Το (τεχνολογικό) χάσμα των γενεών στον αμερικανικό στρατό

Στην κλασική ταινία του Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα», ο «παράφρων» συνταγματάρχης Κουρτζ είχε πει το ωραίο «εκπαιδεύουμε τους 18χρονους στρατιώτες μας πώς να ρίχνουν βόμβες στα γυναικόπαιδα, αλλά τους απαγορεύουμε να γράψουν τη λέξη fuck στο αεροσκάφος τους, διότι είναι ανήθικο…».

Κάπως έτσι, η παραπάνω «σοφία», συνεχίζει να ισχύει και σήμερα, με την Αμερική να αντιμετωπίζει αλλεπάλληλα σκάνδαλα με απαράδεκτες φωτογραφίες που ανεβάζουν στο διαδίκτυο οι νεαροί στρατιώτες της από τα διάφορα πολεμικά μέτωπα.

Το τελευταίο παρόμοιο σκάνδαλο αφορά σε φωτογραφίες από το Αφγανιστάν, που δημοσίευσε

η εφημερίδα Los Angeles Times, και στις οποίες κάποιοι μπαρουτοκαπνισμένοι φαντάροι «παίζουν» με το πτώμα ενός νεκρού ταλιμπάν.

Πολλοί είναι αυτοί που δικαίως διαμαρτύρονται, θεωρώντας ότι εκπαιδευμένοι στρατιώτες, που ανήκουν σε συντεταγμένες μονάδες, δεν θα έπρεπε να παρασύρονται από νεανικούς ενθουσιασμούς και να κάνουν αυτά που κάνουν, περιφρονώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τους νεκρούς, κλπ.

Τέτοιου είδους όμως περιστατικά πάντα συνέβαιναν, και πάντα θα συμβαίνουν σε πολέμους. Όπως έγραψε στο Twitter  ο βετεράνος του Ιράκ Alex Horton: «αν και οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν κάμερες, τότε θα τους βλέπαμε κι αυτούς να ποζάρουν δίπλα σε νεκρούς… αυτά πάντοτε συνέβαιναν».

Στην σημερινή εποχή, οι κάμερες, τα κινητά και γενικά οι συσκευές καταγραφής βρίσκονται παντού, ακόμη και στα πεδία των μαχών. Και μπορεί ο αμερικανικός στρατός να έχει συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στο τι επιτρέπεται να φωτογραφίζεται και τι όχι,  στη πράξη όμως, τίποτα δεν ισχύει.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι και το χάσμα γενεών, όσον αφορά στην εξοικείωση με την σύγχρονη τεχνολογία, που επικρατεί στο αμερικανικό  στράτευμα.

Οι περισσότεροι φαντάροι είναι απόλυτοι γνώστες της τεχνολογίας, αφού όντας πιτσιρικάδες, μεγάλωσαν με e-mail και Facebook. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέρος της πραγματικότητάς τους.

Από την άλλη, οι ανώτεροι αξιωματικοί έχουν τεχνολογική άγνοια. Ελάχιστοι είναι αυτοί που διατηρούν προφίλ στο Facebook ή στο  Twitter ή που ανταλλάσσουν  e-mail.

Και έτσι, έχουμε το εξής πρόβλημα: Οι μεγαλύτεροι να μην αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες, αλλά και τις σοβαρές (διπλωματικές και στρατιωτικές) συνέπειες της νέας τεχνολογίας και οι μικρότεροι να μην αντιλαμβάνονται τους κινδύνους της.

Με το πέρασμα του χρόνου, το τεχνολογικό αυτό χάσμα των γενεών θα αμβλυνθεί. Προς το παρόν όμως δημιουργεί προβλήματα και σκάνδαλα.

Αν ένας 18χρονος αλεξιπτωτιστής θέλει να φωτογραφηθεί δίπλα σε έναν νεκρό ταλιμπάν, αυτός που θα πρέπει να επέμβει είναι ο 21χρονος ομαδάρχης του. Και στη συνέχεια ο 24χρονος διμοιρίτης ή ο 30χρονος  μόνιμος λοχίας…

Το γενικό δηλαδή συμπέρασμα είναι ότι οι πιο δύσκολες αποφάσεις εν καιρώ πολέμου, επαφίενται στη κρίση ατόμων πολύ, μα πάρα πολύ, νεαρής ηλικίας.

Όσο για τις φωτογραφίες αυτές καθ εαυτές, το πραγματικό σοκ που δημιουργούν είναι στα αμερικανικά σπίτια. Και έτσι θα πρέπει να γί

Keywords
Τυχαία Θέματα