Το παρασκήνιο πίσω από τον ανασχηματισμό γενικών γραμματέων

Η αλήθεια είναι ότι όσοι δεν γνωρίζουν την… αλήθεια για τον μίνι ανασχηματισμό σε επίπεδο γενικών γραμματέων στα υπουργεία, είπαν ότι «κάποιο λάκκο» έχει η φάβα. Ότι δηλαδή ο Μητσοτάκης «έφαγε» γενικούς γραμματείς γιατί δεν ήταν ευχαριστημένος μαζί τους.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική κι έχει να κάνει και με μια παθογένεια του πολιτικού συστήματος το οποίο αναγκάζει γενικούς γραμματείς να παραιτούνται 18 μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Πρόκειται περί ανοησίας αν σκεφτεί κανείς ότι στα υπουργεία οι μόνοι που δουλεύουν είναι οι γενικοί γραμματείς.

Υπουργοί και υφυπουργοί κάνουν δημόσιες σχέσεις κι εμφανίσεις στα τηλεπαράθυρα.

Όταν, λοιπόν, ξηλώνεις τους γενικούς γραμματείς που δουλεύουν και θα έπρεπε να συνεχίσουν το έργο τους, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πρόβλημα στα υπουργεία. Όμως, τι είναι σωστό στην Ελλάδα και θα είναι και αυτό;

Στο επίπεδο των αλλαγών μπορεί κανείς να πει πολλά. Από τη μια έχουμε αυτούς που θα κατέβουν στις εκλογές, όπως η Σοφία Νικολάου στην Εύβοια και η Βίκυ Λοΐζου στις Κυκλάδες. Έχουμε, όμως, και αρκετά «βολέματα» ανθρώπων που είναι κοντά στον Μητσοτάκη και στο Μαξίμου.

Κι έχουμε και μια σκιά, αυτή της απομάκρυνσης του Παναγιώτη Πρεζεράκου από το Υγείας. Ήταν και ο τελευταίος που απέμεινε από το προηγούμενο σχήμα και αναρωτιέται κανείς αν ήταν τόσο επιτυχημένοι όλοι οι προηγούμενοι στη διαχείριση της πανδημίας, γιατί «φαγώθηκαν»; Και ο Κικίλιας, και ο Κοντοζαμάνης, και ο Αρκουμανέας, και ο Πρεζεράκος τώρα;

Η υπόθεση του τελευταίου έχει «ουρά». Κάποιοι για να γλυτώσουν την ξεφτίλα με την περίπτωση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ, την χρέωσαν στον Πρεζεράκο. Είπαν δηλαδή ότι αυτός παρέλαβε τη μελέτη και δεν ενημέρωσε.

Κι έτσι βρέθηκε ο αποδιοπομπαίος τράγος, η «Ιφιγένεια» για να γλυτώσει το Μαξίμου, αλλά και ο Πλεύρης (ή ο Κικίλιας προηγουμένως) την ξεφτίλα της απόκρυψης στοιχείων.

Ο Πρεζεράκος ήταν έντονα δυσαρεστημένος από την εξέλιξη αυτή και όπως όλα δείχνουν απλά θα γυρίσει στο Πανεπιστήμιο, δεν θα πολιτευθεί.

Από την άλλη, έχουμε και τα κλασσικά βολέματα. Έδιωξαν τον Μαστρογεωργίου από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης γιατί κάποιοι ήταν δυσαρεστημένοι, αλλά ως στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, βολεύτηκε κάπου αλλού. Σε μια γραμματεία που δεν υπήρχε και που δεν έχει νόημα να υπάρχει (Διεύρυνσης).

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μαστρογεωργίου είναι σύζυγος της πρώην κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστ. Πελώνη.

Ως βόλεμα χαρακτηρίζεται και η τοποθέτηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη στο Υγείας. Αλλά και ως ένα «μάτι» του Μαξίμου στο υπουργείο, το οποίο δεν τα πάει και πολύ καλά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι σχέσεις Πλεύρη – Γκάγκα δεν είναι και οι καλύτερες ενώ οι επιστήμονες της Επιτροπής δεν μιλιούνται με την πολιτική ηγεσία.

Δάκτυλος Μαξίμου χαρακτηρίζεται και αυτός της δημιουργίας γραμματείας δασών με τον Κ. Αραβώση στη θέση αυτή. Ούτε το Περιβάλλοντος, ούτε το Διαχείρισης Κρίσεων μπορεί να τα βάλει με τους 2-3 χιλιάδες εργαζόμενους στα δάση, και το Μαξίμου θέλει να έχει τον έλεγχο.

Ως έλεγχος στα εργασιακά από το Μαξίμου χαρακτηρίζεται και η τοποθέτηση της Στρατινάκη, αλλά και της Γιώτη σε κρίσιμους τομείς.

Η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου ενσωματώνεται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης. Αυτή η ανακοίνωση σημαίνει ότι απαξιώνεται ουσιαστικά το έργο Σκέρτσου με τα περίφημα Excel που κάθε υπουργείο έστελνε για να δείξει τι έχει κάνει και τι όχι.

Οι επιλογές του Μαξίμου θα κριθούν στην πορεία. Ωστόσο, ίσως να μην είναι ο μοναδικός ανασχηματισμός αυτός. Ίσως προς την άνοιξη να έχουμε και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να τρέξει τις εκλογές που έρχονται. Κάποιοι μιλούν για τον Μάιο, οι περισσότεροι για το φθινόπωρο…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα