Τόμσεν: Ζωτικής σημασίας η μείωση του αφορολόγητου

Ως ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, ασκώντας παράλληλα κριτική στο αντιαναπτυξιακό δημοσιονομικό μείγμα που έχει υιοθετηθεί από την ελληνική πλευρά.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον:

Πιστεύω ότι οι συνταξιοδοτικές

και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί είναι ζωτικής σημασίας, όχι προκειμένου να επιτρέψουν στην Ελλάδα να πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί και ότι θα πετύχει τους στόχους αυτούς, όπως ξέρετε θεωρούμε αυτούς τους στόχους πολύ φιλόδοξους. Είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να ελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, που θα της επιτρέψουν να επενδύσει, να προβεί σε φιλοναπτυξιακές φορολογικές μεταρρυθμίσεις, να ανακτήσει μεγάλο μέρος των δημόσιων δαπανών που έχουν συμπιεστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόσα χαμηλά που εμποδίζουν την ικανότητα του κράτους να προσφέρει βασικές υπηρεσίες".

Ακόμη ο Πολ Τόμσεν τόνισε πως "θεωρούμε ότι η Ελλάδα τα έχει πάει εξαιρετικά καλά σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής , αλλά θεωρούμε επίσης ότι επί σειρά ετών αυτό έχει επιτευχθεί χάρη σε ένα δημοσιονομικό μείγμα που δεν είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει ήταν μία προσπάθεια να αποκατασταθεί το φιλο-αναπτυξιακό κλίμα".

Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο Τόμσεν δήλωσε θετικός δηλώντας ότι "οι πόροι του ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι προσωρινοί , προφέρουμε τους πόρους μας σε χώρες που τους χρειάζονται προσωρινά και υπάρχουν κίνητρα στα πακέτα διάσωσης ώστε να διασφαλιστεί η πρόωρη αποπληρωμή μόλις το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας. Επομένως θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα".

Τέλος, κληθείς να απαντήσει αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια στο ορατό μέλλον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ υπενθύμισε ότι "δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα επομένως δεν είμαστε κοντά ούτε στις πληροφορίες ούτε στις συνομιλίες ώστε να απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος". Ωστόσο πρόσθεσε ότι "επί μακρύ χρονικά διάστημα έχουμε τονίσει ότι υπό το πρίσμα του ακόμη εξαιρετικά υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μεγάλο μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων στα κεφάλαια των τραπεζών, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μία αξιόπιστη στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα που θα το ενδυναμώσει και θα επιτρέψει στις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία. Δεν θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστη μία στρατηγική που κατά κάποιο τρόπο υποθέτει ότι για πάρα πολλά χρόνια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προσπαθεί με αργούς ρυθμούς να μειώσει το επίπεδο των NPLs".

Σημειώνεται ότι από χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι στην Ουάσιγκτον, ενώ σήμερα έχει προγραμματίσει επαφές με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και – πιθανόν – με τον Πόλ Τόμσεν.

Στο επίκεντρο είναι το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, μία κίνηση για την οποία τοποθετήθηκε χθες υποστηρικτικά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα