Το παρασκήνιο του τηλεραντεβού Μητσοτάκη - Τσίπρα

Πάνε μέρες που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρίξει βαθμηδόν τους τόνους απέναντι στην Κυβέρνηση, δίνοντας "γραμμή" στο κόμμα να είναι προσεκτικά τα στελέχη του στις διατυπώσεις κατά την άσκηση αντιπολιτευτικής κριτικής.

Η αρχή έγινε με την υπόθεση του Έβρου. Όταν ο κ. Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας "αψίκορα" στελέχη του βγήκε και άδειασε καταρχάς τους νεολαίους του κόμματος και τους "open borders", χαρακτηρίζοντας αυτονόητη

και ορθή πράξη από την πλευρά της κυβέρνησης το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Έπειτα ακολούθησαν οι επικοινωνίες τόσο του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ξανθού-Πολάκη με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ήταν ξεκάθαρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επέμενε στην ανάγκη άμεσων προσλήψεων στην Υγεία αλλά έξαλλη αντιπολίτευση για το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία του κορονοϊού, δεν υπήρχε περίπτωση να ασκήσει.

Η επίθεση σε Ερντογάν

Κομβικό ρόλο στην αλλαγή αντιπολιτευτικής πλεύσης της Κουμουνδούρου, διαδραμάτισε η στάση του Ταγίπ Ερντογάν με κλιμάκωση της επιθετικής του ρητορικής απέναντι στην χώρα και όχι μόνο σε επίπεδο λόγου.

Οι υπερπτήσεις των F16 πάνω από τον Έβρο, η "ποιοτική αναβάθμιση" δηλαδή της τουρκικής επιθετικότητας θορύβησε αρκούντως πολύ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες του, εξ΄ού και επιτέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος προσωπικά στον Ερντογάν , στέλνοντας παράλληλα και μήνυμα ενωτικό στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Πανδημία και Οικονομία

Ο συναγερμός που σήμανε στην χώρα για την εξάπλωση του κορονοϊού δε, επισφράγισε την απόφαση Τσίπρα να κινηθεί αντιπολιτευτικά με όρους "εποικοδομητικών" προτάσεων και ουχί τυφλής σύγκρουσης.

Όπως ανέφερε το Capital.gr επικαλούμενο ρεπορτάζ του τελευταίου φύλλου του Κεφαλαίου, ο κύβος της απόφασης για χαμηλές αντιπολιτευτικές πτήσεις ερρίφθη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ , καθώς στην Κουμουνδούρου οι προβλέψεις για την επίπτωση της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, είναι δραματικές παραλλήλως με την ανησυχία που επικρατεί για το μέτωπο στα ελληνοτουρκικά.

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Στο πλαίσιο αυτό και αφού ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με συνεργάτες του, ο Μιχάλης Καλογήρου επικοινώνησε με τον γγ του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του μετέφερε το αίτημα Τσίπρα για συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη εν όψει ( και όχι κατόπιν εορτής) της σημερινής σύγκλησης του Eurogroup.

Άμεσα ανταποκρίθηκε ο πρωθυπουργός και ενώ το ραντεβού των 6 μμ αρχικώς ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί στην Βουλή, κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί μέσω skype , ώστε να εμπεδωθεί και το κρίσιμο για αυτή την ώρα μήνυμα που στέλνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ένεκα κορονοϊού : "Μένουμε σπίτι".

Τι θα περιλαμβάνει το μενού των προτάσεων του κ. Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό;

Καταρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το αίτημά του για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τη νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αιχμή τις ανησυχητικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Υπενθυμίζεται, ότι το αυτό , ζητεί παγίως και το Κίνημα Αλλαγής.

Με την κ. Γεννηματά, εξάλλου, όπως γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τηλε- συνάντηση, σήμερα στις 19.00.

Οι προτάσεις

Στο δια ταύτα των προτάσεων θα περιλαμβάνεται η ανάγκη να κλείσουν επιτέλους οι Εκκλησίες, αναστέλλοντας ή τροποποιώντας τα τελετουργικά τους στον δρόμο για το Πάσχα.

(Αναμένεται επ αυτού απάντηση σήμερα από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καθώς ήδη ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως ζητήσει από τον κ. Ιερώνυμο να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση).

Στο δια ταύτα της Οικονομίας, ο Α. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό:

1. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορονοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ., θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.

2. Ο στόχος του πλεονάσματος - μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορονοϊό - να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

3. Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου. .

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα