Τώρα ο Τσίπρας θέλει να εμφανιστεί σαν μεταρρυθμιστής στους FT

Με τίτλο «χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις» δημοσιεύουν τη Δευτέρα οι Financial Times συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.


Το δημοσίευμα ξεκινά με την παρατήρηση ότι από τις αρχές του 2016 κάθε δημοσκόπηση βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία
επισημαίνοντας ότι «αρκετά γκάλοπ εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω με 10 μονάδες - μια διαφορά που δείχνει μια ξεκάθαρη ήττα για τον πρωθυπουργό και το αριστερό κόμμα του».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι «δεν σκέφτομαι την ήττα στις εκλογές. Σκέφτομαι πώς να κερδίσω. Υπάρχει ένα ρητό: "αν ένας στρατιώτης πηγαίνει στη μάχη για να χάσει, καλύτερη να μην πάει σε αυτή"» και επαναλαμβάνει την οίηση ότι «δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός. Δεν προέρχομται από πολιτική οικογένεια. Έγινα ο νεαρότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία, σε ηλικία 40 ετών».

Οι FT σημειώνουν ότι «το 2015 ο Τσίπρας ήρθε στην εξουσία με τη φήμη του πολιτικού που ανάβει φωτιές {...} Τώρα, όμως, οι σύμμαχοι και εταίροι της Ελλάδας, από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσινγκτον, είναι πιο πιθανό να χαιρετήσουν τον Τσίπρα ως έναν πολιτικό που σβήνει αντί να υποδαυλίζει φωτιές».

Για να εξηγήσουν τη φράση αυτή οι Financial Times επικεντρώνονται στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. «Στη θητεία Τσίπρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έγιναν οι θερμότερες από κάθε άλλη στιγμή μετά την πτώση της Χούντας. Στα μάτια των ΗΠΑ και της ΕΕ το μεγαλύτερο επίτευγμα του Τσίπρα είναι η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων.

Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας θυμάται ότι όταν ανέλαβε την εξουσία «ήλπιζε να υπάρξει πρόοδος στη διαμάχη αλλά γνώριζε ότι θα ήταν δύσκολο όσο στην εξουσία βρισκόταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι».

Η συνάντηση με την Μέρκελ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται και σε μια συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα:

«Θυμάμαι ότι πήγα στο Βερολίνο. Συνάντηση την Καγκελάριο Μέρκελ. Συζητήσαμε για την οικονομική κρίση, το χρέος, το έλλειμμα, τα Μνημόνια κτλ. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για την εξωτερική πολιτική και εγώ είπα "θέλω να λύσω το πρόβλημα ακόμα και με τον Γκρούεφσκι. Θα τον προκαλέσω με το να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι. Αν δεν θέλει να κάτσει, θα τον κατηγορήσω". Τότε εκείνη μου είπε "δεν σε πιστεύω" και εγώ ρώτησα γιατί. Εκείνη μου είπε "γιατί κανείς από τους προκατόχους σου δεν ήθελε να ανοίξει αυτό το θέμα, ειδικά ο προκάτοχός σου, ο Σαμαράς».

«Εγώ είπα τότε "η άποψή μου είναι διαφορετική. Πιστεύω ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα ωφεληθεί αν καταφέρουμε να επιλύησουμε τις διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτοντες στα ανατολικά - δεν θέλουμε περισσότερα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές μας, ειδικά αν πρόκειται για χώρες που εγώ πιστεύω ότι δεν απειλούν την Ελλάδα"» συνεχίζει την αφήγησή του ο Τσίπρας.

«Δεν πιστεύω ότι η Άνγκελα με πίστεψε αλλά απέδειξα ότι εννοούσα όσα έλεγα όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπήρχε μια ευκαιρία» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ισορροπημένη η Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «φαινόταν ότι η μοναδική μας διαφορά ήταν το όνομα. Αλλά δεν ήταν μόνο το όνομα - ήταν η ιστορία και η ταυτότητά μας. Πιστεύω ότι είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Κανείς δεν κέρδισε τη θέση του κατά 10%... Φανταστείτε, μόνο, ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι η μια μικρή χώρα με 2,5 εκατ. κατοίκους. Αν έχουμε μια κανονική σχέση, αυτή η χώρα θα μπορούσε να είναι ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, ένα πεδίο επενδύσεων».

Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών οι Financial Times γράφουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αν ολοκληρώσει τη θητεία του πριν να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, αυτό θα ενισχύσει τις πιθανότητές του στις δημοσκοπήσεις καθώς θα αναγνωρίζονται τα οφέλη μιας σταθερής, σεμνής ανάκαμψης. «Κάθε ημέρα που περνάει πιστέυω ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν στις ζώες τους πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση» λέει χαρακτηριστικά.

Οι μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες «ορισμένες φορές αποτελούν αντικίνητρο για επενδύσεις»

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίζεται στους FT τις επιδόσεις της κυβέρνησής του στις επενδύσεις υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι καλύτερο να πηγαίνεις by the book, ακόμα και αν αυτό πάρει χρόνο, προκειμένου να εδραιώσεις μια επένδυση».

Παραδέχεται, πάντως, ότι οι μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες «ορισμένες φορές αποτελούν αντικίνητρο για επενδύσεις». «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ορισμένες φορές είναι καλύτερα να πηγαίνεις by the book, ακόμα και αν αυτό πάρει χρόνο, προκειμένου να εδραιωθεί μια επένδυση, από το να προσπαθείς να κάνεις πράγματα χωρίς βεβαιότητα και στο μέλλον να έρθει αντιμέτωπος με τεράστιες δυσκολίες».

Ωστόσο αποδέχεται ότι η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να κάνει ευκολότερη τη ζωή στους επενδυτές. «Ασφαλώς και αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας που κλείνει τη συνέντευξή του με μια - μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια να μεταφέρει στα αγγλικά τη φράση «είναι σαν το ποδήλατο, αν το μάθεις δεν το ξεχνάς» - υποχρεώνοντας τους Financial Times να κάνουν μια προσθήκη στη συνέντευξη προκειμένου να γίνει κατανοητή η φράση του: «we have to [make] more reforms — and reforms are like a bicycle: if you don’t [make] them you fall down».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα