Το πολυνομοσχέδιο άνοιξε την πόρτα της εξόδου από την κρίση

Κουτσά – στραβά και σε κλίμα σύγκρουσης το πολυνομοσχέδιο έγινε νόμος και ξεκινά να εφαρμόζεται. Η κυβέρνηση έκανε το χρέος της και τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα και τώρα περιμένει τα 8,8 δισ. ευρώ.

Σίγουρα, όμως, δεν είναι μόνον αυτός ο στόχος της και δεν πρέπει να μείνει στο πολυνομοσχέδιο. Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά δύο μήνες προθεσμία προκειμένου να δώσει ακόμη καλύτερα δείγματα γραφής για την οικονομία.

Είτε θα είναι

η ίδια η κυβέρνηση είτε θα είναι διαφορετική με πολλά φρέσκα πρόσωπα η στόχευση μένει η ίδια. Μέχρι τα μπάνια του λαού, και χωρίς φυσικά να υπάρξει εφησυχασμός μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο. “Έτοιμη γιατί”; θα ρωτήσει κανείς.

Θα πρέπει να είναι έτοιμη να δείξει σε όλους, και κυρίως στους πολίτες ότι ξεφεύγει από τη δίνη της κρίσης. Να βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες, να υπάρξει έστω και στοιχειώδης ανάπτυξη, να έρθει ρευστό στην αγορά μέσω των τραπεζών, αφού πρώτα αυτές ανακεφαλαιοποιηθούν. Επίσης, να πάνε καλά τα έσοδα και να μην έχουμε νέες μαύρες τρύπες με την τρόικα να ζητά μέτρα να καλυφθούν. Τα πρώτα στοιχεία είναι σχεδόν απογοητευτικά. Το 74% των εφοριών δεν έχει πιάσει τους στόχους και τα έσοδα σώζονται μόνο από τις ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Πρέπει επίσης, να δοθεί στον ελληνικό λαό η ελπίδα ότι οι κόποι του δεν πάνε χαμένοι. Όλα αυτά πρέπει να προετοιμαστούν το επόμενο δίμηνο ώστε στις αρχές του φθινοπώρου η χώρα να μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την τρόικα. Μην ξεχνάμε ότι λόγω των θετικών στοιχείων της οικονομίας είχαμε για πρώτη φορά μετά από καιρό μείωση φόρου (στο χαράτσι) αλλά και ευνοϊκή ρύθμιση για τις φτωχές οικογένειες. Αυτό είναι κάτι και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο αν συνεχιστεί το σταθεροποιητικό κλίμα στην οικονομία. Θα μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει μεγαλύτερη χαλάρωση από τα μέγκενη της τρόικας.

Επίσης, θα μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο μέσα σε ένα γεωπολιτικό και οικονομικό ευρωπαϊκό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία. Οι εκλογές στη Γερμανία μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη. Μπορεί να είναι η αρχή για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους χωρίς νέα μέτρα. Αλλά με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Για όλα αυτά λοιπόν κανείς υπουργός, σημερινός ή καινούργιος δεν πρέπει να χαλαρώσει. Ούτε τώρα ούτε μέσα στο καλοκαίρι. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και ίσως οι επόμενοι 8 μήνες του χρόνου να είναι η αρχή για οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος και για ένα καλύτερο μέλλον.

Αν από την άλλη, οι πολιτικοί μας θυμηθούν τον κακό τους εαυτό και χάσουν την ευκαιρία τότε θα είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα