Το Τόκιο κι ο «λύκος» του «Ασιατικού ΝΑΤΟ» στην αυλή της Κίνας
Αιχμηρά σχόλια και βαρείς χαρακτηρισμοί κατά του Τόκιο για τα πρόσφατα «αμυντικά ανοίγματα» της Ιαπωνίας στη Μεγάλη Βρετανία, από κινεζικά δημοσιεύματα. Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου-αιώνιος αντίπαλος του Πεκίνου και πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ- κατηγορείται ευθέως, ότι «φέρνει τον λύκο μέσα στο σπίτι», εννοώντας ένα Ασιατικό ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Δηλητήριο το αντίδοτο
Κινεζικός Τύπος και ηλεκτρονικά ΜΜΕ,
Αιχμηρό άρθρο της κινεζικής ιστοσελίδας huanqiu.com, με τίτλο: «Το Τόκιο δεν θα έπρεπε ν’ ανοίγει δρόμο στο Ασιατικό ΝΑΤΟ», αναδημοσιεύτηκε και από τον κινεζικό ιστότοπο China Military On Line, απηχώντας προφανώς την ενόχληση του Κινεζικού Υπουργείου Άμυνας, για την πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ιαπωνίας-Μεγάλης Βρετανίας.
Άλλωστε, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Γουέι Φενγκα-ο μόνος ένστολος υπουργός της κυβέρνησης του Πεκίνου- αποφεύγει επιμελώς τις δημόσιες δηλώσεις γύρω από τις κινήσεις του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, γύρω από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, στην Ευρώπη. Με μια εξαίρεση, όμως.
Σε μια σπάνια τηλεφωνική συνομιλία που είχε πρόσφατα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λοίντ Όστιν, δήλωσε ορθά- κοφτά πως «η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», προειδοποιώντας μάλιστα, ότι «αν το θέμα δεν αντιμετωπιστεί σωστά θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ». Αυτό όμως αφορούσε συγκεκριμένα το μόνιμο αγκάθι μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ, για την αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ταϊβάν.
Επόμενος στόχος
Να σημειωθεί ότι η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και επέκρινε τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα. Βέβαια, μετά τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Ντόναλν Τραμπ το 2018, την αχαλίνωτη, στη συνέχεια, αντικινεζική προπαγάνδα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, και τις τελευταίες αναπόδεικτες κατηγορίες της Ουάσιγκτον πως το Πεκίνο «βοηθά στρατιωτικά τη Ρωσία», οι Κινέζοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλέον καθαρά πώς αποτελούν τον κύριο στόχο της Ουάσιγκτον.
Κι όταν βλέπουν ότι το Λονδίνο που πρωτοστατεί στη νέα αμυντική συνεργασία AUKUS, (ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας), φλερτάρει μεγαλοπρεπώς με τον Γιαπωνέζο πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, δεν τρέφουν καμία αμφιβολία για τα σχέδια της Ουάσιγκτον, απέναντι στο Πεκίνο.
Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της AUKUS τον Σεπτέμβριο του 2021, σάστισε την πολλαπλώς απούσα από τις εξελίξεις, Ευρώπη, ενώ εξόργισε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» από τον Τζο Μπάιντεν, επειδή η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία με τη Γαλλία, για προμήθεια 12 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ,ύψους 56 δισ ευρώ.
Από την άλλη, καθώς το Πεκίνο δεν εμφανίζεται ως μιλιταριστική δύναμη στη διεθνή σκηνή, αλλά κυρίως ως υπερδύναμη οικονομικής συνεργασίας, προτιμά να στέλνει τα μηνύματά του προς το Τόκιο, μέσω αιχμηρών δημοσιευμάτων.
Λύκος στον… Ειρηνικό
Το δημοσίευμα του China Military On Line, χαρακτηρίζει απαράδεκτες και ύποπτα προκλητικές τις δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Κισίντα, μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί αύριο στην Ανατολική Ασία», και πως «τώρα είναι η ώρα για την Ομάδα των G 7 να εδραιώσει την αλληλεγγύη μας», είπε ο Κισίντα, φωτογραφίζοντας το Πεκίνο, ως εστία επεκτατισμού στον Ειρηνικό.
Όταν μια χώρα της περιοχής, όπως η Ιαπωνία, «βάζει ένα λύκο στο σπίτι» τότε υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή, σχολιάζει δεικτικά ο Κινέζος αρθρογράφος ,Λι Τζιαγιάο, στο εν λόγω δημοσίευμα. Ο λύκος, εν προκειμένω, είναι σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου: «ένα (Ασιατικό ΝΑΤΟ), που εδώ και καιρό διατυμπανίζει η Βρετανία, καλώντας τις χώρες να ανταποκριθούν στις απειλές του Ινδο-Ειρηνικού» και «να βοηθήσουν την Ταϊβάν να… αμυνθεί»!
Ωστόσο, «ο κύριος υποκινητής της κόντρας στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού» γράφει, Λι Τζιαγιάο, είναι η Ουάσιγκτον, η οποία, «παροτρύνει ή αναγκάζει τους συμμάχους της να ενεργήσουν σύμφωνα με τη μετατόπιση της στρατηγικής της προς τα ανατολικά».
«Οι λακέδες των ΗΠΑ»
Παράλληλα, ξεσπαθώνει και κατά των συμμάχων της Ουάσιγκτον στην περιοχή- Βρετανία και Ιαπωνία- στολίζοντάς τους με χαρακτηρισμούς όπως: «πρόθυμοι λακέδες της Αμερικής», που εκμεταλλεύονται τον πόλεμο για να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους.
Συγκεκριμένα αναφέρει :«Το μεν Λονδίνο ελπίζει πως θα αυξήσει τη φθίνουσα επιρροή του ‘ακολουθώντας το μονοπάτι’ της Ουάσιγκτον, ενώ η Ιαπωνία ονειρεύεται να καταρρίψει τους ‘περιορισμούς’ του Ειρηνικού της Συντάγματος και να αναζωογονήσει τον μιλιταρισμό, με την άδεια και την ανοχή του ‘Μεγάλου Αδελφού’. Εν ολίγοις, η κρίση στην Ουκρανία φαντάζει ως ευκαιρία για ορισμένους πολιτικούς της Δύσης, οι οποίοι κλιμακώνουν την περιφερειακή ένταση, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα συμφέροντά τους, εν μέσω κρίσης», σημειώνει ο Κινέζος αρθρογράφος.
Ο δε πρόσφατος γύρος επισκέψεων του Ιάπωνα πρωθυπουργού, και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ιαπωνίας στις χώρες Ασίας-Ειρηνικού, σχολιάζεται ειρωνικά, ως διπλωματική αποτυχία του Τόκιο, διότι, όπως γράφει, «φαίνεται πως οι άλλες χώρες δεν συμμερίστηκαν τον «ενθουσιασμό» του Τόκιο γύρω από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τηρώντας τελικά προσεκτική στάση».
Στην αγκαλιά του Τζόνσον
«Ο ενθουσιασμός του Τόκιο, όμως, βρήκε απήχηση και φιλική ζεστασιά στο Λονδίνο, το οποίο ονειρεύεται να γίνει ξανά ο κυρίαρχος της Ασίας, συνάπτοντας σχέσεις με ομοϊδεάτες (πάλαι ποτέ αποικιοκράτες) . Τι απίστευτη σύμπτωση και ομοιότητα με την , Αγγλο-Ιαπωνική Συμμαχία στις αρχές του 20ού αιώνα!», σημειώνει, υπενθυμίζοντας εμμέσως τον επεκτατικό ρόλο του Τόκιο στους αλλεπάλληλους πολέμους του προηγούμενου αιώνα, όπου Βρετανοί, Γερμανοί και Ιάπωνες είχαν μετατρέψει την Κίνα σε αιματηρό θέατρο των μεταξύ τους αντιπαραθέσεων.
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η κατάρρευση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, λόγω της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης αποδεικνύει, ότι το μοντέλο του ΝΑΤΟ είναι αποτυχημένο, και δεν ταιριάζει πλέον στον κόσμο. Διαχωρίζει τις περιφερειακές χώρες σε μέλη και μη μέλη παρασύροντας τους πάντες σε συνεχή συναγερμό κι εχθρότητα μεταξύ τους».
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι για δεκαετίες οι σχέσεις των δύο οικονομικών γιγάντων, κινούνταν σε τεντωμένο σχοινί, με κύρια αφορμή τα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Μια διαμάχη που συντηρούσε την αντιπαλότητα Πεκίνου-Τόκιο, πολύ πριν από τη ρωσοουκρανική σύγκρουση και τις έντονες παρεμβάσεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Όσο, για τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν την πρόσβασή τους στην κινεζική οικονομία, εξαιτίας του νέου «Ψυχρού Πολέμου», σύμφωνα με αναλυτές, επιδιώκουν να κρατήσουν αποστάσεις από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, όπως η Ινδία για παράδειγμα, η οποία είναι απαραίτητη και για τις δύο υπερδυνάμεις.
The post Το Τόκιο κι ο «λύκος» του «Ασιατικού ΝΑΤΟ» στην αυλή της Κίνας appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Θανάσης Κατερινόπουλος: Τα μηνύματα που έστειλε σε Ρούλα Πισπιρίγκου και Μάνο Δασκαλάκη
- Κύκλοι υπ. Προστασίας του Πολίτη: Η στάση του Δημάρχου Αθηναίων προκαλεί απορίες
- Τέλος στις “θεραπείες” μεταστροφής στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ με τροπολογία του υπουργείου Υγείας
- SOS Μπακογιάννη για την παραβατικότητα στην Αθήνα: Τάκη έχουμε πρόβλημα…
- Σχέδιο έκτακτης ανάγκης: Τηλεργασία, μείωση ορίων ταχύτητας και περιορισμοί στα ταξίδια
- Τέλος στην απώλεια εξαμήνου για τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ , υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις, βάζει απόφαση της Ν. Κεραμέως
- Πώς θα μας επηρεάσει η ανάδρομη πορεία του Ερμή στους Διδύμους;
- Φωτιά σε διαμέρισμα στο νέο ψυχικό: μόλις είχε γίνει γιαγιά η 63χρονη που πέθανε
- Αλεξανδρουπόλεως για το έργο – σταθμό στον Έβρο – “Αμέριστη η συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου για την υλοποίηση”
- Στη ρήτρα Μητσοτάκη αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής, είπε ο Α. Τσίπρας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews

- Τελευταία Νέα Antinews
- Το Τόκιο κι ο «λύκος» του «Ασιατικού ΝΑΤΟ» στην αυλή της Κίνας
- Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου αντί στο Κίεβο
- Δένδιας: Η αμοιβαία αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ είναι εργαλείο για να αισθανθούμε εσωτερικά ασφαλείς
- Tον Απρίλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 10,2% σε ετήσια βάση
- Μυστηριώδεις «αυτοκτονίες» Ρώσων ολιγαρχών
- 200 εκ. δολάρια για ένα έργο τέχνης
- Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο “Γιατρός για όλους”
- Τρία ντέρμπι σε Super League, Premier League και τελικός Κυπέλλου στην Ιταλία
- Ο Γιάννης Φιλέρης στο ΟΠΑΠ Game Time ΜΠΑΣΚΕΤ για τον τελικό του Eurocup
- Συνάντηση Σολτς – Μακρόν: Χρειάζεται άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Όρμπαν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
- Γεροβασίλη στον Realfm 97,8: Δεν είναι αποδεκτό να βλέπουμε καταστροφές μέσα σε ελληνικά πανεπιστήμια
- Off-Facebook Activity: Η λειτουργία του Facebook που βάζει τέλος στις ενοχλητικές διαφημίσεις – Πώς θα την απενεργοποιήσεις;
- Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να διαστρεβλώνει ενσυνείδητα την πραγματικότητα
- Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ των Εμιράτων η επίσκεψη Μητσοτάκη
- Θωμάς ο Survivor – Το αρκουδάκι που έχασε τη μαμά του και περιπλανιόταν μόνο του στη Φλώρινα
- SOS Μπακογιάννη για την παραβατικότητα στην Αθήνα: Τάκη έχουμε πρόβλημα…
- ΑΣΕΠ: Ξεκινούν σήμερα (10/5) οι αιτήσεις για τις θέσεις εργασίας στο δήμο Γρεβενών
- ΑΣΕΠ 2E/2021: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά»