Το σύνδρομο Τσόρτσιλ

Στο Μέγαρο Μαξίμου εσχάτως, κυριαρχεί μεγάλη αγωνία για τα μελλούμενα και κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει για την κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς καταβάλλει μεγάλο προσωπικό αγώνα, ενώ οι περισσότεροι υπουργοί είναι στα μετόπισθεν, είτε από ανικανότητα, είτε από επιλογή. Άρα, η μάχη είναι πρωτίστως προσωπική και αποτελεί και κεντρικό θέμα ενός ηγέτη, όπως είναι ο Πρωθυπουργός.

Από την εξέλιξη του σχεδίου του Σαμαρά,

θα εξαρτηθούν πολλά. Ακόμα, και εάν το σχέδιο πετύχει, κανείς δεν ξέρει εάν θα το καρπωθεί ο Πρωθυπουργός. Το σύνδρομο Τσόρτσιλ παραμονεύει. Ο Βρετανός πολιτικός ήταν ο αρχηγός που εξήλθε νικητής από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και παρά τα όσα θετικά έκανε, ηττήθηκε από τους Εργατικούς.

Αυτό φοβούνται στο Μαξίμου. Μήπως αυτοί κάνουν τη βρώμικη δουλειά και έρθει ο Τσίπρας και καρπωθεί τα οφέλη αυτής της επίπονης προσπάθειας. Ο Σαμαράς, προφανώς δεν θέλει να την πατήσει, όπως ο Τσόρτσιλ, αλλά και άλλοι ηγέτες στο διάβα της ιστορίας.

Αυτό το σύνδρομο θέλει να το εξουδετερώσει και εάν είναι δυνατόν να μην βιώσει μια αρνητική εξέλιξη. Εξάλλου, και στην Ελλάδα και στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, υπάρχει παρόμοια περίπτωση, όπως π.χ. με τη ΝΔ και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που παρά το γεγονός ότι έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του λαϊκιστή Παπανδρέου, πήρε με σαρωτική νίκη την εξουσία.

Ο Σαμαράς, αφήνει στο χρονοντούλαπο τα όσα θετικά έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και τα κονδύλια που πήρε για τη χώρα και καλείται να αντιμετωπίσει, ένα βουνό προβλημάτων: από τη διαθεσιμότητα, έως τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και το κίνημα “δεν έχω να πληρώσω”.

Ο Πρωθυπουργός, θέτει ουσιαστικά την κυβέρνηση επί ποδός και η δράση του εισέρχεται σε μια περίοδο στην οποία θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα και να πείσει ότι μπορεί να κερδίσει την πιο δύσκολη παρτίδα σκάκι στην καριέρα του.

Η πρώτη μάχη θα είναι επικοινωνιακή και θα κατατείνει να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι «κάτι αλλάζει». Ήδη, την Κυριακή είδαμε μια πρώτη διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική και τα ΜΜΕ προέβαλλαν ζητήματα στρατηγικής της κυβέρνησης, κάτι που συνδέεται άμεσα με την αλλαγή φιλοσοφίας στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η κυβέρνηση θα παίξει δυνατά, αλλά με στέρεα τη συναίσθηση ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», όπως παραδέχονται κατ’ ιδίαν σχεδόν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση έχουν νεύρα

Την ίδια στιγμή που ο Α. Σαμαράς προσπαθεί να βρει λύσεις για να σώσει την παρτίδα και να μην του κάνουν ματ, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες, υπάρχει διάχυτος εκνευρισμός.

Ο λόγος; Κανένας δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει. Οι αποφάσεις που ανάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, όπως ο ανασχηματισμός, κ.α. καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.

Το γενικότερο πολιτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από τις απογοητευτικές διαπιστώσεις στην οικονομία, την υφέρπουσα κοινωνική αναταραχή και τη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Και στο εσωτερικό μέτωπο, οι αδυσώπητες αναμετρήσεις στα ενδότερα της κυβέρνησης, η απογοήτευση των βουλευτών και οι πολύ κακές σχέσεις των περισσότερων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου εκνευρίζουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κυρίως όταν σκέφτονται το σύνδρομο Τσόρτσιλ και τι μπορεί να σημαίνει μελλοντικά για τον Πρωθυπουργό.

Μ.Α

Keywords
Τυχαία Θέματα