Το όραμα να βγούμε στις αγορές το 2014

Παρά την κρισιμότητα των στιγμών και το πλήθος των επικρίσεων και αμφισβητήσεων, ο Πρωθυπουργός παραμένει ακμαίος, διατηρεί το χαμόγελό του και ξεχειλίζει από αισιοδοξία.

Πιστεύει βαθιά στο εξελισσόμενο σχέδιο εξόδου από την κρίση, το υπερασπίζεται μετά πάθους σε κάθε περίπτωση και υπολογίζει στα αποτελέσματά του, έχοντας αναπτύξει πλήρως το χρονοδιάγραμμά του.

Το χρονικό ορόσημο για τον Αντ. Σαμαρά είναι ο Μάιος του 2014. «Από όσα θα έχουν γίνει

ως τότε θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει το πρώτο βήμα απεξάρτησης από την τρόικα» λέει συχνά σε συνομιλητές του.

Όπως εξηγεί τακτικά σε συνομιλητές του, «τον Μάιο του 2014 τελειώνουν οι δόσεις των δανείων της τρόικας και η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να βγει μόνη της στις αγορές.

Αυτό το πιστεύει ακράδαντα, έχοντας και θετικά μηνύματα από τις ΗΠΑ, όπως σας αποκάλυψε πρώτο το Antinews, εδώ και πολύ καιρό.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενίσχυσε την αισιοδοξία του Αντ. Σαμαρά, λέγοντας ότι η αμερικανική πλευρά θα σταθεί αρωγός να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Για να γίνει αυτό όμως, σημαίνει ότι τα ελλείμματα θα πρέπει να έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, να έχουν διαμορφωθεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η χώρα να χρειάζεται λίγα χρήματα, μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ τον χρόνο για να είναι επιτυχές το εγχείρημα εξόδου στις διεθνείς αγορές.

Και ακόμη να έχει κάνει βήματα αναπτυξιακά, να έχει χτίσει προσδοκίες ικανές να προσελκύσουν το διεθνές κεφάλαιο και να κινητοποιήσουν τις εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις.

Προϋπόθεση βεβαίως για αυτό το σημαντικό βήμα ανάκτησης τμήματος της χαμένης εθνικής ανεξαρτησίας είναι η εμπέδωση ατμόσφαιρας αξιοπιστίας για την ελληνική πολιτική και οικονομία.

Η οποία, όπως υποστηρίζει συνεχώς ο Πρωθυπουργός, απαιτεί συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για τον Πρωθυπουργό το σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι απλό και συγκεκριμένο. Πρώτα ελέγχουμε τα ελλείμματα και ταυτόχρονα επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο έλεγχος των ελλειμμάτων θα επιτρέψει σε δανειστές και εταίρους να «κουρέψουν» και το χρέος του επίσημου τομέα και έτσι να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το βάρος εξυπηρέτησής του.

Συνδυαζόμενα τα παραπάνω θα περιορίσουν στο ελάχιστο τα ελλείμματα και τις ετήσιες ανάγκες δανεισμού για να επιτρέψουν την αυτόνομη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ενδιαμέσως, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (κυρίως με την κινητικότητα που την έχει αναγάγει η τρόικα σε ύψιστο στόχο), με το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, την άρση των στρεβλώσεων στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και αλλού και με την απόλυτη διεθνοποίησή της μέσω των αποκρατικοποιήσεων, θα ανακοπεί, κατά τον Πρωθυπουργό, η βύθιση της οικονομίας και βαθμιαία θα περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Ως τώρα, όπως επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει μπει σε έναν δρόμο και στο διαρθρωτικό σκέλος έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Και υπογραμμίζουν και οι στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, ότι ως το 2020 η Ελλάδα έχει να προσβλέπει και σε ένα απόθεμα κοινοτικών πόρων αρκετών δισ. Ευρώ.

Το κρίσιμο στοίχημα όμως για τον Αντ. Σαμαρά είναι αυτό το σχέδιο να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και η χώρα να οδεύσει με ασφάλεια στον δρόμο ανάκτησης της χαμένης εθνικής ανεξαρτησίας, όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, ειδικά αυτή την περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή, διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα