«Το πρωτογενές πλεόνασμα, πρώτη απόδειξη πως αίρονται οι αδικίες»

«Θα δούμε πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο για την συνειδητοποίηση όλων. Με το πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνει άρση κάποιων μεγάλων αδικιών».

Αυτά ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά το πέρας της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά κι ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που ξεκινά τη Δευτέρα. Και ίσως είναι και η τελευταία, τουλάχιστον μ’ αυτή τη μορφή

που τόσο πολύ είχε προκαλέσει.

Η ίδια πηγή έδωσε μεγάλη έμφαση στο πρωτογενές πλεόνασμα ως μια σημαντική νίκη για την οικονομία τονίζοντας ότι «πρέπει να το δούμε με την Τρόικα», ενώ για τη διανομή του σε ευπαθείς ομάδες είπε πως «ό,τι είναι προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό. Θεωρώ πως είναι η πρώτη απόδειξη για να δει κάποιος ότι αίρονται οι αδικίες που είχαν δημιουργηθεί».

Τη γραμμή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής». Ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους της Ελλάδας πως η Αθήνα περιμένει να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως η χώρα μας τήρησε το δικό της. «Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει από την πλευρά τους, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Σε ότι αφορά τα της σύσκεψης ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε όλους τους υπουργούς για κοινό μέτωπο χωρίς λάθη στη διαπραγματευτική τακτική απέναντι στην τρόικα, κυρίως στο καυτό θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ και ειδικά για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία, χωρίς να αποσαφηνίζεται τι τελικώς θα αποδεχθεί η κυβέρνηση και τι θα πει η Τρόικα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η κυβέρνηση να εμμείνει στο στόχο για την κάλυψη μόνο του 80% -και όχι του 100% της λίστας των μέτρων του ΟΟΣΑ όπως ζητά η Τρόικα- με έμφαση τις ρυθμίσεις για το ψωμί, τα απορρυπαντικά, το τσιμέντο, τα δομικά υλικά και τα ξενοδοχεία. «Η Τρόικα έχει τα δικά της εργαλεία αλλά έχουμε και εμείς τα δικά μας» ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, πριν από την έναρξη της σύσκεψης, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός «πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε Βίβλο»; Ανέφερε μάλιστα σαν παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέλκυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Ο ίδιος παράγοντας επανέλαβε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 10 Μαρτίου διευκρινίζοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αν και οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα