερη περιοχή των Πιερίων ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούν τις τοπικές κοινωνίες σε συστράτευση
- Θάνος Πλεύρης στον Realfm 97,8: Αυτές είναι οι κατευθύνσεις για την τρίτη δόση
- Τι θα γίνει αν Κοινωνήσω χωρίς νηστεία;
- Κομάντα και Δράκοι: H νέα σειρά επιστημονικής φαντασίας του MEGA κάνει πρεμιέρα
- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: ΚΕΑ Δικαιούχοι- Συντάξεις Οκτωβρίου 2021 ΙΚΑ ΟΓΑ
- Μακρά Covid-19 στα παιδιά - Τι έδειξε νέα διεθνής μελέτη
- ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα μεγαλύτερα προβλήματα! ΣΙΓΗ ιχθύος για τις 5.400 αναστολές στο ΕΣΥ...
- ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΕΔΕ! Η ΛΑ.Ε. καταγγέλλει αστυνομική βία κατά μελών της...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Το μέτωπο των Ωκεανών
- Κόντρα αήττητων απόψε στη Serie A
- Οικονόμου για συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα: Θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης
- Τσίπρας: Στόχος η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις εκλογές και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης
- Παπαευαγγέλου: Το σκεπτικό της απόφασης για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για τον covid-19
- Κορονοϊός: 1.305 νέα κρούσματα, 348 διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι
- Βόμβες Newsbreak για Σκυλακάκη - Μπένο: Συνέταιροι στις ίδιες μπίζνες διαχειρίζονται χρήμα με ουρά!
- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέκρυψε ότι κόντυνε το Αιγαίο 100 ν.μ.!
- Ερντογάν: Θα συναντηθώ με τον Κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη
- Οι χρήστες των ψηφιακών τραπεζικών δικτύων κινδυνεύουν από την απάτη του «ηλεκτρονικού ψαρέματος»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΟΑΕΔ: Έρχονται αυξήσεις στα επιδόματα – Πόσο θα φτάσει το επίδομα ανεργίας
- Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν
- Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο την τελευταία εβδομάδα με τουλάχιστον 12 νεκρούς
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Υπήρχαν στιγμές που ένιωσα ντροπή γι’ αυτά που έκανα
- ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα μεγαλύτερα προβλήματα! ΣΙΓΗ ιχθύος για τις 5.400 αναστολές στο ΕΣΥ...
- Ψηφιακή υγεία: Η αγορά της ηλεκτρονικής υγείας θα εκτοξευθεί ραγδαία μέχρι το 2030
- Το σάλπισμα του έκτου Αγγέλου της Αποκάλυψης- Τα γεγονότα που ακολουθούν
- Στο 61,4% του Ιουλίου του 2019 ανήλθαν τον Ιούλιο τα έσοδα από τον τουρισμό
- Φίλης: Κατάφωρη αδικία με τα Λατινικά