Το υπουργείο Εξωτερικών έβαλε «λουκέτο» για καλοκαιρινές διακοπές ή κατέβασε για τα καλά ρολά;

16:02 5/7/2021 - Πηγή: Antinews

Σε καλοκαιρινή ραστώνη, ως όλα δείχνουν, έχει πέσει το διπλωματικό «μέτωπο» της Ελλάδας. 'Η μήπως τα πράγματα είναι χειρότερα;

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αναλίσκεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και τα ελληνο-τουρκικά, πόσο μάλλον αφού ο Κ.Μητσοτάκης «διασφάλισε» ένα ήσυχο καλοκαίρι από τη στιγμή που συναντήθηκε

με τον Τ.Ερντογάν, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το διπλωματικό γραφείο του μεγάρου Μαξίμου, αν δεν έχουν κατεβάσει ρολά, βρίσκονται σε κατάσταση καλοκαιρινής σιέστας.

Μεταθέσεις... γιοκ

Είναι εντυπωσιακό, αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του νέου Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που να ρυθμίζει βασικά θέματα του υπουργείου.

Όπως, για παράδειγμα, τον καθορισμό των εξόδων για τις μετακινήσεις μελών και στελεχών του υπουργείου, τα κονδύλια που απαιτούνται για τη μεταφορά των οικοσκευών τους από και προς το εξωτερικό, τα εισιτήριά τους, κ.ο.κ. Αποτέλεσμα είναι να μην έχουν υλοποιηθεί μετακινήσεις προσωπικού που έπρεπε να έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Κοντολογίς, καθυστερούν οι μεταθέσεις, επειδή δεν έχει εκδοθεί η επιβεβλημένη ΚΥΑ, και, πολύ πιθανόν, εξαιτίας του «προβληματικού» προϋπολογισμού του υπουργείου.

Κατάσταση διάλυσης

Στο μεταξύ, ενώ υποτίθεται είναι ανοικτός ο ελληνο-τουρκικός «διάλογος», τα «μέτωπα» στα εθνικά παραμένουν ορθάνοιχτα, και είναι αναγκαία η ενίσχυση των διπλωματικών αντιπροσωπειών της χώρας στο εξωτερικό:

- Πλειάδα διπλωματών παίρνει ο ένας κατόπιν του άλλου μετάθεση. Ακόμα και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία υποτίθεται ότι θα είναι αυτή που θα συζητά όλα τα «καυτά» θέματα στα ελληνο-τουρκικά με τον σύμβουλο του Τ.Ερντογάν, αποφασίστηκε να πάρει μετάθεση για την Ιταλία.

Οι πρεσβείες αλλάζουν πρέσβεις σαν τα πουκάμισα. Ιδιαίτερα αυτές που χαρακτηρίζονται ως διπλωματικά «φιλέτα».

Ανάμεσα σε αυτές που αλλάζουν τον έναν πρέσβη κατόπιν του άλλου, είναι κρίσιμης σημασίας, όπως της Λευκωσίας, της Άγκυρας, και άλλες.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις που αλλάζουν πρέσβεις, οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να κλείσουν στο πόστο τους ούτε καν ενάμιση χρόνο, ενώ διορίζονται άλλοι σε επίσης νευραλγικά πόστα που οσονούπω θα συνταξιοδοτηθούν (!).

Άραγε, θα ξεκαθαρίσει η ηγεσία του υπουργείου με ποια κριτήρια αποφασίζονται οι μαζικές αλλαγές και νέες τοποθετήσεις στις διπλωματικές αντιπροσωπείες μας; Επίσης, θα φιλοτιμηθεί κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή γι' αυτή την κατάσταση; Το θέμα δεν είναι οι «καρέκλες», αλλά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα. Κι αν κρίνει κανείς από τις έως τώρα παλινωδίες, η εικόνα που συντίθεται, είναι απογοητευτική.

- Η ελληνική ομάδα που κάνει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είναι διαλυμένη, αφού ένα από τα τρία μέλη της παραιτήθηκε, και το δεύτερο πήρε μετάθεση για το εξωτερικό.

Είναι απορίας άξιον. Άραγε, η ηγεσία της κυβέρνησης αποφάσισε να μπει σε «διάλογο» με την Τουρκία, με στόχο υποτίθεται την Χάγη, ή εν πάση περιπτώσει ένα νέο Ελσίνκι, με μια ομάδα που θα την άλλαζε μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες;

Νομίζουν οι «φωτεινοί παντογνώστες» της διπλωματίας ότι οι «κουμπάροι» των απέναντι παραλίων δεν τα βλέπουν όλα αυτά;

Τουριστική καμπάνια... της πλάκας

Τα παραπάνω είναι ορισμένα ενδεικτικά γεγονότα. Ο κατάλογος των «αστοχιών» στο μέτωπο της Διπλωματίας είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επιπλέον, διερωτάται κανείς τι ρόλο παίζει η ελληνική διπλωματία στον -υποτιθέμενο στρατηγικό, κυβερνητικό- στόχο της προσέλκυσης τουριστών.

Και εδώ, η εικόνα κάθε άλλο παρά γεννά αισιοδοξία. Για παράδειγμα, ο υπουργός Τουρισμού, Χ.Θεοχάρης, τους τελευταίους μήνες επισκέπτεται σειρά χωρών, από τις οποίες η Ελλάδα προσδοκά τουρίστες. Πήγε, λοιπόν, και στη Ρωσία, από την οποία εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται μια σημαντική τουριστική ροή, προκειμένου να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα άνοιξε τουριστικά.

Τα μηνύματα ήταν θετικά. Ωστόσο, δεν κράτησε πολύ η χαρά. Κατ' αρχήν ήταν το «λουκέτο» στην τουριστική εταιρεία, «Μουζενίδης», η οποία μεταφέρει ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών προς και από την Ελλάδα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, πολλοί Ρώσοι που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα διαμαρτύρονται, επειδή, όπως λένε, για να πάρουν βίζα, πρέπει να πάνε από την «πίσω πόρτα» του κέντρου βίζας του ελληνικού προξενείου στη Μόσχα. Από το VIP, όπως το ονομάζουν (!). Κάτι που σημαίνει σημαντική χρηματική επιβάρυνση. Γίνεται λόγος για κόστος ακόμα και για 150 ευρώ το άτομο.

Εκτός αυτού, ενώ ο Χ.Θεοχάρης διαφήμιζετο άνοιγμα της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών δεν έστειλε εγκαίρως προσωπικό στη Μόσχα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για έκδοση βιζών. Έτσι, πληθώρα ενδιαφερομένων για βίζα, σκοντάφτει στην αδυναμία κατάθεσης των δικαιολογητικών. Λέγεται ότι οσονούπω το πρόβλημα θα λυθεί. Οψόμεθα.

Κορονο-ευτράπελα

Υπάρχουν, όμως, και άλλου τύπου ευτράπελα που δείχνουν το αλαλούμ που επικρατεί στους κόλπους του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι «κακές γλώσσες», μάλιστα, λένε ότι ορισμένοι διπλωμάτες, εκμεταλλεύονται ακόμα και τις περιοριστικές συνθήκες του κορονοϊού, προκειμένου να στριμώξουν άλλους «συναδέλφους» τους, είτε επειδή δεν τους «πάνε», είτε επειδή κάποιοι «κολλητοί» τους επωφθαλμιούν σε θέσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρέσβη σε Ανατολική χώρα, ο οποίος ζητάει να «ελεγχθεί» ο Έλληνας πρόξενος, επειδή, κατά παράβαση των οδηγιών για τον αριθμό ατόμων που πρέπει να μπαίνει σε ένα γραφείο, έβαλε περισσότερους. Έπρεπε να μπει ένας, αλλά μπήκαν τρεις.

Με τη διαφορά, όπως πληροφορούμεθα, ότι ο άνθρωπος (αλλοδαπός) που εισήλθε στο γραφείο είναι τυφλός. Και γι' αυτό συνοδευόταν από τη σύζυγό του. Μαζί τους και το μικρό παιδί τους, το οποίο, όπως είναι αντιληπτό, δεν θα μπορούσαν να το αφήσουν στο δρόμο μπροστά από το προξενείο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξωτερικών,exoterikon