Το τέλος του Χουανκαρλισμού

21:03 2/6/2014 - Πηγή: Antinews

Είναι το τέλος μιας αξιοσημείωτης εποχής. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο άνθρωπος που οδήγησε την Ισπανία στη δημοκρατία αλλά φάνηκε να ξεχνά πως, τουλάχιστον ηθικά, μια συνταγματική μοναρχία μπορεί να είναι υπεύθυνη για το λαό της, ανακοίνωσε την παραίτησή του, μετά από 39 χρόνια στο θρόνο. Η απόφαση ξάφνιασε τους Ισπανούς, παρότι υπήρχαν φήμες για περισσότερο από ένα χρόνο, ότι ο βασιλιάς κατάλαβε πως είχε κάνει πάρα πολλά λάθη και ήταν πολύ κουρασμένος για να επιλύσει μια κατάσταση που δημιούργησε ο ίδιος και η οικογένειά του.

Οι Ισπανοί ανησυχούν για δύο βασικά πράγματα: την οικονομία

και τη διαφθορά. Η βασιλική οικογένεια έχει δώσει την εντύπωση ότι αγνοεί επιδεικτικά και τα δύο. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος είχε πει στους Ισπανούς ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα, επειδή ανησυχούσε για το 50 % των νέων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Στη συνέχεια, όμως, δέχτηκε ένα δωρεάν ταξίδι κυνηγιού ελεφάντων στην Αφρική και έφυγε κρυφά από τη χώρα για την ευχαρίστησή του. Αυτό δημοσιοποιήθηκε όταν έπρεπε να γυρίσει στην πατρίδα του επειδή έπεσε και χτύπησε. Πολλοί Ισπανοί θεώρησαν ότι τους κοροϊδεύει.

Η κόρη του βασιλιά, πριγκίπισσα Χριστίνα, και ο γαμπρός του μπαινόβγαιναν στα δικαστήρια για να αντικρούσουν τις κατηγορίες για φορολογική απάτη. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά λίγοι Ισπανοί πλέον αμφιβάλουν ότι ο γαμπρός του Ινιάκι Ουρντανγκαρίν χρησιμοποίησε και καταχράστηκε τη βασιλική θέση του τόσο για να κερδίσει δημόσιες συμβάσεις όσο και για να επινοήσει φανταστικούς (και πιθανόν παράνομους) τρόπους για να κρύψει χρήματα από τις φορολογικές αρχές.
Τα δύο γεγονότα αφορούσαν μια αίσθηση δικαιώματος που έρχεται σε αντίθεση με τις καθημερινές εμπειρίες των απλών Ισπανών που έχουν υποστεί μια διπλή ύφεση ενώ η ανεργία καλπάζει. Έριξαν μια τεράστια σκιά πάνω από αυτό που, συνολικά, υπήρξε μία από τις πιο εντυπωσιακές περιόδους στην ιστορία της Ισπανίας, καθώς η χώρα αναδύθηκε από το σκοτάδι της δικτατορίας και έπαψε να είναι ουραγός της Ευρώπης μετά από αιώνες. Ο
Χουάν Κάρλος ήθελε να μιμηθεί τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ και αντιστάθηκε, ελπίζοντας ότι η δημοτικότητά του μπορεί να επιστρέψει με τον καιρό. Αλλά τώρα επέλεξε μια γρήγορη παραίτηση που, πάνω στη βιασύνη, απειλεί να καταστρέψει τον κληρονόμο του, πρίγκιπα Φελίπε.

Το σύνταγμα της Ισπανίας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1977, επιτρέπει στο βασιλιά να παραιτηθεί, αλλά οι νομοθέτες δεν καθόρισαν τον τρόπο που μπορεί να συμβεί αυτό. Προφανώς θα περάσει στο κοινοβούλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, λαμβάνοντας όλες τις πιθανές νομικές συντομεύσεις και προλαμβάνοντας αποτελεσματικά κάθε μορφή δημόσιας συζήτησης. Οι Ρεπουμπλικάνοι ήδη ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αυτό μπορεί να είναι οπορτουνισμός, αλλά η ψήφιση νόμων χωρίς να περάσουν από τις συνήθεις διαδικασίες διαβούλευσης αναπόφευκτα θα πραγματοποιηθεί ως ένα ακόμη παράδειγμα ενός ανυπόληπτου κατεστημένου που φροντίζει για τον εαυτό του. Η μοναρχία δεν είναι ο μόνος ισπανικός θεσμός που έχει γίνει βαθιά αντιλαϊκός , λόγω της συμπεριφοράς εκείνων που την εκπροσωπούν. Στην πραγματικότητα, παρά την ξαφνική και δραματική πτώση των ποσοστών της στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι πιο δημοφιλής από πολλά άλλα θεσμικά όργανα.
Οι πολιτικοί, ιδιαίτερα, έχουν χάσει το σεβασμό των ψηφοφόρων. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Μαΐου έδειξαν ότι εγκατέλειψαν τις κυρίαρχες επιλογές, αναζητώντας φρέσκες φωνές και διαφορετικούς τρόπους διακυβέρνησης της Ισπανίας.
Ο βασιλιάς Φελίπε θα κληρονομήσει ένα στέμμα που έχει αμαυρωθεί από τη διαφθορά και μια χώρα της οποίας η στωική αντίδραση στην ύφεση και την ανεργία είναι όχι μόνο εντυπωσιακή αλλά και οδυνηρή. Η πρόκλησή του είναι να εμποτίσει το στέμμα με το ίδιο αίσθημα αξιοπρέπειας που οι απλοί Ισπανοί έχουν δείξει σε καιρούς τεράστιων δυσκολιών.

http://www.economist.com/blogs/charlemagne/2014/06/spains-monarchy

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα