Τόμσεν: Η Αθήνα εξόντωσε την ανάπτυξη με φόρους

Η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά από αυτό, καθώς και μία "ικανοποιητική" συμφωνία για το χρέος είναι οι προϋποθέσεις για να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση των φόρων επιβάρυνε την ανάπτυξη.

Δεν ξεκαθάρισε την θέση του Ταμείου αναφορικά

με τον χρόνο εφαρμογής του μειωμένου αφορολογήτου, ενώ περιέγραψε τα στενά περιθώρια χρόνου για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το παράθυρο για την ένταξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει, καθώς τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δήλωσε ο κ. Πολ Τόμσεν.

"Η έγκριση για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα και θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μία αξιολόγηση, αλλιώς δεν θα είναι πρόγραμμα… ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα", προειδοποίησε.

Για το χρέος, ο Τόμσεν εξήγησε ότι το Ταμείο έχει δεχτεί πως τα μέτρα ελάφρυνσης θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος του ESM, εφόσον το πρόγραμμα κλείσει με ικανοποιητικό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση.

"Αυτό που χρειάζεται είναι μία συμφωνία για τη μεθοδολογία, τα μέτρα και τις αρχές και μετά το τέλος του προγράμματος όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν με βάση και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Ορισμένα μέτρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού", ανέφερε.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές εάν ολοκληρωθεί κανονικά το πρόγραμμα και υπάρχει ικανοποιητική συμφωνία στο χρέος.

Για την πιστοληπτική γραμμή σημείωσε ότι είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. "Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά το βασικό ζήτημα είναι ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα", δήλωσε.

Αφορολόγητο

Για το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά εξήγησε ότι το Ταμείο δεν εστιάζει στην επίτευξη του στόχου αλλά στο πώς οι μεταρρυθμίσεις θα είναι φιλικές προς την ανάπτυξη.

"Για μας το ερώτημα δεν είναι η επίτευξη των στόχων, αλλά πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη. Πώς θα έχουμε ένα μείγμα πολιτικής που θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη", ανέφερε.

Οι φόροι εξόντωσαν την ανάπτυξη

Όπως εξήγησε "η ανησυχία μας είναι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα – η οποία υπήρξε εντυπωσιακή τα προηγούμενα χρόνια – επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με αύξηση των φόρων, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους, αλλά ο τρόπος που τους πετυχαίνει δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη".

Τέλος ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες σημείωσε ότι το Ταμείο περιμένει να δει τα αποτελέσματα των stress tests.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα